Xiaomi se zaseklo na Androidu 7, bude ho však mít skoro 40 zařízení

Xiaomi se zaseklo na Androidu 7, bude ho však mít skoro 40 zařízení
2018-01-22T07:29:25+02:00
• 22. 1. 2018
3

Xiaomi je známo tím, že na svých zařízeních má vlastní nástavbu s názvem MIUI. Ta je postavená na systému Android, současná verze MIUI 9 stojí na Androidu 7 a pravděpodobně tomu tak zůstane až do vydání verze MIUI deset, které se dočkáme pravděpodobně ve třetím či čtvrtém kvartálů tohoto roku. Doposud jen jedno zařízení z dílny Xiaomi má Android 8 a dokonce čistou verzi bez nástavby. Tím je Xiaomi Mi A1 a vypadá to, že i na dlouho jediným telefonem i bude. Avšak Xiaomi nezahálí a desítky svých telefonů aktualizuje na MIUI 9, což u jiných výrobců není zvykem.

Péče o zákazníky, avšak se zpožděním

Existují firmy, které neaktualizují své telefony a jenom vydávají nové a nové zařízení. Pak jsou firmy, které vydávají jen pár kousků zařízení každý rok a pak se starají o aktualizace. Pak jsou další výrobci, kteří vyrábí značné množství nových telefonů a pak aktualizují převážně jen vlajkové lodě. A pak je tu Xiaomi, celkově aktualizuje na čtyřicet svých zařízení, některá dokonce z roku 2012. Šťastlivcem je například Xiaomi Mi 2, které bylo vydáno v listopadu 2012, tedy přes pět let na zad. Seznam všech aktualizovaných zařízení na MIUI 9, které běží na Androidu 7, naleznete zde.

Mezi další vyvolené patří například řada Mi Padů, většina z hlavní řady Mi, Redmi a Mi Note. Bohužel se do seznamu aktualizovaných zařízení nedostalo Xiaomi Mi 3. Xiaomi však spustilo otevřelo beta testování nových verzí MIUI 9 a předpokládá se, že možná půjde o testování MIUI 9 postavené na Androidu 8. Každopádně příchod Androidu 8 na hlavní zařízení od Xiaomi je plánováno na druhou polovinu roku 2018, což by odpovídalo představení nové verze MIUI 10, která již bude založená na Androidu 8.

Avšak několik uživatelů Xiaomi Mi 6 má již nyní přístup k Androidu 8 pomocí MIUI 9 v buildu 8.1.11. Zda to tak bude i u dalších zařízení, není zřejmé, avšak jedno je jisté, Xiaomi se o své zákazníky stará, a to dokonce i to zákazníky se starými telefony, což je v mobilní branži poměrně nevídané. Akorát aktualizace na novější Android přichází vždy s větším zpožděním, avšak v případě ekosystému u Xiaomi to zas tak podstatné není, protože zde je důležitější aktualizace samotné nástavby, než základního systému.

Zdroje: pocketnow.com, theandroidsoul.com, theandroidsoul.com, en.miui.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Karel Voříšek

28. 1. 2018, 17:18

a já jsem zase velký anti kapitalista

Petr Hošek

22. 1. 2018, 8:44

Android není až tak důležitý, hlavní je aktualizace miui, což je super, to žádný výrobce nedělá…

Pavel Žurek

22. 1. 2018, 7:35

změny v systému nejsou již tak výrazné, jsou spíše „dolaďovací“, ještě důležitější je že vychází pravidelné bezpečnostní záplaty. Ty považuji za největší bonus oproti mnohým výrobcům

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat