Co používá redaktor – Miroslav Růžička

Co používá redaktor – Miroslav Růžička
2017-05-29T08:27:52+02:00
• 29. 5. 2017

Milí čtenáři, připravili jsme si pro vás sérii článků, ve které vám postupně představíme, jaké technické vybavení jednotliví redaktoři využívají při své práci psaní článků i při běžném životě. Každý z redaktorů vám jako stěžejní techniku představí svůj mobilní telefon, základní aplikaci, popřípadě aplikace, bez kterých se neobejde. Dále se dozvíte, jaké další technologické vymoženosti využívá a u jakého operátora má telefonní číslo a jaký má datový tarif. Každý článek nebude nijak sponzorován výrobci produktů, které se v každém představení objeví.

Mobilní telefon

Poté, co mi minulý rok v létě na dovolené ukradli iPhone 5s, který stále velmi dobře sloužil, byla jasná volba v podobě aktuálního modelu iPhone 7. Opět jsem sáhl po nejnižší verzi s úložištěm 32 GB, jelikož v dnešní době cloudu je to zcela dostačující. A nový iPhone v podstatě slouží stejně dobře, jako ten předchozí. Pochválit ale musím lepší fotoaparát a výrazně lepší výdrž baterie. Velmi oceňuji také vynikající rychlost, na nic člověk nečeká a odezva systému je vynikající. Naopak velmi se mi nelíbí absence 3,5 mm jacku. Celkově ale asi iPhone 7 není třeba nějak výrazněji přibližovat. Moji recenzi na tento model si můžete přečíst zde.

Osobně mi systém iOS vyhovuje více než Android, ale i tento systém jsem jednu dobu na Xperiích používal a byl jsem spokojen. Android tedy znám velmi dobře, i kvůli tomu, že velmi často testuji telefony s tímto systémem. Záložní telefon prakticky nepoužívám, v šuplíku mi ale leží stařičký iPhone 4. Ten přijde dnes na scénu akorát, když jedu někam do zahraničí na dovolenou.

Powerbanka

Před pár lety jsem zakoupil externí baterii Xiaomi s kapacitou 10400 mAh. V tu dobu jsem ji používal opravdu dost, výdrž iPhonu 5s již nebyla ideální i vzhledem k tomu, že jeho baterie měla již „najeto“ tři roky. Dnes s novým telefonem ji ale již nepoužívám, jeho výdrž je naprosto dostačující i při plné zátěži.

Ochrana telefonu

Nerad ukrývám telefony do obalů, jelikož dle mého názoru pak kazí celý dojem a design. Navzdory tomu jsem si jeden obal pořídil, jelikož občas mi telefon z ruky vypadne a nové sklo není zrovna levné. Pořídil jsem si tedy spolu s telefonem originální kožený kryt přímo od Applu. Pochválit na něm musím především tlačítka z hliníku, čímž je jejich stisk jistý a příjemný. Navíc se mi osobně velmi zamlouvá a vcelku ladí k telefonu. Zkrátka, není to kus plastu.

Vychytávky k telefonu

K telefonu občas používám externí bluetooth reproduktor Samsung Scoop, který jsem dostal. Nabízí dlouhou výdrž a dostatečný dosah. Jeho zvukový výstup je pak také velmi slušný a navíc hlasitý. Sluchátka používám originální z balení telefonu, na moje každodenní poslouchání to dostačuje, nejsem žádný audiofil. Chytré hodinky nemám a ani o nich neuvažuji, nepotřebuji mít notifikace na ruce, rád je nechám schované v kapse.

Od minulého měsíce také natáčíme primárně mým telefonem pořad LIVE na YouTube. K tomu, aby byl zvuk kvalitní a byli jsme oba dobře slyšet, je třeba několik redukcí. Nejprve je nutná z Lighting na 3,5mm jack, poté rozdvojka RODE SC6 na dva mikrofonové porty, dále je třeba pro správné fungování redukce z TRS na TRRS a pak již připojíme samotné klopové mikrofony Speedlink SL-8691-SBK .

Aplikace, bez kterých by telefon neměl smysl

Můj telefon obsahuje více než 80 aplikací, takže vybrat pouze ty nejdůležitější nebylo úplně snadné.

Evernote

Jako první do svého výběru jsem vybral poznámkový blok Evernote. Používám ho totiž dnes a denně, všechny své nápady a poznámky uchovávám na tomto místě. Oceňuji dostatečné formátování, synchronizaci s počítačem (na který je také povedená aplikace) a třídění poznámek. Irituje mě ale možnost ve free verzi být přihlášen pouze na dvou zařízeních.

logo-app Evernote Developer Zdarma iOS

Spotify

Každý den poslouchám hudbu a k tomu již několik let používám Spotify. Asi není nutné tuto službu příliš představovat. Oceňuji kvalitní playlisty všech různých žánrů, možnost tvořit si vlastní, a dokonce lze vytvářet jeden playlist i ve více lidech. Platím si Premium, které díky využití rodiny stojí opravdu minimum.

logo-app Spotify Music Developer Zdarma iOS

Sociální sítě

Samozřejmě dennodenně kontroluji sociální sítě, a to především Twitter a Instagram. Především na první zmíněné jsem v poslední době velmi často. Líbí se mi, že se tam stále něco děje a všechny informace, zprávy má člověk  hned po ruce. Naopak Google+ jsem již z telefonu smazal, tato sociální síť aspoň v mém okruhu lidí úplně umřela.

logo-app Twitter Developer Zdarma iOS logo-app Instagram Developer Zdarma iOS

Mapy

Neobjedu se bez Google Map, které používám především na navigaci a vyhledávání recenzí různých restaurací. Používal bych k tomu účelu radši české Mapy.cz, bohužel zatím při navigaci nemají informace o dopravě a recenze podniků také chybí. Jinak se ale jedná o vynikající turistické mapy a v telefonu je také velmi často používám.

logo-app Google Maps - GPS Navigation Developer Zdarma iOS

Google

Jako poslední aplikace jsem vybral aplikaci s názvem Google. Ten slouží nejen k vyhledávání na Googlu, ale především mi vybírá články, co by mě mohly zajímat. To vybírá na základě historie v mém prohlížeči (Chrome). Funguje to a doporučuje mi občas opravdu zajímavé články.

logo-app Google Developer Zdarma iOS

Operátor a tarif

Tarif mám firemní s cenami, které jsou někde úplně jinde než běžně dostupné tarify. Internet v mobilu mám s limitem 10 GB, což mi plně dostačuje, ačkoli párkrát jsem i to již vyčerpal. Zkrátka zálohování fotek a videí jsem nakonec ponechal pouze na WiFi.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat