Vysávání obstará za vás – Xiaomi Roborock S50 recenze

Vysávání obstará za vás – Xiaomi Roborock S50 [recenze]
2018-08-22T13:59:40+02:00
• 22. 8. 2018
4

Xiaomi má ve svém portfoliu další parádní kousek. Jde o chytrý vysavač Roborock S50 a po měsíci testování ho hodnotím velice kladně. Najde se zde množství chybiček, ale pořádná chyba jen jedna. Celkový dojem je famózní a s klesající prodejní cenou jde o produkt, který mohu rovnou doporučit. Pochybuji, že se na trhu najde něco v podobné cenové kategorii, co by mělo takové kvality a výkon. Pojďme se podívat, co vše mě na chytrém vysavači od Xiaomi tak uchvátilo.

Kvalita zpracování

Xiaomi dokázalo vyrobit další zařízení, kde rovnou po rozbalení je možné ho začít používat, bez toho aniž byste se báli, že někde něco chybí, či úplně nedrží, nebo zda budete muset dokoupit nějaké doplňky. V balení máte kromě vysavače s kruhovým tvarem i dockovací stanici, nabíjecí kabel, podložku, náhradní kartáče, návod, mop, náhradní látky na mop a o nic dalšího se nemusíte starat.

Xiaomi Roborock S50

Roborock S50 je skvěle vyrobený vysavač, který po uchopení do rukou ukáže svému majiteli, že vše sedí na svém místě a nikde nic nevrže ani zvláště necvaká, a to i přesto že je vyroben z plastu. Roborock S50 nedisponuje žádným displejem, ale má tři mechanická tlačítka: zapínací, dockovací a lokální čistění. Všechna tlačítka reagují okamžitě na zmáčknutí a není s nimi žádný problém. Též zasouvání a vysouvání mopu není žádný problém, vždy krásně zapadl a zacvakl na své místo.

Není zde nic, co by bylo uvolněné, nebo nedrželo pořádně. Pro případ, že vysavač Xiaomi musí překonat nějakou vyšší překážku, tak má kolečka, která se dokáží přizpůsobit výškovému profilu a překonat až dvoucentimetrovou překážku.

Design

Design chytrého vysavače Xiaomi Roborock S50 je pro mé oči atraktivní a dobře zapadne do mnoha domácností, jelikož svojí univerzální bílou barvou a nijak výrazným tvarem nebude nikde příliš na očích. Každopádně poutavý červený prvek ve výstupku uprostřed Roborocka S50 je příjemným zpestřením celé konstrukce vysavače.

V balení je též dockovací stanice v černobílé barvě a s bílým led indikátorem zapnutí, k tomu je připojena i průhledná podložka. Příslušenství k vysavači je též poměrně nenápadné. To, že je ale vzezření nenápadné neznamená, že samotné vzezření je neatraktivní. Mně osobně přijde vzezření vysavače velice povedené.

Xiaomi Roborock S50

Ovládání pomocí telefonu

Ačkoli má aplikace Mi Home spoustu obecných chyb, více se dočtete níže, dokáže i tak nabídnout mnoho možností, jak skvěle ovládnout Roborock S50. Rozhraní pro vysavač nabízí mnoho možností. První je obecné nastavení vysavače, kde si uživatel může zvolit čas, kdy nechce být rušen vysáváním, či může zapnout rozpoznávací mód při přechodu z běžné podlahy na koberec, což zvýší sací výkon. Je zde možnost podívat se i na velice podrobný návod k ovládání tohoto vysavače.

Uživatel si může nastavit i období, kdy se bude automaticky vysávat. Kromě toho je možné nastavit i typ vysávání, zda bude tiché, vyrovnané, turbo či maximální. Též je zde zapínání mopovací funkce. Uživatel si též může vybrat, jak s ním vysavač bude mluvit, na výběr je čínština v mnoha podobách a pět dalších jazyků, jako je angličtina či němčina.

Xiaomi Roborock S50 Xiaomi Roborock S50

Zajímavostí je i ukazatel uklízecí minulosti, který vám sdělí, kdy jste uklízeli, zda to proběhlo v pořádku a též nabídne souhrnnou statistiku s celkovým počtem minut, uklizených metrů čtverečních a počtem samotných vysávání. Aplikace též ukazuje, v jakém stavu jsou na tom jednotlivé části a kdy je potřeba je očistit či vyměnit. Roborock S50 je dokonce možné ovládat i pomocí virtuálního joysticku. Kdyby se vám robot například zatoulal, je možné stisknout tlačítko a on následně na vás zavolá „Ahoj, já jsem tady.“ Velice povedené je i to, že ovládání vysavače můžete sdílet i s jiným uživatelem, který má na svém telefonu též nainstalovanou aplikaci Mi Home.

Xiaomi Roborock S50 Xiaomi Roborock S50

Samotné čištění a jeho rychlost

Samotné čištění je velice účinné a ve spojitosti s následným mopováním máte zajištěno, že podlaha bude naprosto čistá. Případně stačí jen vysávání, pokud nemáte podlahu zrovna něčím mokrým ulepenou. Účinnost čistění je možné následně ověřit jen prostým pohledem na plnost zásobníku na odpad, který se plní závratnou rychlostí. Jedná místnost o rozměrech 15 metrů čtverečních je uklizena přibližně za 15 až 20 minut.

Samotné vysávání je spíše do 15 minut u takového rozměru místnosti, s mopováním se dostaneme na těch 20 minut. Vždy ale záleží, kolik máte skříní či překážek v celé místnosti, které nedokáže překonat. Vysávání je tedy delší než pomocí běžného vysavače, ale zde vám stačí pouze přes aplikaci kliknou na tlačítko „clean“ a vysavač udělá vše za vás. Pokud tedy vysáváte jednou týdně po dobu 20 minut, tak vysavači to bude trvat možná více než dvakrát tolik, ale vy ušetříte oněch 20 minut. Navíc Roborock S50 je poměrně bezúdržbový, stačí jen občas vysypat „koš“ či očistit senzory.

Xiaomi Roborock S50

Vysavač je poměrně chytrý, zvládá skvěle rozpoznat překážky a zdi, dokonce zvládne nespadnout, když ho dáte na stůl, sám rozpozná, kde končí stůl a následně jede jen po okraji, aby se vyhnul pádu. Navíc si vysavač pomocí senzoru tvoří mapu prostředí, ve kterém se nachází, a ta se okamžitě přenáší pomocí Wi-Fi, na kterou je vysavač připojen, do aplikace. Úžasné je, že robota můžete spustit klidně i když jste na dovolené na druhé straně světa. Stačí, aby vysavač zůstal doma připojený k Wi-Fi a vy se následně k němu přes aplikaci připojíte.

Co mě naopak zklamalo?

Zklamala mě spousta věcí, všechny se mi spíše jeví jako drobnosti, oproti výhodám, které Roborock S50 nabízí. Nejhorší z nedostatků je asi aplikace Mi Home, která nečiní nijak lehké prvotní propojení vysavače se telefonem.

Xiaomi Roborock S50

Prvotní propojení s telefonem je utrpení

Prvotní připojení trvalo dvě hodiny usilovného snažení. Během dvou hodin, kdy jsem si myslel, že robot nebude fungovat, jsem zkoušel klikat na žádost o opětovné potvrzování, že chci znovu zkusit propojení s telefonem, dále šlo o resetování Wi-Fi, resetování celého vysavače, resetování routeru, hledání na fórech, kde je problém, přehazování mezi servery (zvláště na čínský, ale z toho mě to vždy vykoplo zpět na evropský).

Nějakým zázrakem, kdy jsem zkoušel opět vysavač připojit, proběhl veškerý proces připojování skvěle. Vůbec nemám zdání, co se změnilo, že vysavač začal s telefonem komunikovat, každopádně je to taková menší sázka do loterie, zda se propojí, nebo ne. Na internetu je mnoho diskuzních fór, kde se píše o problémech s propojením. Každopádně vysavač lze používat i bez aplikace, ale neužijete se tak různorodé funkce.

Samotná aplikace Mi Home a podpora

Aplikace Mi Home je značné zklamání. K relativně cenově nákladným produktům je uživatelům předložena aplikace, která neustále mění vzhled prostředí a je značně limitovaná. Vyznat se v ní není úplně jednoduché a musíte například pochopit, proč nevidíte všechna zařízení rovnou na základní obrazovce, ale musíte se k nim proklikat pomocí místností, do kterých jste si je rozdělili. A po další aktualizaci je zase Jako u Xiaomi telefonů, tak ani zde nefungují notifikace. Vysavač pošle chybovou hlášku, ale vy nemáte šanci se o ní nijak dozvědět.

Uživatel si prostě musí otevřít aplikaci, jít do svého profilu a tam kliknout na sekci zprávy. Toto je chyba od Xiaomi, kterou asi ani nehodlají napravit. V průběhu testování přišlo mnoho aktualizací aplikace, ale nikdy poté se nezačaly informace z vysavače zobrazovat v notifikacích.

Menší nesrovnalosti s mopem a zachycenými věcmi

Mop vytírá skvěle, jenže se hodí jen pro malé prostory. Nádržka má malý objem a nevystačí na byt o rozměrech kolem 50 metrů čtverečních, což je poměrně škoda. Naštěstí je i při mopovací fází aktivní i sací fáze, takže když dojde voda, je zbytek prostoru alespoň mírným sacím výkonem douklízen. Mop se též těžko naplňuje vodou, chtělo by to v další verzi udělat lepší hrdlo pro napouštění kapaliny. Samotné mopování je občas nejednotné v tom, že voda z mopu občas odchází a občas ne, někdy je potřeba danou místnost vytřít celou, aby byla doopravdy celá uklizená. Tento případ se však objevil jen málokdy.

Xiaomi Roborock S50

Roborock by měl dle jiných recenzí upozorňovat na to, když se například do jeho hlavního kartáče dostane něco velikého a on si s tím není schopen poradit, nebo když se nedokáže hnout z místa, když je totálně zaseknutý. Vysavač by měl tuto chybu nahlásit a přestat se pohybovat a čekat na pomoc, avšak to on neudělá, a tak vláčí předměty za sebou, anebo neustále se pootáčí na jednom místě. Nejdéle jsem to vydržel pozorovat 15 minut, jak popojíždí o pár milimetrů sem a tam, poté jsem mu teprve pomohl, nevypadlo to, že by to chtěl vzdát.

Má cenu si ho pořídit? A co celní poplatky?

Xiaomi Roborock S50 za cenu necelých 9 000 Kč je ideální volbou při koupi kvalitního chytrého vysavače ze zahraničí. Navíc se vyhnete i platbě celních poplatků, když budete kupovat přes Gearbest s volbou EU Express/Eu Priority Line. Dají se sehnat i levnější vysavače, ale ty nejsou například tak výkonné nebo mají slabší baterii nebo nejsou ovladatelné mobilem nebo jsou vyráběny značkami, které nemají takovou pověst o kvalitě, jako Xiaomi. Nebo si můžete ho můžete pořídit v českých eshopech, zde však cena startuje na 12 000 Kč.

Za poskytnutí Xiaomi Roborock S50 k recenzi děkujeme obchodu Gearbest, kde je možné si ho i zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Vladimir Vlkannova

30. 8. 2018, 20:01

Tak jak to tak čtu, doporučím vám spíš ten co mám doma. Tesla RoboStarT30. Za 5000,- koupíte na alza.cz Vysoká výdrž baterie, žádné problémy, mop má taky

Filip Kaňák

23. 8. 2018, 19:10

Nám se povedlo vysavač připojit na první pokus úplně bez problémů :)

Petr Štěpánek

26. 8. 2018, 10:00

S jakým telefonem a systémem?

Karel Čapka

VIP 30. 8. 2018, 15:37

U mně to je OnePlus 5, A 8.1 a MiHome plně aktualizovaná.

Taky jste na EU regionu? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat