Qualcommu byla uložena v Koreji rekordní pokuta

Qualcommu byla uložena v Koreji rekordní pokuta
2017-01-15T13:30:35+02:00
• 15. 1. 2017

Jedné z nejvýznamnějších společností na poli výroby mobilních procesorů – Qualcomm – byla uložena v Koreji pokuta v přepočtu za 853 milionů dolarů. Pokutu uložila KFTC (Korejská komise pro spravedlivý obchod). Regulátor v odůvodnění zmínil, že Qualcomm požaduje po mobilních výrobcích větší poplatky než je běžné. Kromě toho byla společnost obviněna, že nabízí pouze omezený přístup ke svým patentům, které jsou zapotřebí k výrobě mobilních čipů.

KFTC se zároveň s udělením pokuty rozhodlo zjednat nápravu u těch objednávek, kterých se výše zmíněné problémy týkají. Samozřejmě, Qualcommu se takové jednání nelíbí a hodlá se proti této pokutě odvolat k Nejvyššímu soudu v Soulu. Společnosti se kromě samotného rozhodnutí nelíbí také výše a způsob výpočtu pokuty.

Zástupci společnosti se samozřejmě po uložení pokuty k tomuto sporu ihned vyjádřili. Firma je toho názoru, že KFTC rozhodla v rozporu s ekonomickou realitou, která na trhu s mobilními čipy nyní panuje. Qualcommu se mimo jiné nelíbí to, že komise nevzala v potaz ani náklady, které musí vynaložit do výzkumu a vývoje nových, a následně patentovaných, technologií. Mimo jiné si je společnost jistá také tím, že právě ona usnadnila obrovský růst mobilních technologií, a to nejen v Koreji.

Qualcommu se na trhu daří. Třicet procent všech příjmů získá právě z poplatků za licence ke svým patentům. Navíc se již v minulosti musela potýkat s vyšetřováním antimonopolním úřadem v Číně, což trvalo 14 měsíců. Ten jí nakonec udělil pokutu v přepočtu 975 milionů dolarů. U tohoto případu se však Qualcomm s tamními úřady dohodl, že sníží pro čínské výrobce poplatky za využití jejích technologií.

Zdroj: androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat