iPhone: Apple mění pravidla hry, baterii vymění i bez ohledu na diagnostický test

iPhone: Apple mění pravidla hry, baterii vymění i bez ohledu na diagnostický test
2018-01-05T11:27:56+02:00
• 5. 1. 2018
1

Minulý týden společnost Apple snížila cenu náhradních baterií svých iPhonů, kterým již vypršela záruka. Koncem prosince se totiž na internetu objevilo hned několik zpráv, ve kterých bylo uvedeno, že právě Apple záměrně zpomaluje starší modely iPhonů.

V té době vše firma sváděla na starší baterie, přičemž, podle slov výkonného ředitele, baterie nezvládají dodávat dostatek energie, a to jak v chladném prostředí, tak i při větší zátěži. V praxi to znamenalo, že systém iOS od verze 10.2.1 automaticky snižoval výkon iPhonů se staršími bateriemi. Apple si od toho samozřejmě sliboval, že zabrání například vypínání a restartování telefonů. Široká veřejnost to však vnímala zcela jinak.

Vše mělo tedy za důsledek snížení ceny náhradních baterií pro iPhony, které samozřejmě neměly záruku. Cena náhradních dílů klesla ze 79 na 29 amerických dolarů (zhruba 609 Kč). Snížená cena se však týká jen iPhonu 6 a novějších. Apple to samozřejmě udělal také kvůli soudním procesům, které ho budou v nadcházejících týdnech čekat.

Společnost Apple navíc na svých webových stránkách zveřejnila dlouhý dopis, ve kterém se omlouvá za to, že vědomě snižovala výkon starších iPhonů.

„Slyšeli jsme od našich zákazníků zpětnou vazbu na to, jak přistupujeme k výkonu iPhonů se staršími bateriemi, a jak jsme tento proces odkomunikovali do médií. Víme, že část z vás cítí, že vás Apple zklamal. Omlouváme se. Jsou zde však velká nedorozumění, která chceme uvést na pravou míru a dát vám vědět o změnách, které chystáme.“

„Nová“ funkce pro omezení výkonu procesoru u telefonů se starší baterií dorazila již v minulém roce. Novinka byla součástí instalačního balíčku iOS 10.2.1. Ovšem v té době se týkala pouze iPhonů 6 a 6s. Apple si od této funkce sliboval, že dokáže zabránit samovolnému vypínání smartphonů ve chvíli, kdy si hardware řekl o více energie. Nějaký čas používaná baterie již nebyla schopna dodat tolik energie, kolik bylo potřeba, hlavně ve chvíli, kdy byla téměř vybitá. Později v iOS 11.2 byla funkce aplikována i na iPhone 7 a 7 Plus.

Jak snižování výkonu u iPhonu deaktivovat

Jak snižování výkonu deaktivovat? Jednoduše, ovšem za příplatek. Jediným možným způsobem je výměna baterie. Apple se na základě tohoto faktu rozhodl snížit cenu náhradních dílů u iPhonů 6 a novějších, a to z původních 79 na 29 amerických dolarů. Sleva však měla být platná až od konce ledna. Společnost Apple se však slevu rozhodla aplikovat již nyní. 

Na začátku nového roku se mimo jiné dočkáme i zcela nové iOS aktualizace, přičemž nový instalační balíček bude obsahovat funkce, díky kterým budou moci uživatelé zjistit přesný stav baterie.

Nedávno navíc francouzský technologický blog iGeneration oznámil, že byla zveřejněná interní zpráva Apple Storu, ve které se uvádí, že pokud zákazník požádá o výměnu baterie u iPhonu 6 a novější, mělo by mu být vyhověno v Genius Baru, a to i přesto, že iPhone prošel diagnostickým testem. Z toho vyplývá, že za výměnu baterie zaplatíte 29 amerických dolarů, a to i přesto, zda baterie disponuje 80 % své původní kapacity.

Apple dokáže diagnostiku zahájit také na dálku, nemusíte tak navštěvovat Apple Store, respektive autorizovaného prodejce. Chcete-li tedy zahájit proces diagnostiky / výměny baterie, kontaktujte podporu společnosti Apple – telefonicky, přes online chat, e-mail nebo Twitter.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Jiří Zeman

5. 1. 2018, 18:40

O důvod víc proč Jablko věci nekupovat. Ještě že jsem věrnej Samsungu kde si i po vypršení záruky nainstaluju novej FW a nemam důvod měnit dokud telefon fyzicky nechcípne.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat