Nová generace Apple Watch přináší větší displej a EKG

Nová generace Apple Watch přináší větší displej a EKG
2018-09-12T19:36:56+02:00
• 12. 9. 2018

V podstatě poprvé od představení první generace chytrých hodinek Apple Watch v roce 2015 jsme se dočkali určité změny v konstrukci. Žádná razantní změna to sice není, ale potěší, že nové Apple Watch přinášejí větší zaoblený displej roztažený až do okrajů při téměř stejné velikosti jako původní model. Mezi další novinky patří pokročilejší zdravotní funkce.

Apple Watch (Series 4)

Nové hodinky Apple Watch by měly dle původního označení mít přídomek Series 4. Apple však toto označení dává do pozadí, jelikož v prodeji zůstane již pouze tato nejnovější generace, a tak jsou to zkrátka jen Apple Watch.

Displej nové generace je o 32 a 35 procent větší než u předchůdce. Tím pádem se na něj vejde více informací a ciferníky jsou na to také přizpůsobeny. Celková velikost nových hodinek je nyní o něco málo větší. K dispozici budou dvě velikosti, a to 40mm a 44mm. Obě původní varianty mají tak o 2mm vyšší přední panel. Přestože tu máme nové velikosti, původní pásky jsou stále kompatibilní.

Jistou zajímavostí je pak tlačítko na boku zařízení. To již totiž není standardní klikací, ale používá stejnou technologii jako Apple u home tlačítka u iPhonu 7. Nabízí tedy haptickou odezvu, přičemž ve skutečně fyzicky jej vůbec stisknout nelze. Stejná haptická odezva byla implementována do korunky. Samotný reproduktor je nyní o 50 % hlasitější, což je rozhodně jen plus.

Kromě toho byl přesunut mikrofon na opačnou stranu. Na samotných zádech byly použity materiály jako keramika a safírové sklo. Srdcem hodinek je dvoujádrový 64bitový procesor Apple S4, která nabízí 2x více výkonu. Taktéž došlo na zvýšení citlivosti nejrůznějších senzorů a vylepšení gyroskopu. Díky tomu je možné například detekovat i pád, uklouznutí nebo zakopnutí. Pakliže něco takového hodinky zaznamenají, mohou nabídnout zavolání první pomoci.

Hodinky nebo už zdravotní pomůcka?

V oblasti sledování srdečního tepu se nabízí nové funkce jako varování před nízkým srdečním tepem nebo zachycení nepravidelného tepu. Applu se podařilo zakomponovat také EKG, k čemuž se používají elektrody na zadní straně, které spolupracují s optickým senzorem. Zde je ale nutné se zároveň dotýkat korunky na hodinkách druhou rukou pro správné měření. Dokonce Apple získal kladné posouzení od FDA (Food and Drug Administration). Funkcionalita je nyní plně podporována jen v USA.

 

Nedílnou součástí je i software, respektive aplikace, které byly lépe uzpůsobeny větším displejům. Nejenže jsou k dispozici nové ciferníky s větším množstvím informací, ale také jsou zde nové animace. Ty se aktivují, jakmile zvednete ruku pro zkontrolování času.

Apple uvádí, že hodinky nabízí stejnou výdrž na jedno nabití jako předchozí generace. Tedy mají vydržet 18 hodin používání.

Do prodeje půjdou dvě varianty, verze s GPS a pak verze s GPS a podporou datových přenosů (Cellular). Druhá zmíněná již nemá červenou výplň kolečka, nýbrž je zde pouze kružnice.

Dostupnost a cena

Předobjednávky započnou již tento pátek, přičemž první prodej započne v pátek 21. září. Za základní model si Apple říká 11 290 Kč, za větší pak 12 090 Kč.

Apple představil největší iPhone Xs Max a iPhone Xs

Apple uvedl také „levný“ iPhone Xr

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat