Apple se opět soudí s Qualcommem, nyní v Číně

Apple se opět soudí s Qualcommem, nyní v Číně
2017-02-01T13:30:00+02:00
• 1. 2. 2017

Applu nestačí, že se s Qualcommem soudí ve Spojených státech, on se snaží na něj zatlačit i v Číně. Podle vyjádření Applu jde ve sporu o to, že nabízené patenty jsou nadmíru předražené, a to až pětkrát. Další prohlášení tvrdí, že Qualcomm se snaží svojí vysokou cenou Apple odstranit ze soutěže na mobilním poli. Americký Qualcomm však tyto výroky o předražování nebo o odstranění Applu popírá.

Obojí tvrzení, jak to o předraženosti základních patentů, tak snaha o potlačení konkurence schopnosti firmy Apple, jsou vlastně jen parafrází žaloby na americké půdě, kde firma odmítla zaplatit Qualcommu požadovanou částku v hodnotě jedné miliardy amerických dolarů. Apple se tedy snaží využít situace, kdy korejské antimonopolní úřady udělily pokutu za umělé a nadměrné navyšování cen licencí. Apple v brzké době zahájil proti svému poskytovateli licencí tažení na americké půdě a nyní i v Číně. Je zřejmé, že Apple se snaží ušetřit a zvýšit zisky z prodaných telefonů na maximum.

Qualcomm teď navíc musel zaplatit na pokutách v Číně skoro další miliardu dolarů, konkrétně 975 milionů. Dále například výrobce telefonů Meizu prozatím pozastavilo podepsání smlouvy s Qualcommem na několik měsíců, až se situace s problémovými cenami za licence uklidní a vyřeší.

Qualcomm se snaží zpátky vysoudit částku, kterou musel zaplatit korejským úřadům a novou žalobu od Applu vyvrací se slovy: „Tato další žaloba, nyní na čínské půdě, je jen prostou snahou platit Qualcommu méně za naše technologie. Applu byly navrhnuty podmínky, které jsou totožné s těmi, které byly navrhnuty dalším stovkám čínských firem. Navíc tato nabídka vyhovovala požadavkům antimonopolního úřadu v Číně.“

Je evidentní, že nápor na Qualcomm ještě nějakou dobu potrvá a další společnosti svůj boj za nižší ceny jen tak nevzdají. Qualcomm se však v tomto období nedaří, hodnota jejich akcí opět padá. Poté, co přesně před rokem začal opět stabilní růst, tak rok na to se akcie opět propadají. Na loňskou nejnižší hodnotu však ještě neklesly.qualcomm nasdaq

 

 

Zdroj: pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat