Novinky v Androidu O – 2. díl

Novinky v Androidu O – 2. díl
2017-08-23T07:37:02+02:00
• 21. 3. 2017
3

Jak se zdá, Android O obsahuje spoustu novinek pro vývojáře. Kromě toho je nová verze prošpikovaní menšími změnami a dokonce obsahuje jednu velmi zajímavou funkci navíc.

Úprava navigačních tlačítek

S rostoucími velikostmi displejů se zhoršilo ovládání Androidu kvůli rozložení dolních navigačních tlačítek. Někteří výrobci mobilů udělali změny v Androidu, ale nyní se přidává i Google a v rámci nastavení můžeme udělat drobné změny. Lze přidat i čtvrté tlačítko. Bohužel možnost kompletního přeuspořádání zcela chybí.

Upravená schránka

Pakliže jste někdy kopírovali část textu v Androidu, tak vložení nebylo zrovna nejjednodušší – vyžadovalo několik kroků. Nově při zkopírování textu se objeví v dolní částí v navigačním panelu schránka – po kliknutí na ni se vloží uložený text. Nejedná se ale o hotovou funkci, je vyžadováno nastavení přes System UI Tuner, díky čemuž spadá tato novinka mezi experimentální funkce.

Zamykací obrazovka

Konečně dostáváme možnost změn tlačítek v rozích zamykací obrazovky. Nejenže můžeme umístit aplikaci, ale také lze vložit i zkratku do aplikace, jako v našem případě.

Změna indikace baterie

Čistá Android v poslední době nabízel jen grafický ukazatel, ale v Androidu 7.x bylo možné aktivovat číselné zobrazení přímo v ikonce. Nově můžeme nechat zobrazit procenta vedle samotné baterie.

Hlasitost

V rámci nastavení hlasitosti došlo k menší změně. Konkrétně je součástí nápis, že se jedná o vyzvánění, aspoň v tomto případě. Pakliže budete ovládat jinou část, zobrazí se jiných text.

Android 7.1 vs Android O

Notifikace

Letos se Google jednoznačně zaměřil na notifikace, kde si skutečně vývojáři vyřádili. Kromě novinek v designu a funkcí můžeme vidět i změny u aplikací. Níže vidíte rozdíl mezi aplikací Spotify na Androidu 7.1.2 a Androidu O.

Android 7.1 vs Android O

Android 7.1 vs Android O

Animace notifikací

V rámci upozornění, respektive samotných ikon se objevují nové animace. Díky tomu se vytváří placebo efekt, že jde vše plynule.

Seskupení notifikací při velkém počtu

Pakliže máte v liště více notifikací, tak vás upozorní dolní seskupení jednotlivých ikon. S tím je také spojena animace.

Odložení notifikací

Zatím jsme mohli odkládat emaily v aplikaci Inbox na pozdější dobu, ale zjevně se tato funkce dostala do notifikací. Nově můžeme notifikaci nastavit, aby nás upozornila později.

Rozšířené nastavení upozornění

V rámci každé aplikace získáváme možnost nastavení zvuku, vibrací, jestli má vyskakovat nad jinými aplikacemi, případně tyto možnosti kombinovat.

Manažer stahování

I tato drobná součást Androidu prošla změnou. Konkrétně došlo na změnu barvy a také na přeuspořádání možností. Například filtrování má více prostoru.

Android 7.1 vs Android O

Nová tapeta

Odkaz ke stažení nové tapety najdete na tomto odkazu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vojta Vilímec

21. 3. 2017, 21:27

Všechny vyjmenované funkce již umí nadstavba LG od 5.0 Lollipopu.

Přemysl Vaculík

VIP 21. 3. 2017, 21:36

To sice ano, ale vývojáři nebudou dělat novinky kvůli jednomu výrobci. Když to ale přidá Google do Androidu přímo, tak se toho mohou chopit vývojáři a ti získají možnost to zakomponovat do svých aplikací.

Ján Valkovič

21. 3. 2017, 22:17

Toto plati pre snad kazdu verziu androidu. Ale to neznamena, ze Google ma ukoncit vyvoj, pretoze vsetko uz bolo vymyslene ;-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat