Google PAX – konec patentových válek?

Google PAX – konec patentových válek?
2017-04-10T06:59:14+02:00
• 10. 4. 2017

Učinit konec patentových válek se rozhodla společnost Google, která založila novou licenční patentovou platformu s jednoznačným názvem PAX. Slovo latinského původu v překladu znamená mír a celá iniciativa už má celou řadu renomovaných zástupců. Samotný systém Android byl vždy spojován s otevřeností, takže toto vyústění dává smysl. Patenty jsou samozřejmě nesmírně důležitým majetkem, ovšem jejich sdílení může přispět k jejich rychlejší inovaci.

Všichni současní Android partneři budou muset postupně podepsat dohodu pokrývající jak Android aplikace, tak i všechny služby Googlu. Ta zaručí sdílení patentů mezi sebou bez soudních sporů. Podle slov Googlu je cílem přinést zdravou konkurenci a skutečnou inovaci do mobilních technologií. Seznam podpisů zatím zahrnuje společnost Google, Samsung, LG, Foxconn, HMD, HTC, Coolpad, BQ a Allview.

Dohromady těchto devět firem dalo k dispozici více než 230 tisíc patentů. Přesná čísla od jednotlivých výrobců nejsou známa, avšak se dá předpokládat, že poslední trojice bude více těžit z volně dostupných patentů. V budoucnu by se mohl objevit nějaký výrobce, který nebude mít zájem o poskytnutí svých patentů konkurenci. Pak by zřejmě záleželo hlavně na Googlu, jak danou situaci vyřeší. Jednou z možností může být třeba i vypnutí Google Play Services a zamezení přístupu do obchodu Play.

Zdroj: blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat