Samsung – příslib evoluce v oblasti baterií

Samsung – příslib evoluce v oblasti baterií
2017-11-29T08:10:44+02:00
• 29. 11. 2017

Každý rok se objevují nové technologie v oblasti baterií, přičemž některé slibují vyšší kapacitu, jiné jsou bezpečnější. Bohužel se tyto novinky již jen tak nedostanou do komerčního nasazení a dlouhou dobu zůstávají jen v laboratořích. Největším problémem nových technologií je právě uvedení do masové produkce s tím, že budou pro firmy rentabilní. Nyní Samsung představil novinku, která by mohla znamenat evoluci v oblasti baterií.

Samsung Advanced Technology Institute (SAIT) se pochlubil novým materiálem, který nazývají „grafenová kulička“ (graphene ball). Svým tvarem připomíná popcorn. Hlavním prvek je zde uhlík a díky své struktuře nabízí velmi zajímavé možnosti. V Samsungu pracovali na praktickém využití v oblasti baterií, čímž se nyní pochlubili.

Konkrétně se podařilo vytvořit materiál, díky kterému baterie získají až o 45 % větší kapacitu. Kromě toho bude možné zkrátit čas na plné nabití až na neuvěřitelných 12 minut, zatímco standardní lithiové baterie se nabíjejí minimálně jednu hodinu. Další nespornou výhodou je stabilita i při vyšší teplotě –  v tomto případě se jedná o 60° Celsia.

Nový typ baterie není postaven jen čistě na grafenových kuličkách. Ty se využívají pro anodu i katodu a ve své podstatě se tak jedná o vylepšení stávajících lithiových baterií. Samsung vidí hlavní využití zejména u mobilních telefonů a elektrických aut.

Nejen ukázka technologie

Jak již bylo zmíněno, podobné novinky se objevují každý rok, ale málokterá technologie se dostane do produkce, jelikož jsou problémy s hromadnou výrobou. Naštěstí se v tomto případě podařilo výzkumníkům v Samsungu vytvořit i cenově dostupný proces masové výroby grafenových kuliček.

Právě díky tomu bychom se mohli dočkat využití této technologie v dohledné době. To automaticky neznamená, že by se baterie s grafenem objevily už v nadcházejícím top modelu od Samsungu. Pakliže vše půjde bez větších komplikací, je možné, že Samsung uvede první komerční baterii do dvou let.

Zdroj: androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat