Novinky v Androidu O – 3. díl

Novinky v Androidu O – 3. díl
2017-08-23T07:35:48+02:00
• 23. 3. 2017

Na první pohled Android O Developer Preview nepřináší mnoho viditelných novinek, ale i tak se nějaké najdou, navíc mohou mile překvapit. Bohužel také dochází na omezování funkčnosti některých součástí systému.

Ambientní displej

Úpravou prošel i ambientní displej, jehož úkolem je zobrazení informací a notifikací v úsporném režimu. Kromě grafické změny se nyní ovládá jinak. Konkrétně musíte dvakrát poklepat, aby došlo k plnému aktivování displeje.

Podpora témat?

Možnost invertovat barvy v Androidu je již nějakou dobu, ale jednalo se zatím jen o funkci usnadňující používání pro lidi s vadou zraku. Samotná funkce byla přesunuta pod položku Displej, kde se zobrazuje výběr jako Device Theme. Je tak možné, že bychom se nakonec dočkali podpory témat. Samozřejmě záleží na budoucí implementaci a pokud Google dovolí používání témat třetích stran.

Instalace aplikací

Android O získá celkem zvláštní novinku, která umožňuje, aby aplikace instalovaly jiné aplikace. V tomto případě nejde o možnost využívání alternativních obchodů s obsahem. V podstatě se jedná o náhradu původní možnosti instalace aplikací z neznámých zdrojů. Pokud tedy budete chtít instalovat APK soubor stažený prostřednictvím Chromu, musíte explicitně udělit práva právě Chromu, aby mohl instalovat jinou aplikaci.

  

Automatická WiFi

Možná jste si všimli, že majitelé Androidů vypínají WiFi, aby šetřili energii. Pakliže se přiblížili ke známému místu, kde třeba mají přístup k WiFi (znají heslo nebo podobně), tak ji museli manuálně zapnout. Android O automatizuje tuto funkci. V rámci nastavení lze povolit, aby Android O zapnul WiFi, pakliže se nachází poblíž uložené WiFi.

Připnutí zkratek a umístění widgetů

Google začlenil do Androidu podporu zkratek, které se dají vyvolat podržením prstu na ikoně. Následně jste mohli jednotlivé zkratky přenést na plochu, díky čemuž vám vznikla přímá zkratka do nějaké součásti aplikace.

Nově budou moci vývojáři do svých aplikací začlenit metody, které umožní přímo z otevřené aplikace umístit na plochu konkrétní zkratku. Odpadá tak potřeba jít do launcheru, vyvolávat menu a následně něco přesouvat. To samé budou moci nabídnout s přímým umístěním widgetů. Zde tedy nebudete muset pracně vyhledávat v seznamu widgetů konkrétní, který chcete umístit.

Oprávnění

Mezi oprávněními najdeme novinku „android.permission.ANSWER_PHONE_CALLS“, která umožní aplikacím odpovídat na příchozí hovory. Sám Google hodnotí tuto možnost za potencionálně nebezpečnou a je součástí oprávnění „Telefon“.

Mimo to dochází ke změně chování oprávnění. Pakliže dnes aplikace potřebuje přístup ke čtení dat v úložišti a vy udělíte oprávnění, automaticky aplikace získá práva pro zápis. Nově bude muset taková aplikace požádat jednotlivě o zápis a o čtení. Díky tomu budou mít uživatelé lepší kontrolu nad touto možností, ale na druhou stranu se aplikace bude muset vícekrát zeptat.

Lokace

Pakliže používáte nějakou aplikaci, která pracuje s vaší polohou a nabízí například tipy ve vašem okolí, tak v Android O dojde k výraznému omezení této funkcionality. Google pokračuje v optimalizacích, což se hlavně dotýká spotřeby energie.

Například aplikace Swarm vás již nemusí ihned upozornit, abyste se někde přihlásili, jelikož nedostane požadované informace z Androidu. Android O totiž omezuje získávání dat o lokaci, pakliže aplikace běží na pozadí. Nově se taková aplikace bude moci dotázat jen párkrát za hodinu.

Toto omezení ještě není zcela hotové a bude záležet na zpětné vazbě vývojářů, jestli dojde ještě k nějakým úpravám.

Překryvné vrstvy

Možná jste již narazili na oznámení, že byla zjištěna překryvná vrstva (viz první obrázek). V podstatě to znamenalo, že jste museli pátrat, která aplikace to způsobuje. V Android O bylo toto oznámení vylepšeno do takové podoby, že konkrétně víte, co vadí systému. Informace se objeví přímo v notifikacích.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat