Google využívá Java API proti Fair Use, říká odvolací soud USA

Google využívá Java API proti Fair Use, říká odvolací soud USA
2018-03-31T14:06:24+02:00
• 31. 3. 2018

Spor mezi společnostmi Google a Oracle se táhne již od roku 2010. Oraclu se nelíbí, jakým způsobem Google využívá Java API. To je totiž pro Android prakticky nezměněné. Oproti konkurenčním platformám je ale nabízeno zdarma. A podle odvolacího soudu je toto využití Java API v rozporu s principem Fair Use (princip, který umožňuje použít materiál chráněný autorskými právy bez povolení od vlastníka práv).

Google v celém sporu argumentuje tím, že Android je operačním systémem, který je nabízen zdarma. V rozsudku odvolacího soudu nicméně stojí, že tento argument nelze považovat jako důvod, proč je Java API nabízeno zdarma.

Americká společnost po vydání rozsudku situaci ihned okomentovala. Ve svém prohlášení společnost uvedla, že je rozhodnutím zklamána. Zároveň vyjádřila obavy, že kvůli tomuto rozsudku budou ve výsledku online služby a aplikace pro Android dražší. A nejvíce se to dotkne koncových uživatelů.

Google se s největší pravděpodobností proti tomuto rozhodnutí odvolá. V takovém případě se celý spor dostane až před Nejvyšší soud USA.  Záležet tedy bude pouze na něm, jak se k případu nakonec postaví. Za zmínku nicméně stojí, že Oracle ve svém původním požadavku po Googlu požadovala zaplacení 8,8 miliardy dolarů.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat