Zabezpečte si Facebook – zapněte dvoufázové ověření

Zabezpečte si Facebook – zapněte dvoufázové ověření
2016-11-25T07:15:58+02:00
• 25. 11. 2016

V dnešní době si musíte dávat pozor, když se přihlašujete na jakémkoliv počítači. Nikdy nevíte, jestli někdo neviděl, jaké zadáváte heslo nebo jestli není na počítači software sledující, co právě zadáváte na klávesnici. Možností je spousta a jedinou účinnou obranou je dvoufázové ověření vaší identity.

Zabezpečte si Facebook

V praxi to vypadá poměrně jednoduše. Zadáte své běžné uživatelské jméno a heslo, přičemž následně použijete vygenerovaný kód z aplikace na mobilu. Ačkoliv to vypadá, že se do celého procesu přidalo jen další heslo, tak ve skutečnosti právě generovaný kód se každých 30 nebo 60 sekund mění. Pokud by jej kdokoliv zachytil, většinou nemá dost času na jeho použití nebo ho nelze použít opakovaně, pokaždé se generuje nový.

Jelikož je mezi námi mnoho lidí, co mají účet na Facebooku a používají relativně slabá hesla, tak je zde poměrně vysoké riziko zneužití nebo odcizení přihlašovacích údajů. Právě proto se dnes podíváme, jak zvýšit zabezpečení svého Facebook účtu.

Nastavení Facebooku na dvoufázové ověření

V první části musíte jít do nastavení ve webového Facebooku a vyhledat záložku Zabezpečení. Jelikož tato sociální síť není zrovna přívětivá na podobná nastavování, tak stačí jít na adresu www.facebook.com/settings?tab=security. Případně běžte přes menu a Zvolte nastavení, pak klikněte na záložku Zabezpečení.

screenshot_14 screenshot_15

V této sekci najdete užitečné nástroje, které napomohou v zabezpečení vašeho účtu na Facebooku.

Výstrahy

V rámci nastavení Výstrahy při přihlášení bude vždy upozorněni, když dojde k přihlášení z neznámého místa. V podstatě při přihlašování například z domácího počítače můžete zvolit, aby si Facebook zapamatoval dotyčný počítač a bude jej považovat za bezpečný. Pokud se přihlašujete z neobvyklého nebo veřejného místa, tak jednoduše dostanete upozornění do aplikace na mobilu či na email.

screenshot_16

Schvalování

Další možnost zvýšení zabezpečení je vyžadování schválení přihlášení z neznámého počítače nebo jiného zařízení.

screenshot_17

Při aktivaci si projdete jednoduchým návodem, jak toto nastavení aktivovat. Majitelé zařízení s iOS nebo Androidem mohou použít pro ověření samotnou aplikaci Facebook pro tyto systémy. Pokud máte jiné zařízení, lze tuto akci navázat přímo na telefonní číslo.

screenshot_13

Při každém přihlášení bude potřeba zadávat zaslaný kód.

Dvoufázové ověření

Ačkoliv sama aplikace Facebook má v sobě zabudovaný generátor kódů, raději používám aplikací třetí strany. Těch je sice několik, ale osobně jsem si navázal více služeb na aplikaci Google Authenticator.

logo-app Google Authenticator Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Google Authenticator Developer Zdarma iOS

V první řadě je potřeba si nastavit Facebook skrze záložku generátor kódů.

screenshot_19

Po kliknutí na tlačítko Nastavit se vám objeví jednoduchá nabídka.

screenshot_20

Následně stačí spustit aplikaci Google Authenticator na mobilním zařízení a přidat novou položku skrze tlačítko Plus. Následně zvolíte, jestli chcete skenovat QR kód, nebo zadáte pouze tajný klíč. Po naskenování se přidá Facebook do aplikace. Pro ověření nastavení stačí zadat generovaný kód z aplikace do pole Bezpečnostní kód a následně potvrdit.

2016-11-24-18-45-58

Bezpečné to je, ale i tak si dávejte pozor

Po správném nastavení se již nedostane nikdo do vašeho Facebook účtu jen tak. Ačkoliv bude znát vaše uživatelské jméno a heslo, bude ještě potřebovat váš smartphone. Proto je vhodné si zabezpečit ještě mobilní telefon. Nejlépe nějakým pinem nebo otiskem prstu, pokud je na to vaše zařízení vybaveno hardwarem.

Pokud nechcete neustále na svém osobním notebooku zadávat tento způsob ověření, tak stačí při přihlášení uložit zařízení nebo prohlížeč. Po druhé již nebude vyžadováno dvoufázové ověření.

screenshot_21

Pakliže se budete přihlašovat z neznámého umístění, dostanete také navíc informaci, že se někdo přihlásil. Samozřejmě budete moci na mobilním telefonu potvrdit, že jste to byli vy, nebo také že ne.

2016-11-24-19-21-40

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat