Novinky v Androidu O – 6. díl

Novinky v Androidu O – 6. díl
2017-08-23T07:00:20+02:00
• 23. 8. 2017
5

Oficiální uvedení Androidu 8.0 Oreo již máme za sebou. Nikdo neočekával, že by se v této poslední verzi něco výrazného změnilo oproti poslední verzi Androidu O Developer Preview. Jak se nyní ukazuje, na několik změn došlo. Například emoji mají trochu jiný vzhled, ale jedná se jen o kosmetickou změnu.

Několik součástí prošlo modernizací, ale hlavně jsme se dočkali návratu jedné funkce, a dokonce došlo na implementaci jedné užitečné funkce.

Statistika spotřeby

Android O ukázal novou podobu kolem statistik spotřeby, přičemž došlo na odebrání některých informací, zejména o spotřebě displeje a podobně. Finální verze Android 8.0 Oreo již umožňuje zobrazení kompletní spotřeby všech součástí smartphonu nebo jen aplikací. Volba se nachází v menu v sekci Baterie v Nastavení.

Rescue Party

V Androidu 8.0 se nachází jedna novinka, která má zabránit neustálému restartování zařízení. Tento problém se občas vyskytuje, přičemž uživatel má dvě možnosti nápravy. Buď zařízení reklamuje, nebo se pokusí o nainstalování ROM po svém. V rámci nejnovější verze Androidu se nachází funkce, která se jmenuje Rescue Party.

Ve své podstatě sleduje systém, zejména při startu, a pokud zaznamená, že je smartphone v restartovací  smyčce, Rescue Party zasáhne a provede akce, aby mohlo dojít k běžnému spuštění systému. Pakliže se to nepovede, uvede zařízení do recovery módu, kde uživatel bude nucen provést restart do továrního nastavení.

Rescue Party se aktivuje jen ve dvou případech:

  • system_server se restartuje víckrát než 5 za 5 minut
  • systémová aplikace se restartuje víckrát než 5 za 30 sekund

Tato novinka je sice obsažena v Androidu 8.0, ale není povinná. Záleží jen na výrobcích, jestli ji nechají aktivovanou pro svá zařízení.

Běh aplikací na pozadí

Android 8.0 výrazně mění způsob fungování aplikací na pozadí. Hlavním cílem bylo dosažení co nejmenší spotřeby, když právě smartphone nepoužíváme. To se Googlu podařilo, ale přináší to určitá úskalí, zejména u aplikací, kde je požadováno, aby běžely neustále.

Pakliže vývojáři aktualizují své aplikace pro Android 8.0, mohou toto opatření obejít, aby zajistili správnou funkčnost. Uživatel samozřejmě může vypnout toto nastavení a docílit nižší spotřeby.

Neoptimalizovaná a optimalizovaná aplikace pro Android 8.0

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Google sa na to uz v..ral. Tie Ikony su total odpad uplny chaos a bordel. Ja to riesim Nova Launcherom.Inak je to nepouzitelne. Teraz je krasne vidiet ako sa G stara uz len o Pixel zariadenia. Nechapem ako moze odozdat 8.0 Oreo zakaznikom…

Úplne súhlasím. Pixel ma krasne ikonky a nexusy totalne odflaknute. Vidim to aj ja na launcher.

Mam jeden dotaz k novému androidu.
Co pozeram videa tak tie ikony v tvare kruhu su dostupne len pre pixel a to iste plati aj pre notification dots. Takže zasa dojde okresana verzia pre nexusy?
Niektore su fakt detaily ale tak pozeram videa a ta ikona napriklad huby google play kruzok v trojuholniku a to cele v kocke.. wtf to ako vazne?

Přemysl Vaculík

VIP 23. 8. 2017, 12:59

Obrázky jsou sice naopak, ale popsány jsou správně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat