Další spor mezi Evropskou unií a Googlem na obzoru

Další spor mezi Evropskou unií a Googlem na obzoru
2018-07-11T07:15:34+02:00
• 11. 7. 2018

Vztahy mezi Evropskou unií a Googlem rozhodně nepatří mezi nejlepší. Podle posledních zpráv se zřejmě již brzy dočkáme dalšího sporu. Evropská unie se chce zaměřit na předinstalované aplikace. Jmenovitě pak na Google Chrome a Google Search.

Jakekoliv zařízení, které se na trhu prodává s Google Play Services musí splňovat různé požadavky ze strany Googlu. Mezi jeden z takových požadavků patří seznam předinstalovaných aplikací v zařízení. A samozřejmě, Google Search a Google Chrome mezi takové aplikace patří.

A Evropské unii se právě tento požadavek Googlu k prodejcům nelíbí. V případě, že výrobce odmítne tyto aplikace nainstalovat, nemůže v zařízení využívat Google Play Store. A tím se tak zařízení stává pro uživatele o dost méně zajímavé.

Již v minulosti se Google dočkal od Evropské unie za své chování velkých pokut. V tomto konkrétním případu Evropská unie po Googlu požaduje odstranění povinnosti pro výrobce instalovat obě zmiňované aplikace. Kromě toho má Google zhodnotit také způsob, jakým výrobce trestá za to, že neplní požadavek předinstalovaných aplikací. V případě neuposlechnutí hrozí Googlu pokuta.

Google samozřejmě díky oběma aplikacím získává cenná data o zákaznících. Pokud skutečně dojde k tomu, že bude muset regulovat podmínky předinstalovaných aplikací, dojde s největší pravděpodobností také k úpravě jeho strategie u operačního systému.

Cílená reklama Googlu vytváří největší příjmy. Uživatelé samozřejmě nemusí jeho služby využívat. To potvrzuje rovněž Jakob Kucharczyk, který Google v této otázce zastupuje. Zároveň dodává, že pokud chcete nějaké aplikace, musíte zároveň využívat celý balík. A právě takto se Google v současnosti chová.

Ačkoliv se jedná ze strany EU o požadavek, který by měl přilepšit především spotřebitelům, zcela jistě se dočkáme řady rozporuplných názorů. My budeme samozřejmě celou situaci i nadále sledovat a o dalším vývoji vás budeme informovat.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat