iPhone 7 Plus – Apple hraje na jistotu recenze

iPhone 7 Plus – Apple hraje na jistotu [recenze]
2016-11-18T21:32:02+02:00
• 31. 10. 2016
1

Apple letos již tradičně v září představil nový iPhone. Číslovka se přehoupla na sedmičku, jenže design se nijak zásadně nezměnil, jak to vždy bývá po dvou letech zvykem. Místo toho přinesl další evoluci v osvědčeném těle, přičemž přináší několik významných novinek. Dokáží však dostatečně zaujmout? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

image-4

Design stále stejný

Bylo již takovou tradicí, že každé dva roky nám Apple ukázal zcela přepracovaný design telefonu. iPhone 7 však stále na první pohled vypadá jako starší šestkové verze a na kompletní přeměnu si pravděpodobně musíme počkat až příští rok. Spekuluje se, že právě ten má přijít s razantní proměnou, protože to bude deset let od vydání první generace. Jak se bude jmenovat, nikdo neví, jméno 7s by zde nedávalo smysl.

Pojďme se ale vrátit do současnosti k dnes recenzovanému modelu. Sedmička se především pyšní dvěma novými barevnými variantami.  Jedná se o matnou a lesklou černou, neboli v názvosloví výrobce o „černou“ a „temně černou“. Tyto dvě variace zároveň nahrazují původní šedou (space gray).

image-1 image-3

Na test se nám dostala matná černá, která vypadá opravdu velmi líbivě. Potěší, že ani na jedné černé nejsou téměř vidět proužky antén. Ty jsou navíc nově pouze po hranách, takže na zádech již nebudou kazit design ani na ostatních barvách. Pro připomenutí, dále v nabídce stále zůstaly barvy zlatá, růžové zlatá a stříbrná.

Snímač na zádech je nyní větší, přičemž právě na Plus variantě jsou hned dva. Kvůli tomuto zvětšení jsou obaly z předchozích dvou generací s novou nekompatibilní. Každopádně, snímač je více vystouplý než u předchůdce. Tím pádem se vám bude novinka na stole ještě více viklat.

image-12

Sbohem jacku!

Velkou novinkou, o které se před i po představení dlouho diskutovalo, je odstranění 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek a dalších audio periferií. Zatímco někteří výrobci jako třeba LG zdokonalují tento výstup a přinášejí třeba podporu 32bitového Hi-Fi Quad DAC převodníku, Apple se rozhodl ho úplně vynechat. Prý zabíral moc místa v dolní části, kam se přestěhoval větší modul Taptic Engine a především připojení displeje k základní desce.

To se v předchozích generacích nacházelo v horní části u fotoaparátu, ten byl ale zvětšen a kvůli tomu by se sem toto připojení nevešlo. Když údajně zkoušeli inženýři v Cupertinu zachovat sluchátkový konektor s takto zapojeným displejem v dolní části, docházelo k rušení signálů. Nově se tak budete muset smířit s čistě digitálním výstupem (3,5 mm jack je totiž analogový), což by mělo zajistit vyšší kvalitu zvuku.

Má to i své nevýhody, nemůžete zároveň nabíjet a poslouchat hudbu. Pro připojení jakýchkoliv  sluchátek budete muset využít dodávaný adaptér z 3,5 mm jacku na Lighting. Nevýhodou je pak také nemožnost zapojit přibalená sluchátka Earpods do čehokoliv jiného než iPhonu či iPadu). Mají také Lighting. Zkrátka a jednoduše, nakonec vás Apple donutí si koupit nějaká bezdrátová sluchátka.

image-7 image-5

Tlačítko už necvaká

Voděodolnost je téma, které je poslední dobou u výrobců stále populárnější a populárnější. Letos s tím ve velkém přišel na jaře Samsung u svého top modelu a teď jsme se dočkali i u iPhonu. Nabízí ale nižší certifikaci IP67, která garantuje možnost zařízení potopit do hloubky jednoho metru maximálně po dobu 30 minut. Na nějaké větší potápění to tedy není, avšak díky tomu vás nějaké to náhodné polití nerozhodí. Záruka se na poškození vodou nevztahuje, což je vzhledem k faktu, že je nemožné zjistit do jaké hloubky a jak dlouho tam zařízení bylo, vcelku pochopitelné.

Aby mohl být nový iPhone opravdu voděodolný, bylo potřeba vyřešit situaci s tlačítkem pod displejem neboli home buttonem. Ten se tak nyní již nedá zmáčknout a je čistě senzorový. Není to ale úplně stejné, jako je běžné u senzorových tlačítek, zde je nutné opravdu zatlačit a jakoby ho zmáčknout. Při tom pak dostanete zpětnou vibrační vazbu díky motůrku Taptic Engine. Velikost této vibrace lze nastavit ve třech intenzitách. Popsat tuto vibraci není jednoduché, nicméně by se dalo říct, že se při ní tak trochu hýbe celá spodní část.

Zpočátku mi toto řešení připadalo vcelku divné. Zvykl jsem si velmi rychle a dnes, když si vezmu do ruky iPhone s klasickým tlačítkem, nelíbí se mi to. Klasické tlačítko u předchozích generací nebylo totiž úplně dokonalé a vcelku hlasitě cvakalo. V tlačítku je pak stále integrována bleskurychlá čtečka otisku prstů TouchID.

image-2

Možná si říkáte, co je tedy na místě, kde býval 3,5mm jack. Vypadá to, že tam je druhý reproduktor. Tam ale není, ten je totiž integrovaný do telefonního reproduktoru na čelním panelu. Reproduktory jsou nově také znatelně hlasitější a jejich zvukový výstup je velmi dobrý. Jen je trochu škoda, že dolní reproduktor nehraje při držení přímo na vás, nýbrž do strany. Je to sice logické, pod displejem by se nevešel, přesto to není ideální.

Ačkoli rozměry iPhonu 7 Plus jsou stejné, hmotnost byla o trochu snížena. Konkrétně tedy o pět gramů na výslednou hodnotu 188 gramů. To je stále poměrně dost a o telefonu zkrátka budete v kapse vědět. Pokud si navíc pořídíte nějaké pouzdro, váha rychle může atakovat 200 gramů.

Displej více svítí

Zobrazovací panel má stále úhlopříčku 5,5 palce s rozlišením Full HD, tedy 1920×1080. Ve výsledku to dává zcela dostačující jemnost 401 PPI. Menší model má také stejnou úhlopříčku a rozlišení jako předchozí generace. Jedná se pak o IPS panel, který nabízí široké spektrum barev standardu DCI-P3. Na první pohled má displej žlutější nádech ve srovnání se staršími modely. Prý to tak ale má být a je to vlastnost, nikoli chyba, jak jsem si zpočátku myslel.

Jas je s maximální hodnotou 625 cd/m2 vyšší než kdy dříve, avšak toto vysoké číslo si sami nenastavíte. Aktivuje se pouze při aktivní automatické regulaci jasu. Na slunci tato inovace přijde vhod, viditelnost je zde výborná.

image-10 image-14

Poprvé čtyři jádra

Uvnitř tepe nový procesor Apple A10 Fusion. Poprvé u Applu vidíme použití čtyřjádrového procesoru. Jedná se však o použití architektury big.LITTLE, kterou známe již roky z ostatních čipů. Konkrétně pod kapotou nalezneme dvě výkonná jádra Hurricane na frekvenci 2,34 GHz vyrobená 16nm procesem FinFET. Dále se zde ještě nachází dvě úsporná jádra, o kterých se toho moc neví. Všechna jádra nikdy nemohou běžet zároveň, vždy jsou aktivní buď dvě výkonná, nebo dvě úsporná. Apple pak říká, že tento nový procesor je o 40 procent rychlejší než Apple A9.

Ačkoli se tedy v porovnání s osmijádrovými čipy u Androidů může zdát tato výbava slabší, opak je pravdou. iPhone 7 je v současnosti nejvýkonnější telefon na trhu. Pokud se podíváme na benchmark níže, vidíme velký náskok především ve výkonu na jádro. Při použití všech je totiž výkon srovnatelný s Galaxy S7, který jich má právě osm.

bench

Operační paměť byla opět zvětšena, a to na 3 GB. Toto zvětšení se dočkal pouze model Plus, menší si musí nadále vystačit s 2 GB RAM. Pozitivní krok nastal v oblasti dostupných kapacit úložiště. Konečně Apple zdvojnásobil základní verzi s úložištěm, kde nyní dostanete 32 GB. Další varianty jsou 128 GB a 256 GB. Ceny zůstaly téměř stejné, menší navýšení lze pozorovat pouze u dražších variant.

Baterie dostala do vínku větší kapacitu, konkrétně 2900 mAh, což je o 150 více než vloni. Apple pak slibuje o hodinu delší výdrž při používání. V praxi vydržíte bez problémů jeden den. Nepotěší absence jakékoliv formy fast charging, neboli rychlého nabíjení. Nabití na sto procent s dodávanou nabíječkou tak zabere přes tři hodiny. Ale tak aspoň, že nevybuchuje.

Desátá verze iOS

Systémem není nic jiného než iOS, tentokrát již ve své jubilejní desáté verzi. Testovali jsme převážně na verzi 10.0.3, nyní je však již dostupná verze 10.1. Softwarovou podporu má Apple tradičně výbornou a můžete očekávat, že se iPhone 7 dočká ještě minimálně tří dalších majoritních verzí iOS. Oproti iOS 9 se systém po delší době také mírně změnil, co se vzhledu týče. Notifikace na uzamčené obrazovce jsou přepracovány a lze na nich využívat 3D Touch gesta třeba pro rychlou odpověď. V notifikačním centru lze konečně smazat všechny notifikace najednou. Control Center také vypadá mírně odlišně.

img_0195 img_0001 img_0190

Novinkou jsou také vylepšené zkratky 3D Touch u aplikací, kde se zobrazují rovnou celé widgety. Ty také dostaly nový prostor na samostatné obrazovce, kde bylo dříve jen hledání. Jsou také dostupné z uzamčené obrazovky. Hlasová asistentka sice stále neumí česky, vývojáři ji ale již mohou doučit nové příkazy. Apple Mapy umí již déle pracovat s pražskou MHD, nově však při navigování ukazují, kterým výstupem máte z metra vyjít.

img_0205 img_0197 img_0131

Protože jedna čočka je letos málo

image-9

Trend použití dvou snímačů se letos dostal i k Applu. Samotný hlavní snímač byl prý zcela přepracován, ačkoli stále nabízí dostačující rozlišení 12 MPx. Dobrou zprávou je výrazně lepší světelnost s hodnotou f/1.8, což zajistí mnohem lepší noční fotky. Výrobce se také pochlubil snímáním širokého spektra barev a nového obrazového procesoru, který provede až sto miliard , aby vaše fotky vypadaly skvěle. Optickou stabilizaci u modelu Plus vídáme již dva roky, letos si odbyla premiéru i v menším modelu. Blesk dostal název Quad-LED True Tone, protože má o dvě diody více a je tak silnější než dříve.

Vcelku výrazným vylepšením prošel přední fotoaparát. Ten se vloni dočkal 5 MPx, letos jich zde máme rovnou sedm. I ta pak nabízí snímání širokého spektra barev. Hlavní vylepšení se skýtá při natáčení videa. To je totiž konečně možné nahrávat ve FullHD. Zadní snímač samozřejmě nabízí stále maximální rozlišení videa 4K při 30 snímcích za sekundu nebo FullHD při 60 fps. K dispozici je i slow-motion, které zůstalo nezměněno.

image-8

Větší iPhone 7 Plus má krom jedné čočky, o které byla řeč výše, ještě druhou tzv. telephoto. Její využití spočívá v možnosti dvakrát přiblížit daný objekt bez ztráty kvality a také rozmazat pozadí u osob. Bohužel tento snímač má velmi špatnou světelnost, pouze f/2.8. Následek této vlastnosti je, že jakmile je šero nebo tma, iPhone tuto druhou čočku pro zoom nevyužije a musíte se spokojit s čistě digitálním přiblížením klasického senzoru.

Celkově je však výsledná kvalita fotografií výborná a nový iPhone se nemusí za nic stydět. Snímky nabízejí věrné barvy a jsou dostatečně ostré. Všiml jsem si pouze agresivnější post-produkce, kde občas při přiblížení narazíte na splývání barev či doostření. To ale dělá dnes každý telefon a stále to není tak výrazné jako třeba u Samsungů.

Testovací snímky

img_0166 img_0035

img_0010 img_0026

img_0170 img_0013

Duální fotoaparát

img_0057 img_0060
Vlevo bez přiblížení, vpravo dvojnásobný optický zoom

img_0228 img_0227

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii na Google Fotkách

Apple iPhone 7 Plus – Zhodnocení

Jak jsem již zmínil v nadpisu této recenze, dalo by se říct, že Apple letos hraje na jistotu. Design zůstal téměř nezměněný, proužky antén nejsou tak vidět a k dispozici jsou dvě nové elegantní barvy. Dále jsme se dočkali voděodolného těla, stereo reproduktorů nebo čtyřjádrového procesoru. Nic, co bychom již neviděli nikde jinde. Přesto k jednomu odvážnému kroku došlo – k odstranění 3,5mm jacku pro sluchátka. To může nejednoho nového majitele naštvat. Žádné další kontroverzní vlastnosti ale novinka nemá.

Jedná se tak o povedené zařízení s kvalitní konstrukcí, výborným displejem a skvělým fotoaparátem. Použití dvou snímačů sice není nikterak nové a v praxi to použijete párkrát do měsíce, přesto se to může někomu hodit. Absenci konektoru pro sluchátka jsem již vytknul, dále mne také zklamala velmi dlouhá doba nabíjení a vcelku vysoká hmotnost.

Cena startuje na hodnotě 24 990 Kč, což je opravdu mnoho. Aspoň, že již dostanete použitelné úložiště s kapacitou 32 GB. Pokud však máte iPhone 6s, nemá pro vás novinka smysl. Majitele starších iPhonů může novinka velmi příjemně potěšit. Jestliže ale nevyžadujete tak velký displej, doporučuji sáhnout buď po menším iPhonu 7 nebo po modelu iPhone SE. Ušetříte tím značné finance, a přesto dostanete parádní stroj.

image-13

Klady:

  • voděodolnost
  • skryté proužky antén, především u černých barev
  • vysoký výkon
  • výborný displej
  • fotoaparát

Zápory:

  • dlouhá doba nabíjení
  • absence 3,5mm jacku
  • vysoká hmotnost

t-mobile

Za zapůjčení iPhone 7 Plus pro účely této recenze děkujeme společnosti T-Mobile.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Největší mínus není absece 3,5mm jacku, ale cenová politika. Ovšem my všichni co prostě potřebujem telefon na práci a ne na zábavu, si budem iPhone kupovat i nadále. Kdo nechce android, tak prostě nemá jinou volbu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat