Android Go – některé aplikace možná nenainstalujete

Android Go – některé aplikace možná nenainstalujete
2018-06-01T18:44:07+02:00
• 1. 6. 2018
2

Každou chvíli se dočkáme představení nového hardwaru, který posouvá výkon mobilních zařízení dále. Nějakou chvíli jsme si mysleli, že se vytratí smartphony s nízkými specifikacemi, ale Google jim dodal nový dech díky uvedení Android Go. Tato verze systému je designovaná právě na slabší hardware, který má například do 1 GB operační paměti. Nyní se ale ukazuje, že některé aplikace možná ani nenainstalujete na tento systém.

Android Go aneb další omezení

Vývojáři mobilních aplikací by se měli snažit optimalizovat své výtvory pro jakýkoliv smartphone. Nejedná se o jednoduchý úkol, jelikož mobilů s Androidem je velké množství. Když k tomu připočteme nové méně výkonné mobily, objem práce je ještě větší. Pokud aplikaci nelze více optimalizovat pro plynulý běh na Android Go zařízení, vývojáři budou moci jednoduše zabránit instalaci z Obchodu Play na zařízení s Android Go.

Samozřejmě se naskýtá otázka, proč by to někdo dělal, ale odpověď je poměrně jednoduchá. Stačí se podívat na recenze aplikací, kde se objevují někdy až tristní hodnocení. Aby se vývojář vyhl recenzím typu „aplikace nefunguje plynule“, „seká se“ a podobně, nabízí se možnost zablokování instalace na Android Go.

Právě hodnocení jsou důležitá pro viditelnost aplikací v Obchodě Play. Vývojáři tak získávají jednoduchou možnost, jak se vyhnout záporným hodnocením u zařízení se slabým hardwarem doplněným o Android Go. Nyní je otázkou, jestli se tato novinka rozšíří a pro mobily s touto verzí systému ubude aplikací v Obchodě Play.

Pokud byste narazili na aplikaci s tímto omezením, tak blokování instalace je jen skrze Obchod Play. Možnost instalace APK souboru zůstává.

Jak zablokovat instalaci na Android Go?

Google vytvořil návod pro vývojáře na svých stránkách podpory, kde je popsáno, jak vytvořit pravidlo zaměřující se právě na Android Go.

Nastavení pravidel vyloučení pro službu SafetyNet nebo systém Android (edice Go)

  • Přihlaste se do Play Console.
  • Vyberte aplikaci.
  • V nabídce vlevo vyberte Katalog zařízení.
  • Vyberte kartu Vyloučená zařízení
  • V sekci Pravidla vyloučení vyberte Správa pravidel vyloučení.
  • Vyberte možnost vedle položky Vyloučení SafetyNet nebo Vyloučení Android Go:
    • Vyloučení ​​SafetyNet
      • Nevylučovat zařízení na základě rozhraní SafetyNet Attestation API: Vybráno ve výchozím nastavení.
      • Vyloučit pouze zařízení, která neuspěla v základním testu integrity: Takto lze určit, zda se zařízením nebylo neoprávněně manipulováno nebo nebylo jinak změněno.
      • Vyloučit zařízení, která neuspěla v základním testu integrity nebo nebyla certifikována společností Google: Takto lze určit, zda se zařízením nebylo neoprávněně manipulováno, nebylo jinak změněno nebo zda bylo certifikováno Googlem.
    • Vyloučení Android Go
      • Nevylučovat zařízení Android Go: Toto nastavení je ve výchozím nastavení vybráno.
      • Vyloučit zařízení Android Go: Zabrání instalaci vaší aplikace na Google Play do zařízení se systémem Android Oreo (edice Go).

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Macner

1. 6. 2018, 23:06

Tady píšete že některé aplikace se nenainstaluji přez nový Android ! Já jsem si zakoupil tablet Huawei Media Pad M2,10 a stalo se se to, že firma Huawei se úplně vykašlala na nějaké aktualizace a je tam stále Android 5.1a EMUI 3.1!To samé je u osmi palcového tabletu? Tím pádem se nedají stáhnout a nainstalovat některé aplikace a hry z Google Play! Hlavně že mají telefony v pořádku! O tom se nikde nepíše? Hlavně že se to vychvalovalo
na výstavě v Las Vegas 2016!

Richard Fabián

2. 6. 2018, 14:14

Huawei obecně úplně sere na jakékoli aktualizace u kteréhokoli modelu telefonu….. A lidi si to pořád kupují a pak jsou rozčarováni…..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat