ARM představil Cortex-A75 a Cortex-A55

ARM představil Cortex-A75 a Cortex-A55
2017-05-29T14:45:28+02:00
• 29. 5. 2017

V dubnu tohoto roku ARM představil novou technologii DynamIQ. V podstatě se jedná o další krok v rámci architektury big.LITTLE, přičemž se kladl důraz i na „umělou inteligenci“ (strojové učení). Nyní jsme se konečně dočkali prvních produktů s technologií DynamIQ. Konkrétně se jedná o nová výpočetní jádra Cortex-A75 a Cortex-A55.

Jak již bývá zvykem, tak u novinek došlo k navýšení výkonu. U Cortex-A75 se podařilo dosáhnout navýšení výkonu o 20 % při zachování stejné spotřeby energie a frekvencí v porovnání s předchozí generací Cortex-A73. Dle ARMu bude možné u těchto jader dosáhnout frekvence 3 GHz.

Nejvíce jde vidět posun ve výkonu na obrázku níže, kde ARM srovnával A75 s A73. V rámci běžných aplikací se ukazuje zvýšení až 1,48x.

U jádra Cortex-A55 se ARM hlavně soustředil na efektivitu, což jde vidět u spotřeby energie. V porovnání s Cortex-A53 se výsledky zlepšily o 15 %. Co se týče výkonu, v některých benchmarcích se podařilo vylepšit výsledky až 1,97x.

ARM umožní výrobců více škálovat použití samotných jader. Nebudou se tak muset držet starších schémat. Například budou moci zkombinovat 7 jader Cortex-A55 a jedno jádro Cortex-A75. Díky tomu se lze dostat na vyšší výkon.

Také jsme se dočkali uvedení nového grafického čipu Mali-G72. U něj najdeme zvýšení výkonu o 25 % v porovnání s Mali-G71. Co se týče efektivity, jsou výsledky o 17 % lepší.

Nyní bude záležet čistě na výrobcích, jakým způsobem použijí tyto novinky. První nasazení se dá očekávat koncem tohoto roku, případně na začátku roku 2018. Reálně bychom se mohli dočkat prvních mobilů s těmito jádry až v průběhu 2018.

Již nyní se spekuluje, že nová jádra se objeví u nepředstaveného procesoru Snapdragon 845.

Zdroje: gizmochina.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat