České aplikace ze storu: Fripito Focus Guru aneb měření hyperfokální vzdálenosti na Androidu

České aplikace ze storu: Fripito Focus Guru aneb měření hyperfokální vzdálenosti na Androidu
2017-09-02T19:30:25+02:00
• 29. 6. 2017

Minulý týden jsme zveřejnili druhý díl našeho zcela nového pořadu „České aplikace ze storu“. Hlavním tématem byla aplikace pro výpočet hyperfokální vzdálenosti, přesněji Hyperfocalc. Za vznikem stojí mimo jiné také Honza Březina, kterého můžete znát například  z našeho rozhovoru.

Třetí díl našeho pořadu jsme se rozhodli věnovat čas další české aplikaci, přesněji Fripito Focus Guru. Již z názvu napovídá, že se jedná o „appku“ pro vášnivé fotografy. Aplikaci využijete hlavně ve chvíli, kdy chcete mít pod kontrolou proces zaostřování. V praxi především oceníte celkové uživatelské prostředí, které je nejen velmi jednoduché, navíc také efektivní. Svým designem se podobá aplikaci Hyperfocalc, o které jsme již psali v předchozím díle.

Fripito Focus Guru pracuje na velice jednoduchém principu. Autoři se snažili tlačit důraz především na snadné ovládání a přívětivé uživatelské prostředí. V aplikaci máte k dispozici de facto jen čtyři kategorie – Nápověda, Hloubka ostrosti, Hyperfokál, Uložené. Tyto funkce vám pomohou zjistit, bez zbytečných výpočtů, hyperfokální vzdálenost pro krajinářskou fotografii a hloubku ostrosti pro libovolný objektiv i scénu.

Aplikace mimo jiné nabízí možnost volby velikosti snímače a libovolné ohniskové vzdálenosti. Navíc si veškeré vypočítané hodnoty pro svůj oblíbený objektiv můžete uložit, což si ve finále opravdu oblíbíte. Člověk se postupem času může ve výpočtech ztratit, proto je dobré si vše průběžně ukládat.

Vývojáři zapracovali také na nápovědě, kde najdete vysvětlení pojmů a návod, jak získané hodnoty používat v praxi. Fripito Focus Guru používají jak amatérští, tak také profesionální fotografové, a to z celého světa. Důkazem toho je mimo jiné uživatelské rozhraní, jenž je k dispozici v českém a anglickém jazyce (nastavuje se automaticky).

Jak zjistit hyperfokální vzdálenost?

Výpočet pracuje s ohniskem a clonou. Vzorec není důležitý, protože je nepraktické provádět výpočet ve scéně. Někteří fotografové si s sebou na focení nosí tabulky či grafy hyperfokální vzdálenosti, ale sami uznáte, že jde o nepraktický postup. Proto si pro vás vývojáři, ze společnosti Fripito, připravili aplikaci, která vám hyperfokální vzdálenost spočítá na iPhonu, telefonech s Androidem či na AppleWatch. Nepotřebujete připojení k internetu, takže ji můžete použít doslova kdykoli.

Ovládání je velice prosté, stačí nejprve nastavit ohniskovou vzdálenost, na kterou právě fotíte. Tu vidíte na objektivu. Pak se ujistit, že máte správně nastavenou velikost snímače. A pak už jen měníte clonu a vidíte okamžitě, jaká vychází hyperfokální vzdálenost. Získané hodnoty si můžete i uložit.

logo-app Fripito Focus Guru Fripito Corp 59,99 Kč ANDROID

Zdroj: fripito.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat