Google Portals by mohl změnit procházení webů na mobilu

Google Portals by mohl změnit procházení webů na mobilu
2018-09-27T12:41:26+02:00
• 27. 9. 2018

Google neustále pracuje na nových projektech, přičemž některé z nich pocházejí z nápadů samotných řadových zaměstnanců. Někdy se ani nedostanou na světlo světa. V tuto chvíli si Kenji Baheux, produktový manažer v Googlu, pohrává s novým projektem nazvaným Portals, který je určený pro procházení mobilních webových stránek.

Google Portals

Hlavní myšlenkou v tomto projektu je ušetřit čas, což nemá být jen výhodou pro samotné uživatele. V dnešní době by se měla webová stránka otevřít přibližně do tří sekund, jinak návštěvník ztrácí zájem a dokonce polovina vzdá procházení. Právě procházení mobilních stránek je pro Google velmi důležité, vzhledem k tomu, že polovina takto učiněných návštěv dnes pochází z mobilního zařízení. Čím více stránek bude navštíveno a čím více na nich uživatelé stráví času, tím více se vydělá na reklamě.

I z tohoto důvodu vznikají nejrůznější projekty na urychlení načítání webů – jedním z nich je AMP, což je technologie, kterou i my podporuje. Do budoucna by se mezi tyto projekty mohl dostat Google Portals. V podstatě se jedná o velmi jednoduchou úpravu webové stránky.

<portal id=“myPortal“ src=“https://www.example.com/“></portal>

Do ní se vloží speciální HTML tag, který obsahuje cílovou webovou stránku. Na první pohled se bude tvářit jako běžný iframe, kde na běžné stránce uvidíte obsah z jiné stránky. Jakmile ale budete skrolovat dále, obsah se zvětší na celý displej (velikost prohlížeče). Může se zdát, že se jedná jen o efekt, ale ve skutečnosti uživatel přejde velmi plynule na jiný web.

Portals

Samozřejmě vás ihned napadne, že by se zde bylo nebezpečí, že by vás stránka přesunula někam jinam, kam byste neradi zavítali. V tomto ohledu ale stačí dodat, že celý projekt je na úplném začátku. Spíše se jedná o návrh, který by mohl být realizovatelný.

Do jisté míry se dá něco podobného vytvořit při současných principech při tvorbě webových stránek. Bohužel náročnost na prohlížeče je příliš vysoká nebo se nejedná o zrovna nejlepší prožitek z přechodu na další webovou stránku.

Nyní si tedy musíme počkat, jestli Google dá tomuto projektu zelenou a pustí se do veřejného testování v dohledné době, nebo se dočkáme jiného projektu.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat