Xiaomi Mi A1 – trefa do černého recenze

Xiaomi Mi A1 – trefa do černého [recenze]
2017-10-13T06:48:06+02:00
• 10. 10. 2017
18

V červenci tohoto roku jsme se dočkali dalšího přírůstku ve flotile společnosti Xiaomi. Novinka se jmenuje Xiaomi Mi 5X. O takřka dva měsíce později výrobce uvedl tento model pod novým označením Xiaomi Mi A1, ale tentokrát již s čistým Android. Konkrétně zapadá do programu Android One, kde má hlavní slovo právě Google.

Xiaomi Mi A1 je prvním mobilem s čistým Androidem, který se oficiálně dodává na český trh. Zároveň zaujímá v programu Android One druhé místo, co se týče hardwarové výbavy. Číslem jedna je nyní Moto X4.

Pakliže jste čekali na zařízení bez jakékoliv nadstavby v cenově přijatelné hladině, mohl by vás Mi A1 zaujmout. Sice se nejedná o dokonalé zařízení, ale uspokojí běžného uživatele, co hledá stabilní a dobře vybavený mobil.

Známý design

Výrobce u Mi A1 nezvolil experimenty či nějaké zajímavosti, co se týče designu. Mnozí mohou vytýkat podobnost s jinými konkurenty, jako třeba OnePlus 5 (recenze) nebo iPhone 7 Plus. Kovová konstrukce s plastovými proužky pro antény a duálním foťákem na zádech jednoduše připomene jiné mobilní telefony.

 

Přední strana u testovaného modelu je bílá, přičemž v horní části nad displejem najdeme narušení v podobě reproduktoru, foťáku a senzorů. Taktéž zde najdeme notifikační diodu. Pod displejem se nachází senzorová tlačítka, kde oceňuji umístění tlačítka zpět na pravou stranu. Uprostřed se nachází domácí a vlevo je již tlačítko pro naposledy spuštěné aplikace. Také ho lze využít pro rychlé přepínání mezi aplikacemi pomocí dvojitého kliknutí.

Pro displej byla použita technologie LTPS (IPS). Rozlišení činí Full HD a úhlopříčka se zastavila na hodnotě 5,5 palců. Panel poskytuje věrné podání obrazu, a to i v případech, kdy sledujete obraz pod úhlem – nedochází ke změně barev. Na denním světle je jeho čitelnost dobrá. Jedinou výtku bych měl k automatické regulaci jasu. Zde bych očekával jen pohotovější reakce, což by vyžadovalo jen softwarovou změnu. Displej hodnotím kladně a byl jsem s ním velmi spokojen.

Na levé straně zařízení se nachází jen šuplíček pro dvě SIM karty, případně lze jeden slot použít pro paměťovou kartu. Ochrana slotu je mírně zapuštěná a lze ji nahmatat, ale nijak nevystupuje či neposkytuje negativní dojem. Kdyby více lícovala s kovovou konstrukcí, nepoznali byste, že tam vůbec je.

Pravá strana je již bohatší o tlačítka. Blíže ke středu je hlavní zapínací tlačítko a nad ním se nachází kolébka hlasitosti. Pro tyto prvky byl také použit kov, ale bohužel zde nenajdeme jakoukoliv texturu, povrch je hladký. Samotná stisk je jistý a pevný.

 

Na horní straně najdeme jen mikrofon, vedle kterého je umístěn infračervený senzor. Slouží pro ovládání domácí elektroniky. Na spodní straně již najdeme konektor pro sluchátka, USB C pro nabíjení a propojení s počítačem a také hlavní reproduktor.

Ten je výjimečně hlasitý, zejména u notifikací. Musel jsem ztišit zařízení, jelikož i přes to, že byl mobil například v bundě, tak hlasitost byla výrazně vysoká. Pro poslouchání hudby nebo sledování videí by zasloužil více pozornosti. Zpravidla jsem u videí nastavil nižší hlasitost, jinak se projevovaly jeho nedostatky.

Zadní strana zařízení je takřka celokovová. Design je narušen plastovými díly v horní a dolní části, pod kterými se ukrývají antény. V horní části mobilu je umístěna ke středu rychlá čtečka otisků prstů, která podporuje gesto pro vysunutí notifikační lišty. V levém horní rohu je pak umístěn duální foťák a po jeho levé straně duální LED přisvícení.

 

Zpracování hodnotím velmi dobře, nenašel jsem nic, co by mi na mobilu výrazně vadilo. Spíše jsem byl nadmíru spokojen s displejem. Pro lepší konzumaci obsahu bych jen uvítal kvalitnější zvukový výstup. Xiaomi Mi A1 se dobře používá, ale jednoduše se jedná o větší zařízení s pořádnými rámečky.

Dostatečný výkon

Ve střední třídě najdeme i takové mobily, u kterých schází výkon. To se naštěstí netýká Mi A1, který je vybaven procesorem Snapdragon 625. Sice se nejedná o nejvýkonnější model na trhu, ale zcela bude dostačovat potřebám běžných uživatelů. Navíc má k dispozici rovnou 4 GB operační paměti, což zajišťuje dostatek prostoru pro spuštěné aplikace. Díky tomu je přepínání mezi nimi pohotové.

Již v základu se nabízí 64GB úložiště, což je dostatečný prostor pro fotky, videa a aplikace. Jelikož Mi A1 umožňuje natáčení ve 4K, rozhodně se hodí taková velikost. Co se týče benchmarků, Mi A1 dosahuje nižších hodnot, ale z uživatelského hlediska se nesetkáte se sekáním nebo váháním mobilu, a to ani v případě spouštění foťáku.

Jedinou nevýhodou může být pomalejší úložiště, ale toho si nelze při běžném používání všimnout. Maximálně byste ocenili vyšší rychlost u velmi náročných aplikací a her, kde si jednoduše budete muset počkat na načtení.

Specifikace Xiaomi Mi A1

  • displej:  5.5 palců, IPS LCD, 1920 x 1080 pixelů, Gorilla Glass, 2.5D
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 625
  • RAM: 4 GB
  • úložiště: 64 GB + microSD
  • Foťáky:
    • zadní:
      • primární – 12 MPx, PDAF, f/2.2
      • sekundární – 12 MPx, f/2.6, teleobjektiv
    • přední – 5 MPx
  • Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 4.2, IR, 3.5mm, GPS/AGPS, GLONASS, BeiDou, USB C
  • čtečka otisků prstů
  • Android 7.1.2 Nougat
  • rozměry:  155,4 x 75,8 x 7,3 mm, 165 gramů
  • baterie: 3080 mAh

Energie dostatek

Xiomi Mi A1 čerpá energii z baterie o kapacitě 3080 mAh. Ačkoliv se nejedná na dnešní dobu o nikterak velkou hodnotu, spíše je to průměr, smartphone vás nezklame ani během náročnějšího dne. Zpravidla mi vydržel celý pracovní den a ještě večer jsem měl k dispozici 50 % energie, například pro sledování Youtube videí.

Při běžném používání dosáhnete klidně na dva dny a při střídmém bych odhadoval i na tři dny, ale moc bych nespoléhal na tuto hodnotu. Celkově je výdrž více než uspokojivá. Pokud k tomu připočítáme i podporu rychlého nabíjení a podpory dvou SIM karet, mohlo by se jednat o zajímavé pracovní zařízení.

Mobil jsem vyzkoušel i při maratonu videí. Ze 100 % jsem se dostal při přehrávaném videu z Youtube prostřednictvím WiFi na 20 % energie po 5 hodinách. Se zapnutým displejem by teoreticky mohl překročit i hodnotu 6 hodin.

Android One

Nikdo by ještě před nějakou dobou nečekal, že by se na trhu objevilo Xiaomi zařízení s čistým Androidem bez nadstavby MIUI. Xiaomi Mi A1 je tak trochu vytouženým mobilem pro ty, co chtěli mobil od tohoto výrobce bez jakýchkoliv omalovánek. Pakliže se někomu líbí hardware, ale chtěl by MIUI, je zde sesterské zařízení Xiaomi Mi 5X.

Mi A1 nenabízí jen čistý systém, zapadá zároveň do programu Android One, což zaručuje pravidelnější bezpečnostní aktualizace od Googlu. Navíc ještě letos bude vydána aktualizace na Android 8.0 Oreo.

Novinka od Xiaomi tak trochu nahrazuje dřívější dobu levnějších Nexus zařízení. Ve výsledku to znamená, že pokud budete chtít nějakou funkci navíc nebo vychytávku, budete si muset jednoduše doinstalovat potřebnou aplikaci. V základu se nabízí launcher od Googlu s postranním panelem Google Feed, kde najdete tipy na články, předpověď počasí a další vychytávky.

Nastavení nebylo předěláno a spíše zde najdeme drobnější bonusové možnosti. Jednou z nich je například možnost nastavení gesta na čtečce otisků prstů. Sice se nabízí jen stažení notifikační lišty, ale jedná se dobrou pozornost. Taktéž je zde možnost aktivování ambientního displeje, díky čemuž se panel na chvíli rozsvítí a zobrazí příchozí notifikaci. Xiaomi si do mobilu „propašovalo“ i funkci pro automatické vypínání a zapínání mobilu.

Kromě těchto drobností Xiaomi Mi A1 nabízí také infra port, jak bylo zmíněno výše. Slouží ovládání domácí elektroniky. V mobilu tak najdete předinstalovanou jednu aplikaci od Xiaomi, která ovládá IR port.

V mobilu se nachází ještě jedna aplikace od Xiaomi, jež slouží pro zpětnou vazbu od uživatelů. Více Xiaomi aplikací zde nehledejte.

Foťák neoslní

Na zadní straně se nachází sestava dvou foťáků, kde každý má rozlišení 12 MPx. Primární nabízí světelnost f/2.2 a sekundární je teleobjektiv s hodnotou f/2.6. Nabízí dvojnásobné optické přiblížení obrazu a lze s ním docílit i bokeh efektu (rozmazané pozadí za foceným objektem), jenž se používá u portrétů. Přední foťák má 5 MPx se světelností f/2.0.

Ukázka bokeh efektu

Za dobrých světelných podmínek lze docílit velmi uspokojivých fotografií. Bohužel za zhoršeného světla nebo v noci již pocítíte nedokonalost této sestavy. Mnohdy jsem se dostal do situace, kdy jsem nemohl pořídit ostrou fotografii při nočním focení. Mobilu se nepodařilo zaostřit na konkrétní krajinu.

Sice je k dispozici PDAF ostření, ale to není dostatečné při slabším světle. Absence jakékoliv stabilizace jde pocítit nejen u videí, ale také při focení. Xiaomi Mi A1 jednoduše nebude aspirovat na krále fotografií, ani ve své cenové kategorii. Na druhou stranu méně náročný uživatel bude relativně spokojen.

Ačkoliv by foťáky mohly být lepší, tak samotná aplikace pro focení je nadmíru dobře vybavena. Nabízí mnoho filtrů, efektů a také je k dispozici Pro mód, kde si již uživatel může nastavit mnoho vlastností. Aplikace je pohotová a focení je dostatečně rychlé. Nabízí se i HDR režim, ale u něj dochází ke značnému zvýraznění některých barev. Na druhou stranu si poradí i s dynamickým rozsahem a snaží se zvýraznit všechny části fotografie.

Ukázka HDR

Ukázky fotografií

Potomek dvou světů

Xiaomi Mi A1 je tak trochu vysněným zařízením pro některé příznivce této značky, co chtěli čistý Android bez jakékoliv nadstavby. Naštěstí si výrobce mohl přidat některé funkce, což jen zvyšuje hodnotu novinky. Za zmínku stojí například infraport pro ovládání domácích spotřebičů nebo bonusové funkce v rámci systému.

Díky tomu, že Mi A1 zapadá do programu Android One, jsou zaručeny častější bezpečnostní aktualizace a také povýšení systému na Android 8.0 Oreo. Dá se očekávat, že bude k dispozici i další verze systému, ale to bychom předbíhali.

Nejvíce mě potěšil samotný displej, který nabízí velmi dobré vlastnosti. Je jen škoda, že nebyl použit kvalitnější hlasitý reproduktor. Spíše bych uvítal stero, což by jen podtrhlo vlastnosti zobrazovacího panelu.

Absence NFC bude znatelná, jakmile dojde k rozšíření placení mobilem v Česku. Je škoda, že tuto technologii nenajdeme u takto relativně dobře vybaveného mobilu. Další nedostatek bych viděl u použitých foťáků, které neposkytují příliš dobré snímky za zhoršených světelných podmínek.

Celkově ale mohu Xiaomi Mi A1 hodnotit za povedené zařízení, byť na trhu, zejména pak v nabídce Xiaomi, najdete dostatek levnějších konkurentů. Jestliže ale chcete mobil s čistým Androidem, dobrou výdrží na jedno nabití, slotem na dvě SIM karty nebo jednu Micro SD kartu, jedná se o dobrou volbu. Mi A1 vás nezklame a nabídne dobrou uživatelskou zkušenost.

Plusy

  • čistý Android
  • infra senzor
  • zpracování
  • displej

Mínusy

  • méně kvalitní zvukový výstup u zaznamenávaného videa, pro běžné použití dostačující
  • absence NFC
  • nedostatečná kvalita fotografií za zhoršených světelných podmínek

Xiaomi Mi A1 zapůjčil distributor eD‘ system Czech ve spolupráci se Seymoore Trade, s.r.o. xiaomi-czech.cz.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Fojtů

21. 3. 2018, 11:40

Mám Xiaomi Mi A1 dual SIM, a vždy se mi nejde dovolat na tu jednu SIMku (O2), SIMka (T-Mobile) je v pohodě. Ani prohození SIM karet do jiného portu nefunguje. Na reklamaci mi řekli, že se problém neprojevil. Dovolat se mi na tu SIMku (O2) nejde, jen mi vždy dojde zpráva, že se mi volající pokoušel dovolat. Nevíte prosím někdo v čem je problém. Děkuji.

Johnny Johnny

13. 10. 2017, 5:48

Zdravím. jak se to s kvalitou zvukového výstupu do sluchátek?

Přemysl Vaculík

VIP 13. 10. 2017, 6:47

Zdravím, nejsem audiofil, takže nemohu posoudit bez patřičného vybavení kvalitu výstupu. Jako běžný uživatel mohu říci, že jsem byl spokojený.

Daniel Rokos

12. 10. 2017, 12:19

Hybridní port tam je.

Brázda Andrew

12. 10. 2017, 9:57

Ahoj. Mám prosbu. Slot na SIM kartu je hybridní??? Nebo lze vložit dvě SIM a ještě kartu?

Přemysl Vaculík

VIP 12. 10. 2017, 14:54

Jedná se o hybrid.

Už jenom čekám na možnost stažení oficiální ROM, protože mám na svém Mi 5x nainstalován pouze port… :D

Jiří Klepek

11. 10. 2017, 6:51

Se zvukovým výstupem musím nesouhlasit a nejsem sám, ve všech ostatních recenzích zvukový výstup naopak chválili. Telefon mám doma a musím souhlasit, především výstup do sluchátek je velmi dobrý.

Nemít Nexus 6P, už je doma! Super, že se konečně dostal Android one k nám!

Myslím, že by bylo vhodné v recenzi zmínit i cenu, za kterou se dá telefon pořídit – cca 6500 Kč.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 10. 2017, 21:25

Součástí recenze je i video, ale doplníme ještě do článku. Díky za připomínku.

MikeMatyMatta

9. 7. 2018, 20:43

Nyní i pod 4000,-

Michal Motyčka

10. 10. 2017, 20:53

Mam trochu vytky k recenzi. Pres ty velky fotky se ne moc dobre cte, pokud pouzivam nejakou metodiku (prehravani videa), tak jako konkurence (nic proti tomu), tak bych alespon zminil nejake srovnani (v podobne kategorii), jinak mi ten udaj nic nerekne. Ale hlavne me celkove prekvapil cely sloh a urcita jazykova odflaknutost, zvlast kdyz jsem se na konci dozvedel, ze to psal pan Vaculik. Vypada to, jako by jste to psal hodne narychlo. Chodim sem pravidelne, ale tady me to poprve zarazilo. Neni to vytka vylozene, spis poznamka bokem

Přemysl Vaculík

VIP 10. 10. 2017, 20:56

Díky za zpětnou vazbu.

SticklerStickleru

10. 10. 2017, 19:43

Ten fotak nevim no. f/2.2 neni zas tak moc velky žůžo labůžo.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 10. 2017, 19:44

To tedy není, ale taky tento mobil nedoporučuji milovníkům fotografií.

Matěj Vondráček

10. 10. 2017, 17:44

„Zde bych očekával jen pohotovější reakce, což by vyžadovalo jen softwarovou změnu.“
-A není to náhodou chyba Googlu?

Přemysl Vaculík

VIP 10. 10. 2017, 18:10

Tady si myslím, že to je na spolupráci obou firem a displej spíše spadá pod Xiaomi, ale nejsem si tím jist.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat