ZTE v problémech – úřady USA uvalily na společnost rozsáhlý zákaz

ZTE v problémech – úřady USA uvalily na společnost rozsáhlý zákaz
2018-04-23T20:25:11+02:00
• 23. 4. 2018

Čínská společnost ZTE momentálně neprožívá nejlepší týdny své dosavadní historie. Úřady USA v minulém týdnu uvalily na společnost zákaz využívání všech komponent, které pochází od amerických společností. Doba tohoto zákazu činí 7 let. Čínské společnosti tak hrozí, že by musela přestat používat procesory společnosti Qualcomm nebo i třeba samotný operační systém Android.

Obě strany se proti sobě postavily již v minulosti. Americkým úřadům se nelíbilo, že společnost prodávala produkty například do Severní Koreje nebo Íránu. USA mají obě uvedené země na černé listině co se týče mezinárodního obchodu. Situace se tehdy urovnala tím, že ZTE souhlasila s pokutou 1,19 miliardy dolarů, a navíc souhlasila s propuštěním 4 výkonných pracovníků a potrestáním dalších 35 pracovníků.

Právě poslední bod čínská společnost nesplnila. Dle vyjádření zástupců americké vlády, ZTE uvedlo americké úřady v omyl poté, co společnost předložila lživá vyjádření. NCSC (National Cyber Security Centre) navíc v minulém týdnu kontaktoval britské mobilní operátory s tím, že nabízení a jakékoliv využívání produktů ZTE může způsobit národní bezpečnostní riziko.

Zástupci společnosti Alphabet již potvrdili, že s čínskou společností aktivně řeší další kroky. Vzhledem k současné situaci totiž ZTE hrozí, že přijde o možnost využívat u svých mobilních zařízení operační systém Android. Zároveň společnosti hrozí, že bude muset přestat využívat procesory Qualcomm.

ZTE se vyjádřilo téměř po týdnu

Čínská společnost se k celé situaci vyjádřila až zkraje tohoto týdne. ZTE ve svém prohlášení uvádí, že s uvaleným zákazem nesouhlasí. Zároveň dodává, že chce plně spolupracovat s americkými úřady. Bude-li to nezbytné, je čínská společnost připravena podniknout i další právní kroky.

Smartphony Nubia spadají pod ZTE

ZTE rovněž dodává, že tento zákaz neovlivní pouze samotnou společnost, ale způsobí škody i jejím partnerům. Mezi tyto partnery patří také velké množství amerických firem. ZTE dále tvrdí, že investovalo velké finanční prostředky do kontroly exportu.

V souvislosti s tímto případem pak americké vládě dodali zástupci ZTE až 132 tisíc stránek dokumentů. Společnost se tak hájí tím, že je v celém případě velmi aktivní a rozhodně jej nikdy nepodcenila.

Celý spor tak bude velmi sledovaný. Velmi záleží na tom, zda se skutečně povede oběma stranám dohodnout mimosoudně. Každopádně je téměř jisté, že celý spor může výrazně ovlivnit obchodní vztahy mezi USA a Čínou.

Zdroje: 9to5google.com, technobuffalo.com, androidcentral.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat