HMD Global (Nokia) jde příkladem, ostatní výrobci by se měli inspirovat

HMD Global (Nokia) jde příkladem, ostatní výrobci by se měli inspirovat
2018-09-07T01:41:09+02:00
• 7. 9. 2018
2

Běžní uživatelé moc neřeší aktualizace smartphonů. Mnohdy jsou spokojeni, že mobilní telefon funguje, přičemž se nestarají, jestli systém má opravené veškeré zranitelnosti. Znalejší uživatelé ale již vyžadují, aby jejich zařízení bylo vždy aktuální. Dokonce došlo o na žaloby proti výrobcům kvůli absenci aktuálního softwaru. Studie z prvního čtvrtletí tohoto roku poukázala, jak moc se jednotlivé společnosti starají o svá zařízení. Pro firmu HMD Global (vyrábí mobily Nokia) se asi jednalo o další podmět, jak se v této oblasti zlepšit.

Přehled aktualizací pro mobily Nokia

Společnost HMD Global od svého začátku implementovala do svých mobilů v podstatě čistou podobu systému Android. Následně došlo na představení zařízení v rámci programu Android One, což z uživatelského pohledu nešlo o velkou změnu. Na druhou stranu tato zařízení dostávají nejen bezpečnostní aktualizace velmi rychle. V tuto chvíli takřka všechny mobily Nokia jsou zařazeny do Android One. Jen pár nejlevnějších spadá pod Android Go, což je taktéž čistý systém od Googlu, ale je určený pro zařízení se slabší hardwarovou výbavou.

HMD Global nejenže u nových zařízení slibovalo aktualizaci na Android 9 v dohledné době, ale také firma poukázala, že bude dostupná aktualizace i na nepředstavený Android Q. Své odhodlání v udržování mobilů nyní dokazuje poměrně jednoduchou a nenápadnou webovou stránkou, na které najdete většinu mobilů Nokia společně s informacemi ohledně vydávání aktualizací.

Jakmile vyberete konkrétní zařízení, dozvíte se, jaké byly vydány aktualizace. U každé je obsaženo ID, komentář upřesňující typ, dále verzi aktualizace a datum vydání. Dokonce je součástí i odkaz na oficiální stránky Googlu, kde se dozvíte, co konkrétně bylo opraveno.

Bezpečnostní aktualizace Androidu – výrobce vám může lhát

V tuto chvíli v seznamu mobilů chybí jen modely Nokia 5.1 Plus a Nokia 6.1 Plus, ale dá se očekávat, že nebude dlouho trvat a objeví se v seznamu. Sice tato informativní stránka nijak nevylepšuje pravidelnost aktualizací, ale na druhou stranu společnost HMD Global transparentně zveřejňuje aktuální stav svých smartphonů. V tomto ohledu by se mohli i ostatní výrobci inspirovat. Možná by začali usilovněji pracovat na udržování všech svých zařízení, ale na druhou stranu by se možná ukázalo, že se až tak moc nestarají.

Měl by Google vyžadovat, aby každý výrobce zveřejňoval tyto informace o všech vyrobených zařízeních se systémem Android?

Zdroje: gizmochina.com, nokiamob.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 6. 9. 2018, 22:49

Ano měl, protože tohle už není normální když to jde Sony a Nokie proč by nešlo o u ostatních.

Josef Zvolanek

6. 9. 2018, 18:42

Ano ✅ Měl! ???? ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat