iOS: Google i nadále zůstane hlavním vyhledávačem, Applu zaplatí miliardy

iOS: Google i nadále zůstane hlavním vyhledávačem, Applu zaplatí miliardy
2017-08-16T10:15:22+02:00
• 16. 8. 2017
2

Agentura Bernstein, která se zabývá cennými papíry, dnes poslala svým klientům velmi důležitou zprávu. V ní se uvádí, že společnost Google v letošním roce zaplatí svému hlavnímu konkurentovi přibližně 3 miliardy dolarů. Na oplátku bude Apple ve svých iPhonech a iPadech upřednostňovat vyhledávač Google.

Před třemi lety, za stejná licenční práva, Google americkému gigantovi zaplatil o trojnásobek menší cenu než v letošním roce. Navýšení ceny má podle všeho na svědomí rychle se rozvíjející služby Applu. Jeho další kus podnikání tedy rychle narůstá. Pokud bude Apple pokračovat tímto směrem, obrat z jeho služeb by mohl v budoucnu hrát významnou roli.

K celé situaci se navíc vyjádřil také analytik A.M. Sacconaghi Jr.:

„Zveřejněné dokumenty jednoznačně prokazují, že společnost Google před třemi lety Applu zaplatil „pouze“ 1 miliardu dolarů. Jsme přesvědčeni o tom, že celková výše nových licenčních práv, mezi Googlem a Applem, bude v tomto roce činit téměř 3 miliardy dolarů.“

Na internetu se již začínají objevovat takové názory, že by Google mohl od této smlouvy časem odstoupit. Určitá pravděpodobnost tu samozřejmě je, nicméně jsem přesvědčen o tom, že by si Google podřízl větev. iOS zařízení přispívají značnou částí k příjmům Googlu, a to z mobilního vyhledávače. Pokud by se Google rozhodl odejít od smlouvy, mohl by v budoucnu nést následky – zejména na trzích, kde má Apple větší podíl.

Od prvního dne byl Google hlavním vyhledávačem iPhonu. Další jeho aplikace, jako je například YouTube a Google Maps, byly součástí systému pouze do verze iOS 6. Apple se rozhodl jít vlastní cestou, neboť před několika lety představil svou vlastní aplikaci s mapovými podklady. Nicméně, i tak si můžete veškeré Google aplikace stáhnout z App Storu.

Zdroje: phonearena.com, androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Zdeněk Koutský

VIP 16. 8. 2017, 22:10

:-D to mi přijde docela komické

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat