Google vs. EU – pokuta v miliardách eur aktualizováno

Google vs. EU – pokuta v miliardách eur [aktualizováno]
2017-06-27T14:20:52+02:00
• 27. 6. 2017
4

Aktualizováno 27. 6.

Evropská unie rozhodla o výši pokuty pro Google ohledně služby Nákupy Google. Za monopolní praktiky musí Google zaplatit pokutu ve výši 2,424 miliard eur. Navíc musí učinit kroky k zastavení monopolních aktivit do 90 dnů.

„Nakupujete-li online, zřejmě toužíte najít zboží, které hledáte, co nejsnáze a nejrychleji. A inzerenti zase chtějí toto zboží propagovat. Proto Google zobrazuje reklamy v Nákupech (Shopping ads) a propojuje uživatele s tisíci malých i velkých inzerentů způsobem, ze kterého mají prospěch obě strany. S veškerou úctou nesouhlasíme se závěry, které dnes Komise představila. Rozhodnutí Komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty.“ Kent Walker, právní zástupce společnosti Google

Původní článek 18. 6.

Vztahy mezi Googlem a Evropskou unií jsou již dlouho napjaté. V příštích týdnech bychom se mohli dočkat výsledků vyšetřování ohledně údajného zneužívání dominantního postavení Googlu na trhu. Podle zdrojů Financial Times se může případná pokuta pro Google vyšplhat až na více než 1 miliardu eur. Obě strany se prozatím k situaci nevyjádřily.

foto: Marketing Land

Spor mezi oběma stranami se táhne již několik let. Evropské komisi se nelíbí služba Nákupy Google. Služba umožňuje uživatelům porovnávat ceny jednotlivých produktů mezi různými obchodníky a dodavateli. Zástupci Evropské komise tvrdí, že Google využívá vlastní algoritmy k tomu, aby svou službu upřednostnil ve výsledcích vyhledávání.

Pokud se toto obvinění potvrdí, může Evropská komise udělit pokutu až do výše 10 % příjmů společnosti. V loňském roce se vyšplhaly celkové příjmy společnosti na 90 miliard dolarů. A toto není jediný problém mezi Googlem a Evropskou unií. Google je také vyšetřovaný za to, že údajně upřednostňuje své aplikace v mobilních zařízeních. Tím tak prý využívá svého postavení a brání konkurenčním aplikacím, aby oslovily zákazníky.

Za několik málo týdnů bychom se tedy mohli dočkat rozuzlení těchto sporů. Obě strany zcela jistě ke zmíněným problémům uvedou svá stanoviska.

Zdroje: phonearena.com, anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Wow potlesk EU za nejdebilnější obvinění roku 2017.

A možná by měl google na pár dnů pro EU všechno vypnout. Jen tak, ať se na chvíli zbavíme dominantního postavení. Občas mě sice znepokojuje, jak jsme na Google a spol. závislí, ale EU mě znepokojuje o řád víc.

Richard Fabián

19. 6. 2017, 9:06

Ve svém systému používá své aplikace a své algoritmy. To je opravdu zvláštní. Co takový Apple? Nikdo neřeší, že je v MacOS předinstalovaný safari! Nikdo neřeší, že Apple do svých zařízení dává svůj software. Ať se raději EU stará o to co je teď důležité a to nenechat se obsadit muslimy!

Game Rebell

18. 6. 2017, 21:27

Zase ta Evropská unie….to je spolek :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat