Moto Z Play – exkluzivita s takřka čistou esencí Androidu recenze

Moto Z Play – exkluzivita s takřka čistou esencí Androidu [recenze]
2016-12-12T07:35:19+02:00
• 12. 12. 2016
2

Posledním mohykánem jsme mohli považovat Motorolu, která ještě donedávna vystupovala na trhu pod vlastní značkou, byť pod novým majitelem. Až společnost Lenovo udělala výraznější řez a se slovem Motorola se dnes již nesetkáme u smartphonů. Naštěstí zůstává značka mobilů Moto, v které můžeme vidět podpis Motoroly.

Očekávali jsme, že se bude pokračovat v sérii Moto X. Ačkoliv se na trhu má ještě objevit pokračování, tak tyto modely byly vystřídány novinkami nesoucí název Moto Z. Do redakce se nám dostal nejlevnější model Moto Z Play, který má nabídnout hlavní přednost série Z za rozumnější peníze.

Moto Z Play

I tak se zde musíme bavit o částce přesahující 12 000 Kč. Ve své kategorii najde dost silnou konkurenci v podobě známějších i méně známých výrobců, ale naštěstí má „wau“ faktor, kterým se může chlubit na každém kroku.

Samozřejmě tím myslím přídavné moduly Moto Mods. Těm jsem se věnoval v samostatné recenzi, kde jsem zhodnotil přídavný projektor, reproduktor a foťák. Ještě je k dispozici powerbanka, přičemž se začínají objevovat další Moto Mods i od jiných firem.

V této recenzi se budu věnovat pouze samotnému smartphonu doplněném o běžný zadní kryt. Ten sice neplní nějakou chytrou funkci, ale poskytuje některé vlastnosti, díky kterým nepůsobí Moto Z Play kontroverzně.

Design a konstrukce

Inženýři měli nelehký úkol – zakomponovat uchycování Moto Mods na zádech mobilu a přitom zachovat použitelnou konstrukci s vyladěnějším designem. Zároveň musela být zachována kompatibilita s vyššími modely, jelikož Moto Mods jsou určeny pro všechny tři aktuální smartphony Moto Z.

SAMSUNG CSC

Po rozbalení a prvním uchopení smartphonu jsem měl pocit, že váží nějak málo, zejména s ohledem na velikost baterie a displeje. Zejména tenkost 7 mm, pokud nepočítám vystouplý foťák na zadní straně, působí docela zvláštně. Na můj vkus se jedná až o příliš malý rozměr. Avšak je potřeba myslet na přídavné moduly, které umí z Moto Z Play udělat tlouštíka.

SAMSUNG CSC

Na zádech se nachází ve spodní části konektory, které se výrobce rozhodl nijak neukrývat. Jsou viditelné a nelze je přehlédnout. To samé se dá říci o vystouplém foťáku. Působí jako velký ostrov uprostřed jezera. Samozřejmostí je pak nestabilita, pokud jej položíte na stůl. Stačí se dotknout rohu a uslyšíte doslova náraz do stolu – pořádné ťuknutí.

Naštěstí tyto nedostatky řeší běžný kryt na záda, který je vyrovná. Navíc nabízí tkaninovou strukturu. Po jeho nasazení zmizí neduh vystouplého foťáku – záda se vyrovnají. Kryt navíc obsahuje ve spodní části malý otvor, který dává prostor jedinému mikrofonu na zádech.

SAMSUNG CSC

Uchycení je řešeno magnety, které jsou umístěny v krytu. Mobil je neobsahuje. Do úzkého profilu se nepodařilo vměstnat silné magnety, ale obsažené jsou dostačují a plní účel. Pokud ale trochu přitlačíte, můžete ucítit mírný pohyb krytu. Nejedná se o nic hrozného, ale nepůsobí to moc dobře. Jakoby se pohnul přibližně o nějakou tu desetinku milimetru.

Během celého používání se běžný kryt nikdy nesloupl, nebo neoddělil. Samozřejmě stačí vynaložit trochu síly a nehtem ho bez problému uvolníte od mobilu.

SAMSUNG CSC

Záda a přední strana jsou ze skla, přičemž rám je z hliníku. Zdá se mi, že použili nějakou lehčí slitinu, soudě dle vlastního pocitu v porovnání s Nexsem 6P. Na pravé straně mobilu se nachází tři tlačítka v horní části. První slouží pro ovládání hlasitosti a poslední je pak vypínací. U mobilu s 5,5palcovou úhlopříčkou bych je spíše očekával ve středové části. Stávající umístění je trochu nedosažitelné pro lidi s menší rukou. Na vypínací tlačítko jsem vždy dosáhl bez problémů, ale pro ovládání hlasitosti jsem musel vždy přeuchopit zařízení.

Jediné vypínací tlačítko má povrchovou drsnou úpravu, aby bylo rozeznatelné po hmatu. Další dvě jsou zcela bez nějakého zdrsnění. Ač jsou všechny tři poměrně malé velikosti, tak jsou dobře vyrobeny. Dostatečně vystupují z konstrukce a jejich stisk je pevný. Nijak se neviklají a působí bytelně.

Levá strana je zcela hladká a nic neobsahuje. Horní strana obsahuje zapuštěný šuplíček pro dvě SIM karty a také pro microSD kartu. Výrobce nešel s trendem hybridních šuplíků a v tomto ohledu poskytuje plný komfort. Horní strana také obsahuje další mikrofon. Jediným prvkem, který kazí celokovový dojem, je plastový proužek uprostřed.

SAMSUNG CSC

Spodní strana také obsahuje plastové dělení, ale tady navíc obsahuje USB typ C. Nalevo od konektoru je konektor pro sluchátka. Zajímavé je, že vyšší modely Moto Z jej neobsahují, ale také jsou tenčí.

Přední strana je kryta sklem s mírným zaoblením po stranách. Díky tomu málokdy ucítíte hliníkový okraj, který je trochu ostřejší. Ve spodní části pod displejem je umístěna čtečka otisků prstů, která disponuje omezeným počtem gest. Bohužel nedokáže suplovat funkci domácího tlačítka a dost často jsem přikládal prst zbytečně – trochu klame svým umístěním. Čtečka je bez problému nahmatatelná. Nalevo od ní se trochu nížeji nachází mikrofon pro hovory.

SAMSUNG CSC

Horní strana má uprostřed reproduktor, z kterého vystupuje skleněný výstupek. Může se zdát, že lícuje s povrchem, ale není tomu tak. Trochu vystupuje. Pokud tedy položíte mobil displejem na stůl, dostaví se známé klapání.

Pod reproduktorem je umístěn nápis Moto. Na pravé straně se nachází foťák a na opačné je pak přisvětlovací dioda. Kazí celkový dojem, jelikož je velmi výrazná. Osobně jsem ji nikdy nepoužil a také ani nevím, jestli bych ji někdy zapnul.

SAMSUNG CSC

Konstrukci musím hodnotit velmi dobře. Vše působí pevně, ve spojení se zadním krytem i ladně, tedy až na přední stranu s LED přisvícením, a mohl bych i říci, že je vše prémiové. Až po dvou dnech jsem si všiml, že mobil neobsahuje jakýkoliv otvor pro hlasitý reproduktor.

Většina výrobců jej ukrývá na spodní straně vedle USB, ale tady bylo rozhodnuto, že bude k dispozici jen jeden reproduktor, který bude zastávat dvě funkce. Ve výsledku sluchátko slouží pro hovory, ale také pro poslech hudby, videí, i pro notifikace. Hlasitost je dostatečná a jsem celkem rád, že to takto vyřešili, jelikož při sledování videa směřuje zvuk přímo na vás. Jen tak nezakryjete výstup.

SAMSUNG CSC

Bohužel by bylo zapotřebí trochu vyladit software. Notifikace nejsou tak hlasité, jak bych očekával. Není to problém způsobený použitím jednoho reproduktoru – má dostatečný výkon. Je by bylo zapotřebí mírného vyladění.

Na design Moto Z Play jsem si velmi rychle zvykl. Mírné zaoblení na stranách displeje působí ladně, přičemž i velikost je vyhovující. Mírným nedostatkem je využití čtečky otisků prstů – absence suplování „home“ tlačítka trochu zamrzela. LED přisvětlení na přední straně bych hned odstranil, je poměrně zbytečné a kazí dojem z mobilu.

SAMSUNG CSC

Displej

Zobrazovací panel nabízí při úhlopříčce 5,5 palců rozlišení Full HD. V dnešní době se již nejedná o nijaký zázrak, ale s hustotou 403 ppi nebudete mít šanci detekovat běžným pohledem jednotlivé pixely. Byla využita technologie AMOLED, díky čemuž jsou barvy živější. Pakliže chcete trochu tlumenější tóny, můžete přepnout režim v nastavení smartphonu.

U AMOLED panelů se často ukazuje nějaký barevný nádech, kterého si nevšimnete, dokud nedáte rovnou dva mobily vedle sebe. Porovnával jsem s Nexusem 6P, který má 2K rozlišení a 5,7palcovou úhlopříčku. Moto Z Play sice nemá tak výrazné podání černé barvy, ale na druhou stranu poskytuje věrohodnější bílou.

SAMSUNG CSC

Během používání jsem nedošel na jakékoliv nedostatky. Displej reaguje dobře, obraz je ostrý a jas je dostatečný i při přímém slunci. Sice neuchvátí rozlišením, ale uspokojí každé oko.

Co se týče rozšířených funkcí, tak zde nenajdete dvojité poklepání nebo režim použití v rukavicích. Jedinou vymožeností navíc je aktivaci informačního displeje dotknutím přední strany. Panel se rozsvítí a poskytne nejdůležitější informace v černobílém provedení.

Tato vymoženost zní velmi dobře, ale k rozsvěcování dochází i v momentu, že mobil leží na stole a vy se k němu přiblížíte nebo mávnete nad ním rukou. Do jisté míry hodnotím tuto funkci jako dobrou, ale k rozsvěcování dochází i tehdy, když se jen náhodou k němu přiblížíte.

Hardware a výkon

Moto Z Play patří mezi ty smartphony, o kterých byste neřekli, že obsahují procesor a výbavu střední třídy, dokud se nepodíváte na výsledky nějakého benchmarku nebo do specifikací. Vše funguje a běhá naprosto bez problémů. Nesetkal jsem se ani s jedním zásekem, zdržením či nedostatkem výkonu.

Snapdragon 625 zvládá veškerou práci dobře a paměť o velikosti 3 GB dává dostatek prostoru i náročnějším aplikacím a hrám. Průměrně jsem používal 2 GB paměti RAM, tudíž stále zbýval 1 GB jako záloha pro náročnější činnost.

2016-12-04-17-40-25 2016-12-04-17-40-35

Specifikace Moto Z Play

  • displej: 5,5 palců, Full HD, Super Amoled
  • procesor: Snapdragon 625, 8 jader, 2 GHz
  • RAM: 3 GB
  • úložiště: 32 GB/ 64 GB + microSD
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, PDAF, laserové ostření, f/2.0
    • přední – 5 MPx
  • Android 6.0.1
  • 3.5 jack, USB Type-C, Moto Mod, WiFi 802.11 a/b/g/n (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 4.0 LE, NFC
  • rozměry: 156,4 x 76,4 x 6,99 mm, 165 gramů
  • baterie: 3510 mAh + rychlé nabíjení

Parametrově se dá srovnávat například s Huawei Nova, ale v případě Moto Z Play můžete například počítat s 5GHz WiFi. Bohužel Bluetooth je jen ve verzi 4.0, ale nejedná se o tak markantní nedostatek. Se spárovanými hodinkami Asus ZenWatch 2 mobil komunikoval naprosto v pořádku.

Čtečka otisků prstů

Při základním nastavení jsem naskenoval jednou svůj palec. U některých zařízení je potřeba registrace jednoho prstu několikrát, abyste měli jistotu, že pokaždé dojde k rozeznání. Ač u Moto chybí nějaký lepší průvodce skenováním, tak jedna registrace byla dostatečná. Čtečka reaguje velmi rychle, stejně jako celý proces odemykání.

SAMSUNG CSC

Došlo také k zakomponování gest do čtečky. V jeden moment jsem měl možnost jednoduchým pohybem prstu svisle dolů se dostat na plochu, ale nějak se mi podařilo tuto funkci zakázat a již jsem nebyl schopný ji aktivovat. Další možnost se ukrývá v delším podržení prstu na čtečce při odemčeném smartphonu – dojde k vypnutí displeje. Pro tuto funkci je jedno, jaký prst použijete.

Je mi celkem líto, že není zakomponovaná možnost krátkého stisku při odemčeném mobilu. Zde bych rád viděl alternativu k domácímu tlačítku.

Fotoaparát

Moto Z Play by se dal hodnotit jako top model, ale nesmí se zapomínat, že se jedná o nejslabší model z uvedené trojice. Nižší cena se odrazila na použitém foťáku, který má sice dostatek megapixelů, ale nemá takovou světelnost jako Moto Z nebo Moto Z Force. Je tedy jasné, že nebude poskytovat dobré výsledky za zhoršených světelných podmínek. Na druhou stranu jej nelze hodnotit nikterak špatně. Dokáže nabídnout více než uspokojivé výsledky.

SAMSUNG CSC

Tak trochu vidím problém se zaostřováním, které je někdy mírně chaotické. Ač míříte na konkrétní bod, chvíli trvá, než mobil pochopí, co chcete fotit. Očekával jsem, že pokud je zde PDAF (fázová detekce), nebudu mít komplikace s ostřením. Bohužel se mi ne vždy podařilo zachytit ostrý snímek. Chce to více trpělivosti a stability. Dodávaná aplikace poskytuje dostatek možností a nastavení, ale rozhodně by potřebovala vyladit. Největší slabinou je tedy její nastavení a způsob ostření.

Ukázkové fotografie

img_20161205_145116855 img_20161205_145112973_hdr

Běžný snímek vs. HDR snímek

img_20161210_102730419 img_20161210_102704969 img_20161210_102244035_hdr img_20161210_100152770_hdr img_20161208_190948121 img_20161207_161311978 img_20161207_142846040 img_20161205_145458020_burst001 img_20161205_143014747 img_20161203_104014251 img_20161203_103928276 img_20161203_083946555_hdr img_20161203_075015768 img_20161203_073830860 img_20161202_122605106 img_20161130_161021161 img_20161129_063050420 img_20161205_143246238 img_20161205_143047248

Baterie

Ač jsem testoval mnoho smartphonů vyšší střední třídy a zejména pak top modely, málokdy jsem se setkal, aby mi smartphone vydržel více jak jeden den plného používání. V rámci práce používám mnoho aplikací a vyřizuji komunikaci a notifikace na každém kroku. Také aktivně používám hodinky Asus ZenWatch 2. Proto jsem byl překvapen, když jsem se dostal s Moto Z Play na dva dny používání.

Konkrétně jsem smartphone odpojil ráno z nabíječky kolem 6. hodiny ranní a druhý den ve večerních hodinách jsem končil svou práci s mobilem na 20 %. Samozřejmě se dá energie vyčerpat za jeden den, nebo se dá s mobilem vydržet i více dnů.

screenshot_20161201-213534 screenshot_20161201-213539

Za 30 minut z 20 % na 54 %

Výsledek, kterého jsem dosáhl s Moto Z Play v mém případě, je excelentní. V tomto ohledu si mě získal. Sice nemá extrémně velkou baterii, ale optimalizace je na takové úrovni, že spotřeba energie je vyrovnaná. Samozřejmě za to mohou i použité součástky. Například displej má „pouze“ Full HD rozlišení a procesor nevykazuje obrovskou spotřebu kvůli výkonu.

Samotné nabíjení je také na výbornou. S omocí TurboCharge jsem se za 30 minut nabíjení dostal z 20 % na 54 %. Úplné nabití pak trvá něco málo přes hodinu.

Software

Jsem již dlouholetým uživatelem Nexusů, proto se mi každá nadstavba jeví jako zbytečná a komplikovaná. Výrobci mění uspořádání, přidávají nejrůznější funkce a upravují mnohdy i jádro systému, aby se mohli lišit. Motorola se již před nějakým časem vykašlala na tyto úpravy a naštěstí i pod taktovkou Lenova neustupuje z této strategie, aspoň z řady Moto Z.

SAMSUNG CSC

Pro mě tedy nebyl problém přejít plynule z Nexusu 6P na Moto Z Play. Design se nezměnil, vše je na svém místě a vše běží plynule. Nesetkal jsem se s čímkoliv, co by se těžce vymykalo designu, který byl nastaven Googlem. Avšak to neznamená, že si zde Motorola nepřidala vlastní vychytávky a funkce.

2016-12-04-17-59-52 2016-12-04-18-00-03

Největší zásah v podobě doplňku jsou povely, gesta a zobrazování informací na displeji. V případě povelů se nejedná o exkluzivní funkce, které bychom nenašli na jiných smartphonech. Ale musí se zde připomenout, že například rychlé otočení smartphonu pro spuštění aplikace na focení bylo prvně viděno právě na mobilech Moto. To zde samozřejmě nechybí. Z používání mohu jen konstatovat, že na tento povel jsem si neskutečně zvykl. Je intuitivní a rychlý. Navíc aplikace se otevře dostatečně rychle.

2016-12-04-18-00-28 2016-12-04-18-00-31 2016-12-04-18-00-57

Dále jsem si oblíbil zatřepání mobilem – dojde ke spuštění zadního přisvícení. Stejný povel pak přisvícení vypne. Ostatní možnosti jsou sice zajímavé, ale nikterak zvláštní, objevují se u mnohých modelů jiných výrobců.

Dále jsem si oblíbil hlasové příkazy. Zde je znát absence plné podpory češtiny, ale na druhou stranu postačí pro základní ovládání Moto Z Play. Nastavil jsem si aktivační frázi a pak stačilo kdykoliv vyslovit patřičná slova. Dokonce mobil reagoval, i když jsem byl na druhém konci pokoje. Není potřeba mít rozsvícený displej, Moto Z Play naslouchá neustále. Výhodou pak byla začínající podpora ze strany Googlu, který již rozumí českým povelům.

2016-12-04-18-00-36 2016-12-04-18-00-50

Moto Z Play neobsahuje těžce modifikovaný systém. Spíše bych ho nazval jako čistou esencí Androidu, která byla doplněna o některé funkce, které si přál výrobce. Pro mě, jakožto dlouholetého uživatele Nexusů, se jedná o velmi dobrou a adekvátní náhradu za ukončenou sérii referenčních mobilů od Googlu.

Závěr

Moto Z Play je nejlevnějším smartphonem nové série od společností Lenovo a Motorola, ale zároveň se dá hodnotit jako poměrně dražší mobil ve vyšší střední třídě. Pakliže vybereme mobily s podobnými parametry, najdete cenově přívětivější smartphony. Příkladem může být nedávno recenzovaný Huawei Nova. Výrazně nižší cena může být lákavější, ale neobešlo se to bez kompromisů. V případě Moto Z Play se nešetřilo, což se odrazilo i na ceně.

SAMSUNG CSC

Nejde ale zcela srovnávat tento mobil s jinými ve stejné kategorii. Nabízí exkluzivitu v podobě Moto Mods. Ano, jedná se o drahé doplňky, ale jak jsem již poukázal například u projektoru, cena je adekvátní. Navíc Moto připravuje další moduly ve spolupráci s jinými firmami. Ač si tedy pořídíte tento mobil, tak budete mít více možností, jak z něj vytěžit maximum.

SAMSUNG CSC

Mezi výhody mohu vyzdvihnout konstrukci, design, použitelnost a především baterii. Výkonu je dostatek, byť s výbavou nezazáříte v nejrůznějších benchmarcích. Foťák poskytuje uspokojivé výsledky, ale náročnějším uživatelům nebude postačovat. Největší pochvalu si ale zaslouží za čistotu Androidu. Najdou se zde doplňky od výrobce, ale na trhu těžko najdete smartphone, který by se v tomto ohledu mohl rovnat Nexusům.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Uchytil

24. 1. 2017, 18:11

chybí home button? To nevadí, na obchodě play je aplikace která to umí nastavit (např. při dotyku čtečky domovská obrazovka…)

Zdravím, chtěla bych se zeptat jak funguje Moto displej na Moto Z Play. Někteří lidé říkají, že už se po obdržení notifikace nechová stejně jako dřívější modely Moto (které periodicky rozsvěcely svůj displej a průběžně upozorňovaly na nepřečtené notifikace). Na modelech řady Moto Z se prý upozorní rozsvícením dispeje po obdržení notifikace jen jednou a pak už se upozornění neopakuje. Mohli byste toto ověřit? Děkuji.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat