Xiaomi Mi A2 – druhý pokus s čistým Androidem recenze

Xiaomi Mi A2 – druhý pokus s čistým Androidem [recenze]
2018-09-11T15:08:40+02:00
• 7. 9. 2018
6

Xiaomi přišlo minulý rok s modelem Mi A1, který odstartoval novou řadu smartphonů s čistou verzí systému v rámci Android One. Nyní jsme se dočkali nástupce v podobě Xiaomi Mi A2. Telefon opět spadá do střední třídy a překvapí svou cenu (nejen) kvalitním zpracováním, stejně tak jako jeho předchůdce. Vyrovná se Xiaomi Mi A2 svému předchůdci, či dokonce předčí jeho kvality? To se dozvíte v naší recenzi.

Balení

Výrobce poměrně šetřil, co se balení týče, ale nalezneme zde vše nezbytně nutné, a dokonce i něco navíc. Samozřejmostí je napájecí adaptér s USB kabelem. Dále zde máme krátký kabílek, který slouží jako redukce z USB-C na 3.5mm audio jack. Dostáváme se tedy k prvnímu rozdílu, a pro některé možná i nevýhodě, oproti předchozímu modelu. Telefon jako takový nedisponuje konektorem na sluchátka. Naštěstí výrobce přibalil alespoň tuto redukci.

Největší potěšení vyvolalo asi přibalené měkké silikonové pouzdro. Není sice bůhví jak pevné a telefon v něm působí docela lacině, jako základní ochrana však bohatě postačí, třeba do doby, než si uživatel pořídí lepší alternativu. Krom tohoto už nalezneme v krabičce jen kovovou sponu, abychom se dostali k šuplíku na SIM karty, a dále nezbytné papírové letáčky.

Design a konstrukce

Xiaomi Mi A2 působí od pohledu poměrně dobrým dojmem. Celá zadní strana je zhotovena z hliníku, v našem případě navíc v krásném modrém provedení. Její design je pak poměrně jednoduchý a vadou na kráse je snad jen poměrně výrazně vystupující modul s duálním fotoaparátem. Při položení na vodorovnou plochu se kvůli tomu telefon naklání a je v této poloze prakticky nepoužitelný. Ani přiložený kryt pak výškový rozdíl zcela nedorovnává, takže ani jeho nasazením si příliš nepomůžete. Uprostřed zde máme ještě čtečku otisků prstů, která je mimochodem velice spolehlivá i poměrně rychlá, nikdy nerozpoznala prst špatně.

Díky lehce zaobleným hranám se telefon dobře drží, ačkoliv je na svou velikost poměrně tenký. V menších rukách tedy nemusí budit stejně tak dobrý dojem, jako z něj máme my.

Pokud se přesuneme na čelní stranu, nalezneme zde 5,99palcový diplej, který je obklopen bílým rámečkem po celém obvodu. Ačkoliv Xiaomi sáhlo po moderním protáhnutém displeji, nelze telefon označit jako bezrámečkový. Nejen, že je rámeček jako takový poměrně veliký, ale k výraznosti znatelně přispívá i jeho bílá barva. V případě černého rámečku není velikost až tak patrná.

Při pohledu na hrany zařízení si můžeme nahoře a dole všimnout plastových předělů pro snazší průstup signálu. Spodní okraj telefonu nese uprostřed konektor USB-C, který slouží jak pro nabíjení a přenos dat, tak i jako výstup audia. Po obou stranách je pak obklopen mřížkou, z nichž jedna ukrývá reproduktor a druhá mikrofon.

Nahoře nalezneme, stejně jako u mnoha jiných modelů Xiaomi, infraport k ovládání domácí elektroniky. Na pravé straně máme jen vypínací tlačítko, ovládání hlasitosti i šuplík na SIM karty našly své místo na levém boku.

Jak již vyplynulo z kontextu, telefon podporuje dvě SIM karty. Co zde ale bohužel nenalezneme, je slot pro microSD kartu. Uživatel si tak musí vystačit s interním úložištěm o velikosti 64 GB. Napůl radost a napůl zklamání vyvolala notifikační LED dioda. Rozhodně je super, že ji zde nalezneme, bohužel ale upozorňuje jen obyčejnou bílou barvou a nemůžeme si nijak přizpůsobit barvy. Navíc její rozsvěcení a zhasínání není zcela plynulé, ale trhané, jako by se jen střídaly 3-4 úrovně jejího jasu.

Hardware a výkon

Xiaomi sáhlo po procesoru Snapdragon 660. Tomu asistují ještě 4 GB operační paměti a 64GB úložiště, ze kterého uživateli zbyde k použití okolo 53 GB. Jde tedy o velice slušnou výbavu, na střední třídu. Výkonově sice nijak neoslní náročnější jedince, nicméně poradí si s každodenními úkony a problém mu nedělá ani občasné hraní her, při jejichž běhu se telefon ani znatelně nezahřívá.

Bohužel se Xiaomi z minulého roku nepoučilo a ani letos nevybavilo telefon NFC anténou. V době, kdy jsou na tak velkém vzestupu mobilní platby a služby typu Google Pay, je absence NFC takřka neomluvitelná.

Software

Na softwaru není ani příliš co hodnotit, jelikož jde o čistý Android, a tak víme přesně, co od něj očekávat. Samozřejmě absence jakékoliv nadstavby výrazně podporuje výkon a plynulý chod zařízení. Přesto že jde o čistý Android, má zde Xiaomi předinstalované hned čtyři aplikace. Jedna slouží pro ovládání infraportu, druhou je Mi Drop pro sdílení souborů mezi smartphony Xiaomi, dále je zde správce souborů a jako poslední je předinstalována aplikace na poskytování zpětné vazby.

Systém je celkově stabilní a plynulý, žádné pády aplikací se nekonaly, jen občas je možné pozorovat kraťounký zásek animace, při různých situacích, ale nejde o nic zásadního. Nesmírnou výhodou je samotná integrace zařízení do programu Android One, což zaručuje vždy aktuální systém s nejnovějšími bezpečnostními záplatami.

Displej

Jak již bylo zmíněno v jedné z dřívějších kapitol, čelní strana je osazena 5,99palcovým FullHD+ displejem s poměrem stran 18:9. Jde o IPS panel, který vyniká svým jasem a je velice dobře čitelný jak za horšího světla, tak i na přímém slunci. Automatická regulace jasu funguje zkrátka na jedničku.

Potěší funkce ambientního displeje, kdy se při obdržení notifikace displej na chvíli rozsvítí, aby vás na toto upozornil. Jak již rovněž bylo zmíněno, k upozornění zde máme i LED diodu. Přesto že má své chyby, jsme i tak rádi, že ji zde máme.

Fotoaparát

Duální fotoaparát nabízí senzory o rozlišení 12 a 20 MPx. Dle očekávání podává fotoaparát skvělé výkony za dobrého světla a výsledné snímky jsou věrné, dobře barevné, přičemž nijak špatně na tom není ani dynamický rozsah. S horším osvětlením se samozřejmě kvalita zhoršuje a přibývá šumu, ale to je v této kategorii poměrně očekávatelné, na dobré noční fotografie je zapotřebí do telefonu znatelně více investovat.

 

Díky duálnímu fotoaparátu zde máme i povedený bokeh efekt, tedy rozmazané pozadí za zaostřeným objektem. Na snímcích přiložených níže vidíme názornou ukázku rozdílu při použití normálního režimu a portrétního režimu s rozostřeným pozadím. Fotografie vlevo je pořízena standardně, u druhé byl použit portrétní režim. Při bližším zkoumání jsou patrné rozdíly a subjektivně mnohem lépe působí právě druhá fotografie, jelikož je barevně věrnější.

Baterie

Baterie disponuje kapacitou 3000 mAh, což je dnes jakési minimum, které se od telefonů očekává. Telefon není na baterii nijak náročný, přesto neočekávejte zázraky a spíše se budete muset spokojit s nanejvýš jednodenní výdrží. Přesněji řečeno, od rána do večera telefon vydrží naprosto bez problému. A při náročnějších dnech není problém telefon jednoduše dobít. Kompletní nabití trvá zhruba 100 minut, při použití originální dodávané nabíječky.

Xiaomi Mi A2 – Shrnutí a závěr

Xiaomi Mi A2 je velice povedený smartphone, který má rozhodně čím překvapit a potenciálního zákazníka rozhodně nezklame. Má sice své chyby a výrobce mohl jednoduše zapracovat na jejich odstranění. Například zmíněná absence NFC antény je pro telefon velkým hendikepem. Pro někoho může být rovněž omezující pouhé interní úložiště bez možnosti rozšíření. Námi testovaná varianta měla 64GB úložiště a 4GB operační paměť, pokud si však zákazník lehce připlatí, může získat dvojnásobné úložiště a 6GB operační paměť, což je již pořádná nálož, vezmeme-li v potaz, že jde o telefon střední třídy.

Mezi hlavní přednosti patří samozřejmě čistý Android, potěší ale také slušný fotoaparát, dobrá výdrž baterie či precizní konstrukční zpracování. Zkrátka za cenu v rozmezí zhruba 6-8 tisíc korun dostane zákazník přístroj, který z většiny splní jeho očekávání.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Mi A2 děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Radek Brychta

23. 9. 2018, 13:47

Trochu mi vadí, že A2 už nemá optický zoom jako A1. Celkem jsem tuhle funkci využíval.

Oceňuji každý telefon, ve kterém není přiblblé rádio.

MrEmpiricusX

12. 9. 2018, 8:58

No a jakej je rozdíl mezi A1 čkou? V podstatě se vůbec nic nezměnilo. jenom vzrostla cena a možná má mírně jiný hw specifikace. Za zmínku by stálo jestli má taky jako A1 vestavěný rádio bez android aplikace a bez Xiaomi podpory – prostě plně funkční rádio přístupný z testovacího menu s naladitelnou stanicí … čistá imbecilita, kdyby si dali aspoň práci s aplikací pro rádio když už tam kydaj totálně zbytečný aplikace.

MikeMatyMatta

19. 9. 2018, 14:33

Není tady žádný důvod proč si místo Mi A1 koupit Mi A2, spíš naopak (cena, sluchátka…)

nejaký pádný důvod, proč mi byl smazán naprosto slušný komentář zvažující výhodu nadstavby vs. čistý android?

Přemysl Vaculík

VIP 7. 9. 2018, 11:47

Dobrý den, žádný komentář nebyl smazaný. Ani neevidujeme, že by spadl do spamu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat