Americké ministerstvo dopravy chce používat data z Waze k predikci nehod

Americké ministerstvo dopravy chce používat data z Waze k predikci nehod
2018-07-10T18:30:15+02:00
• 10. 7. 2018

Aplikace Waze používá data sbíraná od uživatelů na silnicích. Využívá feedback řidičů na zjišťování zácpy, dopravních nehod, rozestavěných silnic nebo i třeba míst, kde se vyskytují policejní hlídky a radary. Nyní se ale americké ministerstvo dopravy získat přístup k těmto datům a porovnávat je s informacemi o dopravních nehodách, zaznamenaných marylandskou státní policií.

Waze bude pomáhat při predikci nehod

Americká vláda má za cíl shromažďovat dostatek dat k vytvoření predikčních modelů, které budou brát v potaz nebezpečné prostředí na silnic. Mezi takové nebezpečí patří například počasí, stav silnice, ale i chování řidičů či chodců. Chtějí tak předpovědět úroveň risku na daném místě v daný čas. Tyto predikční modely poté umožní záchranným složkám být na místech dříve, jelikož už budou mít povědomí o nebezpečných lokacích.

Data z aplikace Waze už pomohla odhalit například nejhorší dopravní zácpy v Bostonu, konkrétně v okolí Seaport District. Tyto informace pomohly při rekalibraci semaforů takovým způsobem, aby byla doprava v těchto místech znovu snesitelná. Podle Waze se úroveň dopravy v této oblasti následně zvýšila o 20%. Vláda také doufá, že pomocí těchto dat omezí počty dopravních nehod. Jen minulý rok totiž přišlo 37 000 lidí o život na amerických silnicích.

Pokud se ukáže, že data z Waze jsou spolehlivá a test proběhne úspěšně, plánuje ministerstvo rozšířit působení programu na celostátní úroveň.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat