Výřez v displeji chce jiný marketing a přístup komentář

Výřez v displeji chce jiný marketing a přístup [komentář]
2018-04-06T10:57:15+02:00
• 6. 4. 2018
7

V březnu jsem se rozepsal nad aktuálním trendem asymetrických displejů. Výrobci chtějí nabídnout uživatelům co největší displej při zachování rozměrů zařízení, což vede k ne příliš pěknému výřezu v displeji, kde jsou schované senzory, reproduktor a foťák. Stále jsem přesvědčen, že současné řešení není elegantní a ani si na něj nikterak nezvyknu.

Problém v celém konceptu ale nebude samotný atypický zobrazovací panel, ale spíše způsob nasazení, marketing a vnucování uživatelům. Myslím si, že výrobci se snaží až o příliš agresivní přístup, jak donutit uživatele si zvyknout na něco, co není příliš estetické. Měli spíše zvolit jinou strategii, která by byla přijata kladně a ještě s nadšením, ale to je jen můj názor. Jde mi zde jen o přístup.

Poloviční „výřez v displeji“ byl kladně přijat

Atypické displeje, nebo spíše prostor navíc pro zobrazování obrazu není absolutní novinkou. Stačí například zmínit LG V10 z roku 2016 (recenze). Právě nad hlavním displejem se nachází jeden menší pro dodatečné informace, respektive pro ikony aplikací a tak podobně.

LG neprezentovalo tuto novinku jako větší prostor pro displej, ale jen něco doplňujícího. Když se na to podívám z trochu jiného úhlu pohledu, jedná se v podstatě o poloviční výřez, s kterým se nedalo moc co dělat. Ale právě v tomto řešení se měli současní výrobci inspirovat.

Nenásilný výřez v displeji

Už při samotné prezentaci novinek firmy Apple jsem viděl hlavní nevýhodu u přehrávání videa. Jednoduše vám chybí při plném využití panelu část obrazu, což nevypadá pěkně. A nevím, jestli se to někomu líbí. Spíše bych řekl že ne. Právě zde udělali a dělají všechny firmy chybu. Zbytečně zdůrazňují atypický tvar displeje na něčem tak banálním.

Představte si ale situaci, kdyby výrobci neukazovali vůbec tento výřez v displeji a nechali by jednu stranu zarovnanou/rovnou. Jen po stranách výřezu by byly k dispozici informace o baterii, signálu, notifikacích atd.

Výřez v displeji

Pokud jste sledovali novinky z poslední doby, hlavně u společnosti Huawei, asi jste se dozvěděli, že můžete částečně skrýt výřez v displeji tím, že aktivujete černou lištu. Displej se pak jeví jako obdélník, ale navíc máte k dispozici informace o času, baterii a notifikacích.

Bohužel u Huawei se jedná o doplněk, který si můžete aktivovat dodatečně. V základu se nabízí rovnou znatelný výřez. Právě zde bych spíše uvítal, kdyby společnosti změnily marketing a přístup k výřezu.

Android P – podpora výřezu v displeji

Kdyby jej rovnou představovaly způsobem, že přesunuly základní informace nad displej, abyste měli více prostoru pro vlastní aplikace, prohlížení webu a jiného obsahu, možná by udělaly lépe. Samozřejmě by musely nechat tento prostor černý, takřka neviditelný. Muselo by to mít dopad i na přehrávání videí, kde by se nepočítalo s plochou kolem výřezu, aby video zůstalo celistvé.

Pokud by výrobci šli touto cestou, mohli by v nastavení nechat možnost aktivování celého displeje, což by rozšířilo jakoby plochu kolem výřezu. Zkuste se sami sebe zeptat, jestli byste přijali tento způsob řešení lépe, než současné vnucování výřezu.

Zdroje: imore.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Nepotrebuju marketing, aby se mi neco libilo nebo nelibilo. Napadlo mne to skoro okamzite pouzivat ten prostor pro male ikonky. Hned jsem pocital s tim, ze ta moznost bude. No ale nakonec jsem koupil s9+ Klidne bych notch diky tomuhle bral. Jak rikas, cernej pruh, kterej tam tak jako tak vsichni mame

Janek Fanek

13. 4. 2018, 12:25

Jsem zásadním odpůrcem výřezu na display, ve většině recenzí se hovoří jen o estetické jevu a nikoliv o účelu. Vůbec mi není jasné k čemu slouží plochy vedle výřezu (jen protože je o trochu větší display?), při sledování videa, fotek v řadě aplikací jsou k ničemu. U řady výrobců se jednoznačně jedná o bezdůvodnou opičárnu. Lze jen doufat, že zůstane pár výrobců rozumných.

Tomáš Orliczek

8. 4. 2018, 12:25

Výřez v displeji je úplný error nechápu….

Jaroslav Hronek

7. 4. 2018, 9:29

Mně je to vcelku jedno, myslím, že řešení od HUAWEI je velmi praktické a člověk si to může měnit a sám si pak říct, co je vlastně pro něj lepší.

Mě se výřez v displayi líbí z hlediska technologického posunu před, přestože se jedná prakticky hlavně o dočasné mezi stádium k bezrámečkovému displayi, kde se momentálně moc neví co s přední kamerou.
Prvně jsem na něj nahlížel jako na nevýhodu, ovšem když pozoruji jak u telefonů funguje, tak je část displaye v oblasti výřezu vymezená jen pro notifikace a informace o stavu telefonu (baterie, WiFi…).
U sledování videí stejně budou videa vidět stále, jelikož díky tomu že telefony s výřezem mají display 18:9 (19:9, když počítáme výřez), tak by musel být obraz menší jak display tak či tak, no a při jiných aplikacích v používání nevidím problém.
S tím jak výřez vypadá problém taky nemám, pořád lepší bezrámečkový display s výřezem, jak bezrámečkový telefon s jedním velkým rámečkem nad displayem při zakrytí notche.

Abych to proto nějak shrnul, dle mě tady budou výřezy v displayi do doby, než se vyřeší co s přední kamerou, ovšem i tak si myslím, že zde mají do té doby své místo :)

Ján Valkovič

6. 4. 2018, 13:24

Ak sa nemýlim, tak možnosť skryť výrez bude mať aj OP6. Časom by sa to mohlo dostať ku každému výrobcovi a ideálne aj do úvodného nastavenia telefónu.

Btw, v súvislosti s výrezom odporúčam tento článok
https://www.theverge.com/2018/3/28/17152840/oneplus-6-notch-size-android-flagship

alois navratil

6. 4. 2018, 12:57

vyrez v displeji je hnusnej trendy shit…. ale kdyz to musi mit kazdej balik na svym jablicku tak je jasny ze to pak nacpou i na android protoze jabko preci udava trendy… do ted to slo taky bez nej takze za me pokracujte dal bez nej….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat