Apple uvedl také „levný“ iPhone Xr

Apple uvedl také „levný“ iPhone Xr
2018-09-13T17:22:56+02:00
• 12. 9. 2018
4

Kromě nových top modelů letos Apple představil také osekanější dostupnější model, který má v jeho nabídce zaujmout místo po iPhonu 8. Nový model dostal název iPhone Xr. Jeho design je v podstatě převzatý z iPhonu X, přesto zde nalezneme rozdíly ve výbavě a je vidět, že na tomto iPhonu Apple trochu šetřil.

Nová generace Apple Watch přináší větší displej a EKG

Apple představil největší iPhone Xs Max a iPhone Xs

iPhone Xr

Designem na první pohled je novinka téměř identická s loňským iPhonem X. Oproti němu ale na bocích nepoužívá nový model lesklý kov, nýbrž matný hliník. Jedná se tedy v podstatě o stejný materiál jako u boků iPhonu 8. Na čelní straně můžete také pozorovat o maličko širší rámečky kolem displeje. Displej je tedy sice roztáhlý až do okrajů, nejedná se ale o OLED panel. Je použit pouze IPS LCD panel s nižším rozlišením. Úhlopříčka je 6,1 palců a rozlišení 1792 x 828 pixelů. Taktéž podporuje 120Hz snímání dotyků nebo zapnutí poklepáním.

Jak se spekulovalo, iPhone Xr nemá 3DTouch technologii, takže se zřejmě blíží její konec, nebo jen Apple neimplementoval tuto technologii do nového iPhonu.

Samozřejmostí je pak notch s nezbytnými senzory nejen pro FaceID. Tato technologie odemykání tedy nahrazuje čtečku otisků prstů a Apple tím dává sbohem TouchID. Díky bezrámečkovému designu je pryč také home button a filozofie ovládání plně vychází z iPhonu X.

Novinkou jsou pak také barevné varianty nového modelu. Apple trochu experimentuje a po neúspěšném modelu iPhone 5c přichází opět s mnoha barvami. Oproti zmíněnému modelu 5c nejsou ale tak pastelové. K dispozici bude tedy černá, bílá, žlutá, modrá, červená a nakonec tzv. coral.

Na zádech je k výrobě použito sklo, jen fotoaparátů tu nalezneme méně. Konkrétně tedy pouze jeden snímač s rozlišením 12 MPx, ale nepostrádá optickou stabilizaci. Za pomocí pokročilých algoritmů se ale podařilo vměstnat například možnost vytvořit bokeh efekt, ale nelze očekávat lepší kvalitu než od iPhonů Xs. Přisvětlovací LED dioda se oproti iPhonu 8, jehož záda nápadně připomíná, přesunula pod fotoaparát.

Co se týče výdrže na jedno nabití, nabízí o hodinu a půl více než iPhone 8 Plus. Samozřejmě bude záležet na okolnostech použití a vytížení.

Hnacím motorem je však stejně jako u iPhonů řady Xs procesor Apple A12, který je vyrobený 7nm procesem. Kapacitu operační paměti Apple během keynote neuvedl, předpokládáme však 3 GB. Úložiště bude dostupné celkem ve třech variantách, a to 64, 128 a 256 GB. Nejvyšší varianta 512 GB nebude k dispozici.

Cena a dostupnost

Nový iPhone Xr bude dostupný na trhu až později v říjnu. Jeho cena bude příznivější oproti iPhone Xs a to konkrétně.

  • 64 GB – 22 490 Kč
  • 128 GB – 23 990 Kč
  • 256 GB – 26 990 Kč

Nová generace Apple Watch přináší větší displej a EKG

Apple představil největší iPhone Xs Max a iPhone Xs

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Petr Hošek

12. 9. 2018, 22:33

No to teda, je skoro zadarmo…. ????????????????

wow, tak ten je „levný“ ????????????

Přemysl Vaculík

VIP 12. 9. 2018, 20:57

Schválně to máme v uvozovkách, v porovnání s ostatními, je levný :D

Já to chápu a není to nic proti Vám. ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat