Qualcomm ukončil spolupráci s Applem, důvodem jsou soudní procesy a další

Qualcomm ukončil spolupráci s Applem, důvodem jsou soudní procesy a další
2018-07-28T13:56:17+02:00
• 28. 7. 2018

Americká firma s logem nakousnutého jablka v poslední době dělá jeden řez za druhým. Nejprve se dohodla se společností LG Display na výrobě OLED panelů, čímž sníží závislost na Samsungu, nyní ukončuje dlouholetou spolupráci s Qualcommem. 

Údajně je hlavním důvodem, proč se Apple rozhodl Qualcomm odsunout na druhou kolej, několikaměsíční soudní bitva. Dlouholetý dodavatel LTE modemů pro iPhony se nejdříve musel spokojit s rolí dvojky. V letošním roce měla firma pokrýt zhruba jen tři čtvrtiny všech dodávek, v příštím roce už žádné. 

Apple by se společností Qualcomm i nadále spolupracoval, ale samozřejmě na mnohem nižší úrovni než doposud. Finanční ředitel společnosti Qualcomm George David ale oznámil konec spolupráce s Applem.

Problém je opět stejný – soudní bitva se mezi společnostmi tak rozjela, že nyní vše má své následky. Jedno je ale jisté, Apple se bude muset 100 % spolehnout na modemy konkurenčních výrobců. George David prohlásil „Apple nyní bude muset využívat výhradně modemy pocházející od konkurence.“ Kauzu sledujeme již delší dobu, tudíž přesně víme, na koho tím finanční ředitel narážel – na Intel a MediaTek. 

Pro Apple je iPhone klíčovým produktem, tudíž je jasné, že dodavatele nahradí minimálně stejně kvalitní konkurencí. Podle všeho se budou o budoucí dodávky LTE modemů starat dvě společnosti, Intel a MediaTek. 

MediaTek aneb nejkvalitnější výrobce čipů?

MediaTek je ve světě považován za jednoho z nejlepších a nejkvalitnějších výrobců čipů. Údajně se navíc nebrání ani vývoji dalších technologií, což je pro Apple klíčovou informací. Pokud tedy vše půjde podle plánů, během příštího roku bychom se s největší pravděpodobností mohli dočkat iPhonů s LTE modemy a podporou 5G. Taková 5G síť bude dosahovat mnohonásobně vyšších rychlostí než aktuální 4G technologie. V praxi bude výroba modemů fungovat následovně. Intel a MediaTek se podělí o značný kus dodávek, Qualcomm již nikoliv. 

Zajímavostí je, že se MediaTek nesoustředí jen na LTE modemy pro budoucí iPhone. Nové informace naznačují, že společnost nyní začala pracovat na výrobě nového HomePodu. Abych vše uvedl na pravou míru, připravuje pouze některé důležité komponenty, které budou součástí chytrého reproduktoru. Zahraniční zdroje mimo jiné uvádí, že MediaTek začíná pracovat na Wi-Fi čipech. S největší pravděpodobností jde ale o jakýsi test Applu, díky kterému zjistí, jak firma bude schopna v budoucnu plnit zakázky.  

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat