Loudr přichází službě Spotify na pomoc s licencemi

Loudr přichází službě Spotify na pomoc s licencemi
2018-04-18T19:08:19+02:00
• 18. 4. 2018

Přední světová služba Spotify, která se zaobírá streamováním a podcastingem hudby, se rozhodla jít zase o krok dále. 12. 4. v ranních hodinách společnost oznámila, že získala platformu Loudr. Ta umožňuje tvůrcům hudebního obsahu a službám ohledně digitální hudby identifikovat, sledovat a hlavně platit poplatky hudebním vydavatelům.

V minulých letech se Spotify potýkalo s obtížným řešením licenčních poplatků. To vedlo k porušení autorských práv a potažmo až k soudu. Za nejaktuálnější žalobu se dá považovat ta ze strany Wixen Music Publishing. Ta zahrnuje umělce, jako je Tom Petty, Missy Elliot, Stevie Nicks či Neil Young. Wixen Music Publishing po Spotify požadovalo tučných 1,6 miliardy amerických dolarů.

Mimo to oblíbená služba pro hudbu čelila navrhovanému uhrazení až 43 milionů dolarů za používání tisíců skladeb bez licence.

Všemu také bohužel špatně nahrává nová legislativa. Ta se týká zákona o modernizaci hudby, který je podporován jak technologickými, tak hudebními společnostmi. Zaměřuje se především na vývoj nového systému pro jakousi kompenzaci pro tvůrce hudby v dnešním online světě.

Loudr přichází Spotify na pomoc

Loudr byl založený již v roce 2013 a dle údajů společnosti Crunchbase se rozrostla s kapitálem pod jeden milion dolarů. Společnost udává, že tým Spotify bude obohacen o nových devět specialistů společnosti Loudr. Nebude třeba tuto záležitost řešit dálkově.

Technologie společnosti Loudr dokáže službě velmi pomoci. Spotify díky Loudru dokáže být více připraveno na různé technické problémy, které mohou vzniknout, v tomto případě, s licencováním hudby. Konkrétně s přehrávacími právy a také mechanickými licencemi. Mechanické licence jsou však ještě z dob, kdy se hudba z velké části nacházela na fyzických nosičích. Může se zdát, že služba, která obsahuje pouze digitální hudbu, nemá nic společného s právy na fyzická média. Určitým způsobem to se službou také souvisí, ale to bychom museli věnovat celý článek tomuto tématu. Hudební služba licence, ač nebylo jediné ze světa služeb pro digitální hudbu, nedodržovala. To taktéž vedlo ke zmíněným žalobám.

Adam Parness, ředitel globálního vydavatelství Spotify uvedl:

To, co Loudr vybudoval, je více než jen šikovný a snadný způsob, jak umělcům umožnit mechanické licence. Je to jednoduše inovace ve světě hudebního průmyslu. Tým Loudr dokonale vyplňuje hudební vydavatelskou činnost společnosti Spotify a společně věříme, že můžeme již bez problémů dále pokračovat ve vydávání moderní hudby.

Bohužel, hudební společnost odmítla poskytnout podrobnosti ohledně smlouvy. My jen můžeme věřit v to, že Loudr Spotify skutečně pomůže a oblíbená hudební služba bude dále fungovat bez sebemenších problémů.

logo-app Spotify Music Spotify Ltd. Zdarma ANDROID

logo-app Spotify Music Developer Zdarma iOS

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat