Huawei Nova – potomek Nexusu recenze

Huawei Nova – potomek Nexusu [recenze]
2016-11-28T12:07:54+02:00
• 28. 11. 2016
6

Minulý rok dostala společnost Huawei příležitost úzce spolupracovat s Googlem na Nexus zařízení. Dnes můžeme říci, že výsledek v podobě smartphonu Nexus 6P se dá považovat za úspěšný, byť mnohým může vadit velikost mobilu.

Několik měsíců se spekulovalo, že by i letos mohl vzniknout nějaký model nesoucí název Nexus, ale nakonec došlo k razantnímu rozhodnutí. Společnost Huawei odmítla spolupráci, jelikož Google požadoval, aby mobily neměly logo výrobce, což se nesetkalo s úspěchem. Avšak Huawei již pracoval na novinkách a bylo by škoda zahodit všechny přípravy. I z tohoto důvodu jsme se dočkali modelu Huawei Nova. Sice nenabízí nejvyšší specifikace, ale je na něm výrazně vidět, že měl být následovníkem Nexusu 6P.

SAMSUNG CSC

Pokud si odmyslím upravený Android, tak model Nova mohl být Nexusem střední třídy. I přes některé nedostatky nabízí relativně zajímavý hardware a konstrukci. Mohlo se jednat o důstojné levnější pokračování Nexusu 6P.

Design a konstrukce

Nejednou jsem se setkal s názorem, že Huawei Nova vypadá z přední strany jako iPhone. Zaoblené sklo po stranách tomu sice vybízí, ale podobného zpracování si lze všimnout u mnoha smartphonů jiných značek. Přirovnání tak vznikají jen z toho důvodu, že iPhone je velmi populární a lehce se srovnává. Zakulacená přední strana zaručuje, že se mobil nezařezává do dlaně ani prstů. Bohužel nápis společnosti kazí dojem.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Nejsem zastánce toho, abych neustále viděl, která společnost vyrobila smartphone. Navíc umístění slova Huawei pod displejem mě docela často mátlo a mobil jsem zvedal obráceně. Kdyby text zmizel, ničemu by to neublížilo.

SAMSUNG CSC

Horní přední strana má uprostřed otvor pro reproduktor. Na pravé straně se nachází barevná LED dioda a nalevo je kamerka pro selfie a videohovory. Po bližším zkoumání lze objevit i senzor přiblížení, který se nachází napravo od reproduktoru, ale je viditelný jen za použití silnějšího zdroje světla. Díky tomu nenarušuje design.

Pro celkové zpracování byl použit hliník a sklo. Také zde najdeme menší plastové kryty. Ty se nacházejí na zadní straně. Dva malé kousky lze nalézt na bocích horní strany, ale díky výraznému sklíčku kolem foťáku nejsou nijak viditelné. Spodní plastová krytka schovává antény. Navíc na dolní straně jsou další dva plastové proužky, kterých si nelze všimnout ani pohmatu.

SAMSUNG CSC

Zakulacené hrany a povrchové zpracování působí na první i druhý dojem velmi dobře. Nic neřeže, strany jsou hladké a celkově jsem měl z mobilu vždy dobrý pocit. K dokonalosti ale pár věcí chybí. Byť celokovová konstrukce nevrže, je velmi dobře zpracovaná, tak právě na zadní straně je menší slabinou sklíčko v horní straně a plastový kryt na spodní.

SAMSUNG CSC

Po několika dnech jsem si hmatem všiml, že tyto součásti ne zcela lícují s kovovou konstrukcí. Lze pocítit přechod – sklo i plast je trošku zapuštěn do konstrukce. Nejedná se o nic nepříjemného, ostatně přechod má možná pod 0,1 mm, nebo ještě méně. Ale jde pocítit. Co se týče otvoru pro čtečku otisků prstů je výrazný, ale bez ostrých hran. Lze jednoduše najít.

SAMSUNG CSC

Na pravé straně se nacházejí hlavní ovládací tlačítka. První z vrchu je kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko. Zde Huawei použil taktéž kov, přičemž lze pocítit menší vůle, ale nijak mě to nerušilo. Stisk je výrazný a přesný. Jen vypínací tlačítko si vysloužilo menší dekoraci v podobě malého červeného proužku po zkosené hraně. Pěkná dekorace, ale relativně zbytečná. Není potřeba graficky odlišovat dvojici ovládacích prvků, když jsou různě velké.

SAMSUNG CSC

Na levé straně se nachází šuplíček pro SIM karty a microSD kartu. I zde Huawei použilo kov a vše lícuje takřka na jedničku. Během používaní jsem ho nezaznamenával pohmatu. Horní strana disponuje konektorem pro sluchátka a mikrofonem. Spodní pak nabízí USB typ C a gril pro reproduktor. Ten je docela výrazný, ale neřeže do dlaně.

K reproduktoru mám jednu zásadní výtku. Jeho umístění není nejšťastnější. Pokud budete například sledovat video (horizontálně), jednoduše si jej zakryjete dlaní nebo prstem, ale to je cena za hladkou přední stranu. Na ní bych raději uvítal stereo reproduktory, zejména místo nápisu Huawei.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Po designové stránce hodnotím Huawei Nova velmi dobře, ale jde o subjektivní názor, v mém případě ovlivněn Nexusem 6P. Konstrukčně jej řadím do nejvyšších příček ve své kategorii. Huawei Nova na mě působí jako prémiový smartphone.

Displej

Zobrazovací panel nabízí 5palcovou úhlopříčku. Zabírá celkem 70,6 % přední strany a byla použita technologie IPS. Díky tomu je zobrazení bílé barvy celkem věrohodné, pokud nebudete srovnávat s jinými modely – pak lze pocítit odlišnosti v podání.

SAMSUNG CSC

Full HD rozlišení je na takovou velikost více než dostačující. S hustotou 441 ppi nelze vypozorovat jednotlivé pixely. Bohužel podání černé barvy není tak věrohodné, ale to je již vlastnost IPS panelů. Na přímém slunci nebo zdroji světla je displej dobře čitelný, byť se nevyhnete odleskům a zrcadlení.

Celkově nemám co vytknout displeji, je velmi uspokojující, bohužel nemohu to samé tvrdit o softwaru, který ho řídí. Dost často se mi stávalo, že mobil vyhodnotil, že by mělo dojít ke snížení jasu, přičemž následovalo razantní skokové snížení, které mnohdy utlumilo displej na absolutní minimum. Jindy došlo k maximalizaci jasu.  Občas jsem tak měl problém se přizpůsobit. Naštěstí lze upravit úroveň skrze posuvník v liště.

Hardware a výkon

Konstrukce dává pocit, že Huawei Nova je top model, nebo aspoň prémiové zařízení. To již nelze říci o hardwaru. S nedostatkem výkonu jsem se nesetkal. Hry i náročnější aplikace zvládá Huawei Nova velmi dobře. Paměť RAM poskytuje 3 GB, což je dostačující hodnota. Málokdy se mi podařilo využít tuto velikost na maximum.

Sice Snapdragon 625 nepatří mezi trhače asfaltu, tak má dostatek výkonu. S odladěným systémem si rozumí a nezdržuje při používání jakýchkoliv součástí. Samozřejmě při přímém srovnání v rámci benchmarků lze vidět jeho nedostatek výkonu, ale v reálném používání vám to může být jedno, tak jako mně.

2016-11-27-09-25-17 2016-11-27-09-25-33

Menší zklamání se u mě dostavilo u WiFi. Sice ve specifikacích najdeme označení 802.11 b/g/n, ale chybí zde jeden podstatný parametr. Tím je podpora vyšších norem. Ve výsledku jsem se tak musel spokojit jen s frekvenci 2,4 GHz, byť v mých domácnostech i pracovních lokacích se již běžně používá 5GHz pásmo. Naštěstí tento nedostatek nelimituje používání smartphonu. Jen poukazuje na zařazení Huawei Nova do střední kategorie.

Čtečka otisků prstů

K displeji jsem měl výhrady, ke konstrukci a vybavenosti hardwaru také, ale nemohu si stěžovat na čtečku otisků prstů. Naskenoval jsem dva prsty a nebylo zapotřebí duplikovat pro každý z nich postup registrace. Smartphone si vystačí jednoduchým naskenování. Při odemykání jsem nemusel hledat správnou pozici prstu. Huawei Nova je vybaven velmi rychlou a přesnou čtečkou. Klidně bych ji mohl srovnávat s top modely.

Specifikace Huawei Nova:

  • displej: 5 palců (1920 x 1080 pixelů), 2.5D
  • procesor: Snapdragon 625 procesor (4 xA53 2,0 GHz + 4 x A53 2,0 GHz), Adreno 506 GPU
  • 3GB LPDDR3 RAM
  • úložiště: 32 GB + microSD
  • Android 6.0.1 (Marshmallow), EMUI 4.1
  • Hybrid Dual SIM (nano+nano/microSD)
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, LED, PDAF
    • přední – 8 MPx
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 141,2 × 69,1 × 7,1 mm, 146 gramů
  • 4G LTE, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1 LE, USB Type-C, NFC
  • baterie: 3020 mAh

Jako jediný výrazný nedostatek u hardwaru vidím WiFi kvůli absenci 5GHz pásma. Výkonu je dostatek, a to i pro hraní her. Huawei Nova si poradí s českými frekvencemi LTE a nezklame vás při běžné práci.

Fotoaparát

Foťák na zadní straně nabízí 12 MPx a dle specifikací i PDAF – fázová detekce automatického ostření. Od toho bych očekával, že zaostření bude bleskurychlé, ale realita je trochu jiná. V tomto ohledu pocítíte, že se jedná o smartphone střední třídy. Většinou se zaostření pohybovalo kolem 1 sekundy.

2016-11-27-10-00-42 2016-11-27-10-00-25 2016-11-27-10-00-18 2016-11-27-10-01-33

2016-11-27-10-01-16 2016-11-27-10-01-04

Co se týče nastavení, Huawei nabízí velmi mnoho funkcí, mezi kterými je zajisté zajímavé manuální nastavení. Můžete si tak pohrávat s celou škálou vlastností, mezi kterými je i možnost manuálního ostření, což považuji za výrazné plus. Samozřejmě se nezapomnělo na funkce jako časosběrné video, nejlepší fotografie, malování světlem a další.

mde dav dav hdr hdr hdr dav hdr dav hdr hdr hdr dav mde mde dav dav dav

img_20161113_094133

Velmi mě potěšila funkce HDR. Byť se výsledky nemohou rovnat matadorům z vyšších kategorií smartphonů. Hlavně jsem si oblíbil, že při zapnutí této funkce se neprodlužuje doba pořizování. Huawei Nova rychle pořídí i HDR snímek, přičemž výsledek je uspokojivý. První snímek níže byl použit s běžnou automatikou a druhý s HDR funkcí.

dav hdr

Na dalších snímcích se podíváme, jak si Huawei Nova umí poradit s focením za zhoršených světelných podmínek. Focení v noci nedoporučuji, aspoň ne bez stativu nebo tripodu. Byť můžete dosháhnout uspokojivých snímků, tak se nevyhnete šumu. Ten se dostavil i při západu slunce. První snímek je bez nějaké výrazného nastavování. Druhý byl již pořízen se zapnutou funkcí HDR a pro třetí jsem použil Noční super režim. Výsledky posuďte sami.

mde hdr bsh

Baterie

Huawei Nova nabízí baterii o kapacitě 3 020 mAh. Ač na trhu se najdou smartphony s větší kapacitou, tak nemám nějak výhradní výtku proti výdrži na jedno nabití. Mobil jsem používal zcela běžným způsobem. V mém případě to znamená, že jsem procházel stovky zdrojů, komunikoval s redakci, vyřizoval komunikaci a ještě mi zbylo každý den dostatek energie pro sledování youtube – klidně i dvě hodiny.

screenshot_2016-11-09-23-36-45 screenshot_2016-11-09-23-36-28 screenshot_2016-11-09-23-36-06 screenshot_2016-11-09-23-35-56

Ukázka náročnějšího dne na používání

V rámci nastavení lze zvolit celkem tři režimů – výkon, inteligentní a Ultra. Poslední z nich jsem nepoužil, jelikož se utlumí všechny funkce, kvůli kterým si pořizujeme právě smartphone. Rozdíl mezi prvními dvěma je přibližně jedna nebo dvě hodiny používání navíc. Po celou dobu jsem používal nastavení na výkon.

Při náročnější dni jsem připojoval v noci na nabíječku se stavem baterie okolo 20 %. Nebyl problém se dostat na dva dny používání. Pokud bych byl méně náročný, pravděpodobně bych atakoval hranici tří dnů.

Dodávaná nabíječka poskytuje hodnoty 5V /2A. Bohužel absence rychlého nabíjení je citelná. Doplnění energie prostře bude trvat delší dobu.

Software

Huawei patří mezi ty výrobce, co celkem citelně upravují Android. Nadstavba EMUI nepatří mezi mé oblíbené, ale na druhou stranu si výrobce nechal vcelku záležet. Kladně hodnotím možnost změny vzhledů, díky čemuž jsme se mohl přiblížit čistější podobě systému – aspoň co se týče barev. Tomu jsem se také věnoval v samostatném článku.

2016-11-13-06-42-38 2016-11-13-06-42-44 2016-11-13-06-42-55

2016-11-13-06-48-59 2016-11-13-06-49-06 2016-11-13-06-49-14

Po upravení vzhledů lze stále pocítit úpravy výrobce. Notifikace a nastavení nelze jednoduše změnit. Na zobrazení upozornění si lze zvyknout, ale uspořádání položek v nastavení mi nedává moc smysl. Například budete velmi dlouho hledat, kde se nachází nastavení spotřeby. Naštěstí nedošlo k zakázání hledání v nastavení, tak stačí zadat jen potřebný výraz a systém nabídne kýžené položky.

Kromě hrátek se vzhledem a uspořádání nabízí Huawei Nova další možnosti, které mohou být vcelku užitečné. Například se nabízí funkce WiFi+. Po aktivování smartphone řídí spouštění WiFi podle toho, kde se nacházíte. V praxi se stačí přihlásit k WiFi a mobil si zapamatuje danou oblast. Pokud se nacházíte mimo ni, je WiFi vypnutá. Jakmile jste na konkrétním místě, mobil aktivuje WiFi a připojí se. Ve výsledku to má dopad na snížení spotřeby, kdy není potřeba neustále skenovat, jestli není v dosahu známá WiFi.

2016-11-27-10-35-12 2016-11-27-10-34-32 2016-11-27-10-34-26 2016-11-27-10-34-20 2016-11-27-10-34-02

V nastavení nechybí ani takové funkce, jako gesta na čtečku otisků prstů, přeuspořádání tlačítek nebo režim rukavice.

2016-11-27-10-37-09 2016-11-27-10-37-21 2016-11-27-10-37-31

Kromě nelogického schování informací o baterii a trochu těžší úpravě notifikační lišty hodnotím EMUI (4.) na Huawei Nova jako odladěné prostředí. Celková optimalizace smartphonu je na dobré úrovni, přičemž lze využít doplňkových funkcí. Díky změně vzhledu a barev jsem se vcelku sžil s tímto modelem.

Závěr

Huawei Nova je velmi netradiční zařízení. Po designové stránce vychází z Nexusu 6P a tak trochu ukazuje, jak by mohl vypadat referenční mobil od Googlu v menším balení. V současnosti se jeho cena pohybuje těsně pod hranicí 10 000 Kč, což je trochu moc za nabízené parametry, ale již se dá koupit i za cenu kolem 8 300 Kč, což je dle mého názoru odpovídající.

SAMSUNG CSC

Po konstrukční stránce lze najít nedostatky, ale ty nejsou nijak výrazné a spíše jsem je přešel. Nerušily mě a ani neznepříjemňovaly používání mobilu. Menším zklamáním je rychlost ostření a absence 5GHz WiFi. Výkonu je dostatek a baterie nezklame při náročnějším dni.

Největším plusem Huawei Nova je jeho zpracování. Pokud se vám líbí Nexus 6P, přičtěte další body k dobru za design. Výkonu je dostatek a fotografické schopnosti jsou přijatelné.

t-mobile

Za zapůjčení Huawei Nova pro účely této recenze děkujeme společnosti T-Mobile.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tokar Ernest

1. 12. 2016, 22:32

Už asi budem otravovať,foto screen kde to nájdem…

Tokar Ernest

1. 12. 2016, 22:16

Ďakujem za info no nedá sa mi opýtať ako ste zmenili aj horné ikony a viac menej celé menu ako keby to vyzeralo Google edition …
Takisto požívam alternatívný launcher no všetko sa nezmení ….

Přemysl Vaculík

VIP 1. 12. 2016, 22:20

Odkaz je v kapitole software.

Tokar Ernest

1. 12. 2016, 21:52

Aký launcher máte na tom huawei nova okrem klasického z huawei?

Přemysl Vaculík

VIP 1. 12. 2016, 21:54

Google Launcher.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat