Nokia 6.1 – poslední mohykán recenze

Nokia 6.1 – poslední mohykán [recenze]
2018-04-24T08:49:42+02:00
• 18. 4. 2018
6

Letos jsme se dočkali hned několika novinek na veletrhu MWC od společnosti HMD Global, která stojí za současnými smartphony Nokia. Mezi nimi se nachází Nokia 6.1, která je nástupcem prvního smartphonu Nokia 6 představeným pod novým vedením.

Nokia 6 – Když perfektní zpracování nestačí

První generace získala smíšené hodnocení. Mnozí vychvalovali zpracování mobilu, ale největší mínus se nacházelo právě ve výbavě. Použitý procesor nebyl dostatečně výkonný, zejména s ohledem na zařazení Nokie 6 do střední třídy a nastavené ceně. Výrobce zřejmě vyslyšel hlavní nedostatky a zapracoval na nich. Vznikla tak druhá generace, která se jmenuje Nokia 6.1.

V tomto ohledu podobnost s desetinným číslem je na místě, jelikož si jsou oba mobily docela podobné v některých ohledech. Hlavně HMD Global použil vhodnější procesor, který již zapadá do střední třídy a odpovídá i ceně, za kterou se Nokia 6.1 bude prodávat.

Designem zaujme

V první řadě došlo na změnu designu, byť úhlopříčka displeje zůstala zachována. Stále se tedy Nokia 6.1 řadí mezi 5,5palcové mobily, ale oproti minulé generaci došlo na snížení velikosti. Je tedy o 5,2 mm kratší. Šířka zůstala zachována, jen tloušťka mírně narostla (o 0,3 mm).

Současným trendem u většiny výrobců je poměr stran displeje 18:9 (2:1), ale zde HMD Global zůstalo u původního poměru 16:9, což si zřejmě najde své příznivce. Ačkoliv osobně jsem již zcela navyklý na protáhlejší smartphony, tak v tomto případě jsem nepovažoval původní poměr za nevýhodu, hlavně když rámečky kolem displeje jsou přiměřené a moc se neplýtvá místem.

Nokia 6.1

Na první pohled se tedy jedná o běžný mobil, který vás nijak nepřekvapí a na který si nebudete muset dlouho zvykat. Co se týče ovládání, tak jsem vše zvládl na displeji obsloužit jednou rukou. Málokdy jsem musel zapojit obě.

U Nokie 6.1 bylo více zapracováno na designu. Moc často se nevidí mobily, které by měly dekorativní prvky. V tomto případě se jedná o zvýraznění některých hran měděnou barvou. Ta je nejvíce viditelná okolo smartphonu. I na zádech došlo na tuto úpravu kolem foťáku a také čtečky otisků prstů. Nezapomnělo se ani na dvě tlačítka na pravé straně zařízení.

Je to taková třešnička na dortu. Mnoho lidí v mém okolí právě kladně zareagovalo na tuto drobnost a osobně ji hodnotím velmi pozitivně. Nejedná se díky tomu o nudný mobil.

Co se týče konstrukce, tak bych mohl konstatovat, že se jedná o pořádný kus hliníku. Při držení jsem měl vždy pocit, že se jedná o bytelný mobil, se kterým bych mohl zatloukat hřebíky. Sice konstrukčně se jeví Nokia 6.1 jako pořádný mobil, tak má i své záporné stránky.

Hrany jsou více ostřejší, což není zrovna nejpříjemnější při delší práci se smartphonem. I při držení jednou rukou jej budete silněji pociťovat v dlani. Dá se na konstrukci zvyknout, ale zaoblenější mobil by byl vhodnější pro práci.

Tlačítka na pravé straně jsou kovová a nabízejí jistý stisk, byť bych byl raději, kdyby byla o trošičku více vystouplá, nebo kdyby měla nějaký vzor pro lepší nahmatání. Všeobecně zde nemám ale co vytknout, mají jistý stisk a nijak se neviklají.

Původní Nokia 6 měla čtečku otisků prstů pod displejem a po stranách se nacházela senzorová navigační tlačítka. U nové generace došlo ke změně. Mobil má už jen softwarově řešenou navigační lištu a čtečka je na zadní straně. Díky ovládání jen skrze displej jsem nemusel přehmatávat mobil pro stisknutí šipky zpět jako u předešlé generace.

Jsem sice zastánce čtečky otisků prstů na zadní straně, ale v tomto ohledu to chtělo více práce. Čtečka je pro mé používání až příliš dole. Nachází se přímo v místě, kde mívám ukazováček při běžném držení. Kvůli tomu jsem neustále aktivovával gesto pro stažení lišty. Proto jsem byl nucen k vypnutí této drobnosti. HMD Global mělo spíše čtečku umístit do prostoru, kde se nachází přisvětlovací dioda.

Spodní strana je vybavena USB C konektorem, mikrofonem a reproduktorem. Konektor na sluchátka najdete na horní straně mobilu. Co se týče zvukového výstupu hlasitého reproduktoru, tak jsem postrádal aspoň náznak basů. Kdybych měl jednoduše popsat reproduktor, tak bych asi použil slovo „pisklák“.

Pro sledování Youtube videí či jiného obsahu raději doporučuji externí reproduktor nebo sluchátka. Navíc umístění repráku v dolní části mobilu znamená, že si jej zaslepíte dlaní. Reproduktor pro telefonní hovory je dostatečně hlasitý a je jen škoda, že nebyl použit jako další hlasitý pro vytvoření efektu stero zvuku.

Nokia 6.1 nezapadá do kategorie mobilů s minimálními rámečky, ale to bych neviděl jako nevýhodu. Přední sklo je po stranách mírně zaobleno, což vytváří dobrý dojem při přejíždění prstem po okraji.

Po designové stránce musím hodnotit Nokii 6.1 pozitivně. Ač se jedná o 5,5palcový mobil, ovládá se vcelku dobře a navíc má mírnou dekoraci, díky které vybočuje z plejády nudných cihel. Budete si muset zvyknout na ostřejší hrany a trochu vyšší hmotnost (pocitově). Jen je škoda, že čtečka otisků prstů není umístěna výše.

Displej dostačuje

Zobrazovací panel má úhlopříčku 5,5 palců a byla použita technologie IPS LCD. Rozlišení činí Full HD, což je dostatečná hodnota. Celkově se jedná o dobrý displej s věrnějšími barvami. Celkově je laděn do chladnějšího spektra, aspoň v případě bílé barvy, ale toho si lze všimnout jen při přímém porovnávání s jiným mobilním telefonem.

Nezaznamenal jsem nějaké větší nedostatky, ani v případě řízení podsvícení na základě okolního světla. Jen by bych raději, kdyby měl vyšší svítivost, jelikož na přímém denním světle je trochu hůře čitelný.  To ale neznamená, že byste měli problém vyčíst cokoliv z displeje, jen se musíte více soustředit.

Konečně s lepší výbavou

HMD Global napravil hlavní nešvar původní generace. U Nokie 6.1 došlo na použití osmijádrového procesoru Snapdragon 630, který má k dispozici grafiku Adreno 508. V našem případě se jednalo konkrétně o model s 3 GB operační paměti. Tato sestava dostačuje na jakoukoliv práci, ale ani tak jsem se nevyhnul zaváhání v oblasti výkonu.

Například při nastartování aplikace pro focení došlo ke zpomalení. Podobné problémy jsem měl i s některými aplikacemi jako Instagram. Výrobce by se měl zřejmě soustředit na doladění systému, aby lépe využíval dostupný hardware, který má dostatek výkonu.

V oblasti konektivity se nachází dnes již běžná sestava LTE a WiFi podporující standardy a/b/g/n. Pozitivní je i použití Bluetooth ve verzi 5. Jen je škoda, že HMD Global nezakomponovalo podporu navigačního systému GALILEO, budete si muset vystačit s A-GPS, GLONASS a BDS. Samozřejmě zde nechybí NFC, což jsem vyzkoušel pro běžné placení v obchodech prostřednictvím Google Pay. Zde jsem nikdy neměl ani jeden problém.

Recenzovaný model disponuje 32GB úložištěm a po prvotním spuštění bylo k dispozici přibližně 17 GB prostoru. Zde bych uvítal v této cenové hladině spíše 64 GB, ale naštěstí je zde podpora paměťových karet microSD. Konkrétně lze rozšířit úložný prostor až o 256 GB.

Jak jsem již zmínil, procesor z vyšší řady staví mobil do jiné kategorie a hlavně napravuje nešvar z minulého roku. Na druhou stranu je zapotřebí udělat úpravy, aby došlo k optimalizaci. Sem tam jsem se setkal se zaváháním systému a v některých hrách (kde se vyskytovalo mnoho efektů a nepřátel) jsem pociťoval nedostatek výkonu. Pokud tedy nechcete ultimátní herní mobil, ani si tohoto nedostatku nevšimnete.

Specifikace

  • displej: 5,5 palců, Full HD, IPS
  • procesor: Snapdragon 630
  • RAM: 3 GB
  • úložiště: 32 GB + microSD
  • Android 8 Oreo, One
  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / microSD)
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, f/2.0, PDAF, ZEISS
    • přední – 8 MPx, f/2.0
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 148,8 x 75,8 x 8,15 mm
  • 802.11 a/b/g/n, BT 5.0, GPS/AGPS+GLONASS+BDS, FM/RDS, USB type-C (USB 2.0), OTG, NFC
  • baterie: 3000 mAh + rychlo nabíjení

Energie dostatek

Ve smartphonu je zakomponována nevyměnitelná baterie s kapacitou 3000 mAh s podporou rychlého nabíjení. Dodávaná nabíječka poskytuje hodnoty 5V / 2,5A, 9V /2A, 12V / 1,5A. Dodávka energie probíhá rychle, ale zaznamenal jsem větší zahřívání při delším nabíjení.

Nečekal jsem, že by Nokia 6.1 dokázala vydržet v plném nasazení více než jeden pracovní den, což se mi nakonec potvrdilo. Pakliže bych byl šetrnější a nehnal mobil do extrému, pravděpodobně by mi vydržel nabitý i dva dny. Udělal jsem jednu zatěžkávací zkoušku, kdy jsem hodně času strávil u jedné z her.

Jak je vidět na snímcích výše, Nokia 6.1 zvládla test na výbornou. I při maximálním využití jsem se na smartphone mohl spolehnout po celý den.

Android One

Nové mobily Nokia nikdy neměly jakoukoliv nadstavbu a i loňské modely disponovaly čistou formou Androidu s minimem úprav. I proto bylo celkem logické, že nakonec HMD Global zapojilo takřka všechny smartphony do programu Android One. Po grafické stránce nedošlo v podstatě k jakékoliv změně, ale hlavní výhodu jsem pocítil již při prvním nastartování Nokie 6.1.

Po počátečním nastavení se mi hned objevila aktualizace na Android 8.1 Oreo, přičemž základní verze byla Android 8.0. V tomto ohledu musím tedy pochválit výrobce, který sice představil novinku s verzí 8.0 v únoru, ale ještě před samotným zahájením prodeje je k dispozici aktualizace na nejvyšší stabilní variantu systému od Googlu.

Čistý Android neznamená, že se v nastavení nenachází nějaké drobnosti a vylepšení. HMD Global například nabídl gesto pro čtečku otisků prstů, pomocí kterého lze jedním pohybem přes ni stáhnout notifikační lištu. Dále se například nabízí ambientní displej, kontrola nofitikací zvednutím mobilu nebo dvojité poklepání pro probuzení.

Sice se dají tyto funkce považovat za bonus, ale mají i své logické použití. Nokia 6.1 totiž nemá k dispozici notifikační diodu, takže se jedná spíše o alternativu. Zvykl jsem si na ni a dioda mi nijak nechyběla, byť mnohým bude chybět.

Android One není ale jen o čistotě systému. Od něj se dá očekávat, že mobil bude dostávat pravidelnější aktualizace. V případě bezpečnostních by nemělo docházet k větším zpozdění jak týdne nebo dvou. U velkých aktualizací, například na Android 9, by mohlo dojít ke zdržení maximálně pár měsíců, ale je to jen hrubý odhad. Rozhodně se bude jednat o kratší dobu než u jiných výrobců, kteří musí provádět úpravy k vůli nadstavbě.

V tuto chvíli musím vytknout systému jen slabší optimalizaci v případě některých náročnějších aplikací, ale jinak se jedná o velmi dobrou zkušenost.

Na občasné focení stačí

HMD Global se chlubí u novinky spoluprací se společností ZEISS v oblasti foťáku, konkrétně optiky. Dnes již víme, že ZEISS zde působí spíše jako poradenská a konzultační firma a za výrobou přímo nestojí. Díky této spolupráci se mělo docílit lepších výsledků při focení. Zde je nutné ale podotknout, že v cenové kategorii střední třídy nelze očekávat zázračné výsledky.

Bez HDR vs. s HDR

I zde platí, že když máte dostatek světla, pořídíte velmi dobré snímky, které uspokojí nenáročného amatérského fotografa. Vzhledem k tomu, že světelnost foťáku je na hodnotě f/2.0, tak pro noční focení se nejedná o nejlepší mobil. Budete potřebovat pevnou ruku nebo nějaký stativ, abyste docílili dobrých nočních snímků.

 

Hlavní nedostatek zadního foťáku je menší dynamický rozsah. Při focení detailu, za kterým bude více světla, dojde k přesvícení.

S aktualizací na Android 8.1 mobil získal novější verzi aplikace na focení, která má Profi režim. Ten nabízí hlavně manuální systém nastavení foťáku. Můžete si tak pohrát s možnostmi a pokusit se docílit lepší výsledků než s automatickým režimem.

Vzhledem k tomu, že Nokia 6.1 nedisponuje duálním foťákem, tak byste marně hledali například režim portrétů. Výrobce nešel ani cestou softwarového řešení, takže mezi bonusovými funkcemi najdete jen Panorama, HDR, zkrášlení nebo bothie, což je funkce na pořízení snímku z obou foťáků najednou. To jsem ale ani jednou nevyužil.

Pokud nebudete čekat zázraky od 16MPx senzoru se světelností f/2.0 a bez optické stabilizace, budete spokojeni s občasným focením.

Ukázkové fotografie

Natáčení videí

Ve střední třídě se nedá očekávat mnoho kolem focení, ale testovaná Nokia umí překvapit. Ačkoliv se výrobce nikde nezmiňuje o jakékoliv stabilizaci obrazu, tak v případě videa je minimálně aktivní elektronická stabilizace, pokud natáčíte ve Full HD.

Nokia 6.1 umí pořizovat videa i ve 4K rozlišení, ale zde již zapomeňte na jakoukoliv stabilizaci. Na druhou stranu si lze všimnout relativně kvalitního zvuku u obou ukázek, i přes nedostatky větrnějšího počasí. HMD Global se chlubí, že je zde použita technologie OZO, což je znatelné právě na kvalitě zvuku.

Také se zde nabízí možnost pořizování zpomalených záběrů, ale zapomeňte na dodatečné nastavení. K dispozici je jen možnost – 480p se 120 snímky za sekundu.

Nokia 6.1 doslova

HMD Global mělo vynechat původní Nokii 6, nebo se nemělo pokoušet o vydání mobilu se slabým procesorem ve střední třídě. V tomto ohledu tedy vidím Nokii 6.1 jako pokus o nápravu nedostatků, kterých se výrobce dopustil.

Nabízí se tedy kvalitně zpracovaný smartphone s designovými prvky, který má dostatek výkonu pro běžné používání. Energie je akorát pro jednodenní náročnější používání, ale při šetrnější práci lze docílit i dvou pracovních dnů.

Součástí balení jsou i sluchátka, ale jejich konstrukce, zpracování a kvalita výstupu nestojí za řeč. Raději jsem sáhl po jiných, než aby používal ty, co dodává HMD Global. Jsou spíše jen menší pozorností navíc.

Nokii 6.1 rád pojmenuji jako posledního mohykána v oblasti smartphonů. Už nyní se většina výrobců orientuje na mobily s poměrem stran displeje 18:9 (2:1). HMD není výjimkou, jelikož do tohoto trendu lze zařadit jinou novinku, Nokii 7 Plus. Pokud tedy hledáte mobil střední třídy s 16:9 displejem, nabízí se právě Nokia 6.1. Mezi kladné vlastnosti řadím i zapojení do programu Android One.

V tuto chvíli je cena Nokie 6.1 asi vyšší, ale zanedlouho by se mohla dostat na takovou úroveň, kde již nemá moc velkou konkurenci. Rozhodně stojí za pozornost, jestli hledáte běžný mobil, s NFC, s čistým Androidem a dobrou konstrukcí.

Plusy

  • bytelná konstrukce
  • designové prvky
  • Android One
  • výdrž na jedno nabití

Mínusy

  • občasné zaváhání u náročnějších aplikací
  • umístění čtečky otisků prstů
  • ostřejší hrany
  • hlasitý reproduktor

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

28. 5. 2018, 14:11

Koupil jsem ženě a je spokojená jak hroch. Osobně se mi taky moc líbí

Po týždni som zatiaľ s 6.1kou úplne spokojný, najväčší problém mám aj ja s čítačkou odtlačkov prstov, ktorá je naozaj umiestnená trošku nešťastne. Ako je spomenuté v článku, občas si stiahnem lištu gestom cez čítačku (gesto s čítačkou nie je „nadstavba“ výrobcu, toto gesto je dostupné aj na Nexusoch, mal som ho aj na Nexus 5X).
K batérii, môžem potvrdiť, že pri slabšom využívaní vie batéria vydržať cez dva dni, cca 2,5 dňa.
V špecifikáciách máte chybku, WiFi ac nepodporuje.
A čo sa týka ceny, keď si vezmem, že Nexus 5X som pred dvoma rokmi kúpil za cca 350Eur, tak 280Eur je primeraná cena k Nokii 6.1. Už sa objavili aj nižšie ceny, okolo 250Eur, ale to na eshopoch, s ktorými skúsenosti nemám, a pred týždňom ešte skladom neboli. Keďže mi môj Nexus 5X umrel začiatkom mesiaca, už som dlhšie nevydržal a siahol som po prvom dostupnom aj za vyššiu cenu :)

Přemysl Vaculík

VIP 24. 4. 2018, 9:36

Díky za doplnění.

Martin Čimbura

19. 4. 2018, 0:42

Jak jste přišli na tu odolnost IP54? Nikde jsem o tom nenašel oficiální informace.

Přemysl Vaculík

VIP 23. 4. 2018, 16:58

Čekáme na dodatečné potvrzení.

Ondřej Potočàr

18. 4. 2018, 10:07

Heh fotky ode me ze sidliste asi jsme sousedi ???? jinak zajímavý mobil.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat