Nokia připravuje Face Unlock aktualizaci, pouze pro vybrané modely

Nokia připravuje Face Unlock aktualizaci, pouze pro vybrané modely
2018-06-26T13:22:37+02:00
• 26. 6. 2018
5

Společnost Apple v září loňského roku v rámci iPhone X představila také zcela novou technologii zvanou Face ID. Jedná se o funkci, pomocí které se stačí podívat na iPhone a operační systém iOS se odemkne, pokud tedy dojde k rozpoznání obličeje,  jehož digitální otisk je uložen v systému. Jakmile Apple přišel s touto novinkou, konkurenční společnosti začaly Apple dohánět rychlostí blesku.

Tím samozřejmě nenaznačuji, že by se jednalo o kopírování, to chraň bůh. U konkurenčních společností, které z velké většiny používají operační systém Android, funguje tato funkce trochu jinak. Zatímco Face ID v podání Applu je zabezpečeno speciálním algoritmem, převážně kvůli možnosti autorizovat platby a tak dále, Face Unlock u Androidu funguje pouze pro odemykání zařízení.

Zajímavé na tomto tématu je asi fakt, že Apple musel vyvinout speciální hardware, aby mohl systém zabezpečit. U Android telefonů stačilo pouze připravit softwarovou aktualizaci. V praxi to znamená, že Face Unlock nebude pravděpodobně tak bezpečný, jako zmiňované Face ID. To ale neznamená, že by se jednalo o nezabezpečenou funkci.

Jak jsem psal v úvodu článku, Face Unlock je určen pouze pro odemykání telefonu. Face Unlock je navíc mnohem bezpečnější než klasický PIN, gesto či čtečka otisků prstů. 

Nokia připravuje Face Unlock, bude zabezpečen?

Toho si je samozřejmě vědoma také společnost HMD, která má plán pro nadcházející měsíce. HMD plánuje svým TOP telefonům připravit speciální OTA (over-the-air) aktualizaci, díky které majitelé Nokia 8 Sirocco, Nokia 8, Nokia 7 Plus a Nokia 6.1 získají funkci Face Unlock. 

Vzhledem k hardwaru, jenž je přítomný na těchto telefonech, se bude jednat pouze o čistý systém pro rozpoznávání obrazu. Pokud jej společnost implementuje dobře, může se jednat o výhodné východisko, a to i přesto, že nebude tak zabezpečen v porovnání s biometrickými metodami. 

Co se ostatních modelů společnosti HMD, neboli Nokia není nic jisté. Dobrým kandidátem pro nasazení Face Unlock se jeví Nokia X6, ostatní modely se pravděpodobně aktualizace nedočkají, a to hlavně kvůli čipové sadě – pro rychlé odemknutí je zapotřebí výkonné CPU a ISP.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Zdeněk Pohl

13. 7. 2018, 13:02

Ten dvojtý mezerník v prvním odstavci mezi „obličeje, jehož“ odvedl moji pozornost natolik, že ani nevím o čem je ten článek.

Oldřich Smetana

26. 6. 2018, 18:58

No mám Nokii 8 tak jsem zvědav

Daniel VARGA

26. 6. 2018, 13:27

Ved cez Smart lock to uz nejaku dobu funguje. Tak nechapem naco idu robit este nejaky extra sysytem na to…

Tak tak. Na Nexusech to používám několik let.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 6. 2018, 16:21

Smart Lock myslím nemá pokročilejší algoritmy, jde to obelstít fotkou. Face Unlock například detekuje pohyb a otevřené oči, a podobně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat