ZTE – Trumpova pomoc zablokována aktualizováno

ZTE – Trumpova pomoc zablokována [aktualizováno]
2018-05-18T04:15:50+02:00
• 18. 5. 2018
3

Aktualizováno 18. 5.

Prezident Trump chtěl napomoci čínské společnosti ZTE, aby byl co nejrychleji zrušen zákaz obchodování s americkými společnostmi. Veškeré snahy byly nyní zablokovány pozměňovacím návrhem rozpočtového zákona na rok 2019, který byl přijat jednohlasně Výborem pro rozpočtové výdaje (House Appropriations Committee). ZTE se bude nadále snažit, aby došlo ke zrušení zákazu, který má trvat sedm let.

Samsung chce Qualcommu uzmout část trhu

Této situace zřejmě využije Samsung, který jedná se ZTE ohledně dodávek procesorů Samsung Exynos. Mělo by se jednat o náhradu za Snapdragony americké společnosti Qualcomm. Ačkoliv by došlo k nahrazení dodavatelů hardwaru, je zde ale problém s operačním systémem.

Aktualizováno 13. 5.

Ministerstvem obchodu Spojených států amerických potrestalo ZTE za své obchody s Íránem a Severní Koreou, respektive za nedodržení podmínek stanovené USA. Kvůli tomu na sedm let čínská společnost přišla o možnost nakupovat technologie od amerických společností. Z tohoto důvodu došlo k rozhodnutí, že ZTE pro tuto chvíli přeruší podnikání. Ačkoliv společnost uvádí, že má dostatek finančních prostředků, může celý spor přijít příliš draze.

Nyní do hry vstupují prezidenti Donald J. Trump (USA) a Si Ťin-pching (Čína). Přímo na svém Twitter účtu to ohlásil prezident Trump, který konstatovat, že spolupracuje se svým protějškem, aby společnost ZTE se vrátilo v co nejkratší době na trh. Trump podotýká, že celá situace vyústila v masivní ztrátu pracovní pozic. Musíme si tedy počkat, jak celá situace dopadne a jak nakonec ZTE skončí.

Původní článek 9. 5.

Nedávno jsme vás informovali o problémech, které má společnost ZTE. Celá kauza vznikla na základě toho, že výrobce obchodoval se zeměmi jako Severní Korea a Írán, byť jsou zde stanoveny sankce pro těmto krajinám. Omezení musí dodržovat i společnosti. Dle USA došlo k porušení u firmy ZTE, což vyústilo v rozhodnutí, že ZTE nesmí obchodovat se společnostmi z USA.

Pauza nebo konec pro ZTE?

Pro ZTE se jedná o poměrně zásadní problém, jelikož spousta dodavatelů hardwaru je právě z USA, přičemž do toho zapadá i software, tedy Android od Googlu. V návaznosti na tento zákaz ZTE oficiálně ohlásilo, že přerušuje svou činnost, což vyústilo i ve změny na internetových stránkách.

Hlavní stránky firmy jsou nyní osekány a obsahují jen základní informace. Nenajdete zde ani informace o mobilních telefonech či jiných zařízeních. Na druhou stranu ZTE dodává, že disponuje dostatečným množstvím peněz a dodrží všechny smluvní závazky dle platných zákonů.

ZTE se nadále bude snažit, aby zákaz USA byl přezkoumán a případně zrušen. Nyní je velmi těžké odhadovat, co se bude dít. Jaký to bude mít dopad na mobilní telefony, nevíme. Prozatím jsme nedostali jakékoliv vyjádření, co se týče dostupnosti, případně jestli se zastaví prodeje smartphonů a jiných produktů.

Zdroje: phonearena.com, ubergizmo.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Griger

18. 5. 2018, 8:42

ZTE nevyrába pre Samsung procesory, Samsung by dodával procesory ZTE namiesto Qualcommu.

Blonďák se v Bílém domě ještě neohřál, a už dělá Trumpoty :)
Jsem zvědav, co bude USA dělat, až se nakrkne čína a vrátí úder…

Martin Jeřábek

VIP 13. 5. 2018, 23:13

Až jim to Čína vrátí, USA bude hodně v prdeli.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat