NOKIA 6 – Když perfektní zpracování nestačí recenze

NOKIA 6 – Když perfektní zpracování nestačí [recenze]
2017-08-07T07:45:49+02:00
• 7. 8. 2017
2

Psaní recenze na telefon Nokia 6 je obtížnější, než se na první pohled může zdát. Asi se ptáte proč. Důvod je jednoduchý. Po zrecenzování levnějších modelů Nokia 3 (recenze) a Nokia 5 (recenze) se nám na stůl dostává přístroj, který by měl být teoreticky výkonnostně a po stránce uživatelského zpracování tím nejlepším, co si pro nás doposud HMD připravilo. Mnoho již zmíněných aspektů se však opakuje. Nokia 6 tak sdílí přednosti i nedostatky svých levnějších zástupců. O nich se již dozvíte přímo v naší recenzi.

Krásný přístroj, své mezery ale má také

Přístroj jsem obdržel v krabici, která se skutečně svým vzhledem blíží k tomu, jak nám Nokia dodávala přístroje v dobách své největší slávy. Samotné vybavení nejvyšší varianty od společnosti HMD obsahuje v podstatě to nejzákladnější, co uživatel potřebuje. Kromě samotného přístroje se tedy jedná o adaptér a klasický USB kabel s Micro-USB koncovkou a sluchátka. Myslím si, že po sluchátkách sáhnete pouze v případě nouze. Nás ale nejvíce zajímá samotný přístroj.

Již při prvním uchopení telefonu máte pocit, že se vám dostalo do rukou prémiové zařízení. A pokud jsme o stejné vlastnosti hovořili již u předchozích variant Nokií, Nokia 6 bych vyzdvihnul ještě o něco více. Přístroj lemuje po stranách kovový rámeček, do kterého jsou zasazená tlačítka ovládání hlasitosti a zapnutí obrazovky. I ta jsou kovová. Celkově přístroj působí velmi bytelným dojmem.

Zároveň se ale musím zmínit, že zařízení při uchopení řeže do rukou. A to samé řekly i další osoby, kterým jsem telefon půjčil. A bohužel musím podotknout, že tento pocit u mě po prvním uchopení spíše zůstal než již zmíněná kvalita zpracování. A to je rozhodně škoda. Prvních pár dní jsem si zvykal na to, jak telefon uchopit, aby bylo ovládání co nejpříjemnější.

Na přední straně zařízení nacházíme 5,5palcový IPS displej s rozlišením 1920×1080, což nám dává hustotu pixelů 403. Nad obrazovkou se nachází reproduktor, vedle kterého je na pravé straně umístěn přední 8MPx fotoaparát. Na levé straně je již tradičně umístěna řada senzorů.

Spodní část přední strany telefonu je určena senzorovým tlačítkům. Na první pohled se zdá, že tlačítko uprostřed, které je mimo jiné také čtečkou otisků prstů, je hardwarové. To je ale mylný dojem, za který jsem ale vlastně rád. Tlačítko je ohraničeno pouze z toho důvodu, aby uživatel věděl, kde se nachází čtečka otisku prstů a tlačítko pro návrat na základní obrazovku.

Co bohužel u telefonu postrádám, je notifikační LED dioda. To je vlastnost, na kterou jsem si u jiných telefonů zvykl, a zde mi skutečně chyběla. Přední strana zařízení je chráněna sklem Gorilla  Glass 3. Obvod tohoto sklad je mírně zaoblený a zapuštěný do těla přístroje. Bohužel kolem tohoto zaoblení se nachází ještě zhruba milimetr široký gumový rámeček.

Tento rámeček mi vadil ze dvou důvodů. Nejprve se jedná o zbytečnou věc po estetické stránce. Je to jednoduše něco, co na telefonu působí přebytečně. A to nemám rád u žádného přístroje. Co mi ale více vadilo, byl ten fakt, že zařízení je díky němu zbytečně širší a delší. Ano, Nokia zřejmě měla pro jeho umístění do zařízení své důvody. Přesto bych ale uvítal, kdyby zaoblené sklo telefonu bylo zapuštěno ihned do bočního rámu.

Na pravé straně bočního rámu jsou umístěna tlačítka na ovládání hlasitosti a zapnutí obrazovky. Na horní stranu rámu výrobce umístil 3,5mm konektor pro sluchátka. Levá strana je určena pro slot na dvě nano-sim karty nebo microSD kartu. Bohužel zde nemáme oba šuplíky rozděleny jako v případě Nokia 5. Uživatel se tedy musí rozhodnout, jestli využije telefon jako dual-SIM, nebo jestli si pomocí SD karty zvýší interní kapacitu telefonu.

Na spodní straně rámu nalezneme micro-USB konektor pro napájení, mikrofon a druhý reproduktor. Díky použité technologii Dolby Atmos mají tak puštěná videa příjemný zvuk. Jakákoliv příchozí notifikace je pak slyšet velmi dobře.

Na zadní straně se kromě značky Nokia nachází 16Mpx fotoaparát, pod kterým ihned nacházíme LED blesk. Oba dva jsou umístěny uvnitř společného rámečku, který je mírně vystouplý. Nad tímto rámečkem se nachází druhý mikrofon. Na horní a spodní straně zadní části telefonu je pak plastový rámeček určený pro zlepšení signálu zařízení.

Ačkoliv je zadní strana zcela matná, díky povrchové úpravě na ní poměrně dost ulpívaly otisky prstů. Rozhodně také nemohu o přístroji říci, že po uchopení neklouže. Ale jednoduše se jedná o vlastnost, kdy výrobce trochu ubral ze stránky praktičnosti, aby vytvořil po vzhledové stránce krásný přístroj.

Hráčům bych doporučil něco jiného

Nokia 6 je vybavena 3GB operační pamětí doplněnou o procesor Qualcomm Snapdragon 430. Verze Arte Black by měla být dodávána se 4GB operační pamětí Před koupí si musíte zodpovědět otázku, k čemu telefon potřebujete.

Pokud totiž chcete výkonné zařízení na hraní her, zřejmě bych vám Nokia 6 nedoporučil. Přístroj jsem otestoval v tradičních výkonnostních testech. V aplikaci AnTuTu atakoval hranici 47 tisíc bodů. Naproti tomu v aplikaci 3DMark jsem s telefonem ve 3 provedených testech obdržel jen 295 bodů. A to je o 5 bodů méně než v našem testu obdržela při recenzi Nokia 5.

Nejmodernější mobilní hry tak přístroj bude jen velmi obtížně zvládat. Pokud ale na druhou stranu hledáte zařízení pro běžné kancelářské úlohy, telefonování a posílání zpráv, výkon vám chybět nebude. Sám se jako uživatel řadím spíše do druhé kategorie a v této oblasti mi byl telefon po dobu testování více než dostatečným pomocníkem.

Výdrž na jedno nabití

HMD do přístroje zabudovalo baterii o kapacitě 3 000 mAh. Výdrž na jedno nabití pak odpovídá zhruba tomu, na co jsme se dostali u Nokia 5. Při střídmém používání nemá uživatel problém, aby zařízení vydrželo dva dny. Při náročnějším zapojení telefonu do pracovního dne budete muset na konci dne sáhnout po nabíječce.

Na nabití celého telefonu si budete muset počkat zhruba 2 hodiny 15 minut. Dobití telefonu z 50 % na 100 % trvá zhruba 1 hodinu a 45 minut. Výsledky nabíjení jsou tak o něco horší, než které jsme získali u testu levnější varianty, Nokia 5.

Fotografie povedené za dobrých světelných podmínek

Stejně jako v případě levnější varianty, Nokia 5, i u Nokia 6 při pořizování fotografií musíte myslet na to, v jakých světelných podmínkách fotografii pořizujete. Při dobrých světelných podmínkách mi připadalo, že telefon poměrně rychle zaostřil a vyfotil pěkný snímek. Na druhou stranu, jakmile došlo ke zhoršení světelných podmínek, na fotografiích se objevil šum a i ostrost byla ta tam. Z tohoto hlediska jsou si tedy Nokia 5 a 6 velmi podobné.

A stejně tomu tak je i v případě aplikace fotoaparátu. Nokia do přístroje dodává aplikaci vlastní, která má dle mého názoru velké mezery. Především pokud chcete pořídit zpomalený snímek, musíte provést úpravu nastavení rozlišení kamery, na kterou vás aplikace upozorní. Bohužel přímo k nabídce vás nenasměruje, tudíž musíte hledat sami v nastavení. A v okamžiku, kdy chcete vytvářet zpomalené záběry vás tato „vlastnost“ aplikace dokáže velmi snadno rozčílit.

Ukázka fotografií

Technické specifikace

  • displej: 5,5‘‘ IPS LCD s rozlišením 1920 x 1080, ochrana Gorilla Glass 3
  • Procesor: Snapdragon 430
  • Operační paměť: 3GB (Arte Black 4GB)
  • Interní paměť: 32GB (Arte Black 64GB) + microSD (až 128GB)
  • Fotoaparáty:
    • Zadní – 16 MPx, 1,0µm, f/2
    • Přední – 8 MPx 1,12 µm, f/2
  • Baterie: 3000 mAh
  • Síť: GSM: 850/900/1 800/1 900; WCDMA: Pásmo 1, 2, 5, 8; LTE: Pásmo 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40
  • Rozměry: 154 x 75,8 x 7,85 mm
  • Operační systém: Android 7.1.1

Android s minimem změn

Co se mi ale na Nokii 6 velmi líbilo, byl čistý Android. Sice jsem v recenzi zmínil, že se nejedná o přístroj, který ocení hráči, na druhou stranu ale Nokia vsadila na minimum systémových úprav. A zde si myslím, že to byla sázka na tu správnou kartu.

Systém po prvním spuštění nedisponuje zbytečně předinstalovanými aplikacemi. V rámci Nokia 6 máte nainstalované pouze balíček Google aplikací. Je pravdou, že ani tyto předinstalované aplikace uživatel nemůže z telefonu odstranit. Jenže v případě Google aplikací mi tento neduh vadí mnohem méně než u předinstalovaných aplikací od jiných společností.

Chod operačního systému je téměř bezproblémový. Přesto jsem během testování narazil na tři body, které mě trochu nechaly na pochybách ohledně optimalizace. Prvním z nich byla trhaná animace u přesunu mezi hlavní obrazovkou a obrazovkou Google Now. Nejednalo se o zásek, kdy by telefon nereagoval, ani něco podobného. Pouze animace nebyla plynulá tak, jako při přesunu mezi dalšími plochami.

 

Druhým zmiňovaným bodem byla dlouhá odezva tlačítka při návratu na domovskou obrazovku v rámci režimu úspory. Při stisknutí prostředního tlačítka jsem čekal zhruba 2 vteřiny, než zařízení zareagovalo a provedlo požadovaný krok. Sice se jednalo pouze o práci v režimu úspory, ale přeci jen z uživatelského hlediska se nejednalo o zcela příjemný zážitek.

Poslední bod, na který bych chtěl upozornit, je čtečka otisku prstů. Pokud se rozhodnete zakoupit tento telefon a chcete čtečku otisku prstů využívat, nezanedbávejte její nastavení. Po prvním spuštění jsem toto nastavení prováděl v rychlosti a při používání to bylo znát. Právě uložení otisku prstů do telefonu je sice poměrně zdlouhavé, ale věnovaný čas se rozhodně vyplatí. Samotná čtečka otisku prstů ne vždy reaguje přesně a chvilku mi trvalo, než jsem našel způsob, jak správně prst přikládat. Z bezpečnostního hlediska se mi ale její zakomponování do telefonu líbí, a to i přes to, že má své mezery.

Displej bez problémů

Obrazovka zařízení disponuje Full HD rozlišením. To znamená, že zařízení není určeno přímo pro virtuální realitu. To rozhodně ale není ani cílem Nokia 6. Displej je 5,5 palců veliký a jeho pozorovací úhly jsou na velmi dobré úrovni. Stěžovat si nemohu ani na používání telefonu na přímém slunci. V těchto testech obstála Nokia 6 skutečně na jedničku.

Ocenit musím celkem vysoký jas obrazovky, což právě oceníte při práci na přímém slunci. Těm z vás, kteří nemáte příliš velké ruce, může nicméně vadit to, že nedosáhnete pohodlně na celou část obrazovky. Při posunu notifikační lišty jsem si vždy musel přehmátnout. Jinak jsem ale s obrazovkou neměl sebemenší problém a na přehrávání videí si myslím, že se jedná o ideální velikost obrazovky.

Perfektní zpracování není vše

Telefony značky Nokia s operačním systémem Android si celá řada uživatelů jistě přála. Myslím, že první pokus se společnosti HMD, která tyto telefony vyrábí, vcelku podařil. Nokia 6 má na českém trhu nastavenou cenovku okolo 6 800 Kč.

Na přístroji se mi velmi líbilo kvalitní zpracování a použité materiály. Použité materiály si bohužel vybírají daň v oblasti komfortu při používání telefonu. Ten totiž poměrně řeže do ruky. Na druhou stranu má uživatel pocit, že se jedná o skutečně prémiové zařízení, a Nokia 6 se tak i prezentuje.

Kromě kvalitního zpracování se mi líbilo spojení s čistou verzí operačního systému Android. Přesto však nemohu telefon označit jako zařízení určené pro náročnější uživatele. Jinak si ale myslím, že se jedná o poměrně spolehlivého pracanta se solidní výdrží na baterii a solidním fotoaparátem.

Velmi si ale kladu otázku, na jaký telefon bych ukázal, pokud bych měl zvolit mezi Nokia 5 a Nokia 6. Nokia 6 není rozhodně špatný telefon, výraznější rozdíl oproti levnější Nokia 5 zde ale také nevidím. Telefony jsou si skutečně velmi podobné. Především si ale nejsem jistý, jestli bych si vůbec telefon značky Nokia v této cenové relaci vybral.

HMD sice nic nepokazilo, ale u prvních telefonů mě ani nepřesvědčilo, že bych měl právě po znovuoživené značce sáhnout. Každopádně můžeme být rádi za pokus oživit legendární značku Nokia. Přeci jen už se k nám dostaly náznaky, že bychom se brzy mohli dočkat novějších variant s logem Nokia. A třeba právě u nich se konečně dočkáme skutečného nadšení. U Nokia 6 ale, alespoň u mě, nadšení nepřevládá.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

David Povejšil

19. 8. 2017, 9:39

Dobrý den, píšete jeden reproduktor,ale pokud se vím,tak má Nokia má 2 reproduktory.

Jiří Smrž

18. 9. 2017, 12:19

Dobrý den. Máte pravdu, Nokia 6 má dva reproduktory a to jsem také v recenzi psal. Jeden se nachází nad obrazovkou, druhý pak na spodní straně rámu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat