iOS 11.4 dostane zajímavou bezpečnostní funkci, zloději budou mít smůlu

iOS 11.4 dostane zajímavou bezpečnostní funkci, zloději budou mít smůlu
2018-05-14T07:07:38+02:00
• 13. 5. 2018
6

Výzkumníci softwarové firmy Elcomsoft v oblasti digitální forenzní techniky nedávno objevili velmi zajímavou bezpečností funkci, která bude k dispozici v příští verzi iOS 11.4. Díky této funkci bude opět o něco těžší extrahovat data z ukradeného nebo zabaveného iPhonu. 

Apple této funkci říká systém omezeného režimu USB. V praxi to znamená, že se uzamkne datové připojení přes port Lightning, a to již po týdnu od posledního odemknutí zařízení. Pokud se tedy někdo pokusí získat přístup k datům vašeho iPhonu bez otisku prstu, Face ID či hesla, nebude to možné. Klasické nabíjení však bude stále možné. 

Pravděpodobně se jedná o reakci na nedávné trestné řízení, ve kterém bylo prokázáno, že bylo možné odemknout zařízení iPhone pomocí GrayKey. S tímto programem je prý možné odemknout jakýkoliv iPhone se systémem iOS 11.3. Šestimístné heslo pak dokáže prolomit zhruba za tři dny. 

Přístup k datům je horkým tématem již od roku 2016, kdy se tuzemské orgány snažily Apple donutit odemknout iPhone, jehož vlastníkem byl terorista, který zaútočil v San Bernardinu. FBI se však povedlo zařízení odemknout bez pomocí jablečné společnosti, ovšem otázkou je, zda-li se jedná o skutečnou informaci. 

iOS 11.3 a hlavní novinky

První novinky se týkají aplikace zprávy. Majitelé iPhonu X se dočkali celkem čtyř nových Animoji. Konkrétně jde o lva, draka, medvěda a lebku. Ukázku jednoho z nich můžete vidět na animaci níže. Celkově tak je k dispozici již 16 Animoji.

Odkaz na animaci

Druhou novinkou v aplikaci Zprávy je tzv. Bussines Chat. To znamená, že můžete komunikovat s určitou firmou přímo ve zprávách. Můžete si zde třeba zamluvit hotel či nakoupit nějaké zboží, které rovnou zaplatíte přes Apple Pay. Bohužel tato funkcionalita není dostupná v Česku.

Aplikace Zdraví je nově volitelně propojitelná s vaší klinikou a vaším doktorem. To znamená, že přímo v iPhonu tak uvidíte třeba výsledky testu na cholesterol. Tato data pak jsou samozřejmě šifrovaná a pro přístup k nim bude třeba zadat váš PIN.

Apple vám dovolí zrychlit si iPhone

Kauza se zpomalování iPhonů s opotřebenou baterkou má první vlaštovku. Již ve verzi 11.3 můžete v nastavení zobrazit stav vaší baterie, kde zjistíte, zda potřebuje vyměnit. Zároveň přibyla možnost vypnout omezování výkonu. To může v důsledku způsobit náhlé vypínání telefonů. Tato funkce bude dostupná u iPhone 6, 6s, 7 a SE.

Inovací potom prošla také rozšířená realita. Konkrétně došlo k povýšení ARKitu na verzi 1.5. Ta nyní umí krom rozpoznávání horizontální povrchu také vertikální rovinu. Nově tak lze umístit objekty rozšířené reality třeba také na zeď. Zvýší se také rozlišení, ve kterém se AR vykresluje, a to na 1080 p z původních 720 p.

Mezi další drobné novinky pak patří integrace videí do Apple Music a Apple News. Dále přibyla funkce Advanced Mobile Location (AML), která při volání na tísňovou linku odešle vaši GPS lokaci. HomeKit dostalo lepší možnosti autentifikace jednotlivých zařízení.

Nová verze pak nakonec přinesla také „Messages on iCloud“ neboli zprávy uložené na iCloudu. Tato funkce byla představena již spolu s iOS 11 vloni v červnu. Bohužel ji ale Apple nestihl do aktuální verze dodat. Díky této funkcionalitě se budou všechny zprávy (SMS a iMessage) ukládat na iCloudu, a to včetně příloh. Zároveň při smazání jedné zprávy dojde ke smazání této zprávy na všech vašich zařízeních.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Peter Jurak

14. 5. 2018, 17:44

Děkuji za odpověď zatím mám 88% a mám napsané ze telefon využívá maximální vikon
V kolika % se vikon sníží?

Filip Zejmon

14. 5. 2018, 6:43

Pokud se nepletu tak tohle uměl android už několik let. Můj Note 3 Pro to umí a žádná novinka to není. Vlastnil jsem i Xperii z roku 2011 a ta to uměla taky.

Tuzemské orgány? Pochybujem, že s tým niečo mala polícia ČR……
A prečo preboha recyklujete staré články? Aby článok vypadal dlhšie?
viď. https://dotekomanie.cz/2018/01/apple-predstavil-ios-11-3/
Veď sa tam len zmenil budúci čas na minulý a aj to nie všade. Je tam hneď niekoľko viet v budúcom čase a teda znejú, akoby mal ten update ešte len prísť…

Zdeněk Koutský

VIP 14. 5. 2018, 11:24

Dobrý den Vojtíku,

děkuji za zpětnou vazbu. Co se „recyklace“ článků týká, nejde o to, aby článek vypadal obsáhlejší, nýbrž o shrnutí novinek. Dělám to vždy, aby si čtenář zjistil, co všechno Apple v rámci jenoho roku připravil či připraví. Děkuji za pochopení :-)

S pozdravem a přáním hezkého dne, Zdeněk Koutský

Peter Jurak

13. 5. 2018, 18:31

Zdravím kde se dá vypnout omezování výkonu?

Štěpa Krejčiřík

13. 5. 2018, 21:39

Nastavení-Baterie
Jestli baterie nemá dostatečnou kapacitu, lze omezení výkonu vypnout. Pokud baterie kapacitu má, telefon jede na plný výkon.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat