Proč je vybuchující Note 7 větší problém, než se zdá

Proč je vybuchující Note 7 větší problém, než se zdá
2016-09-19T07:30:23+02:00
• 19. 9. 2016
4

Určitě jste slyšeli o kauze s explodujícími bateriemi v Samsungu Galaxy Note 7. Je to opravdu velká věc a velký problém nejen pro samotné majitele, ale především pro Samsung. Ten totiž nejen, že přijde o zisky, ale poškodí se vcelku výrazně i jeho pověst. A to především mezi lidmi, kteří tomu méně rozumí. Pojďme se na celou problematiku podívat trochu podrobněji.

https-%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fcard%2fimage%2f211834%2fsamsungnote7exploded

Špatná reklama je pořád reklama?

Říká se, že i špatná reklama je pořád reklama. To však mohlo platit třeba v kauze Applu, kdy iPhone 4 ztrácel signál. Zase tak velký problém to nebyl, Apple dal všem obaly zadarmo a nakonec byli všichni spokojeni. Výrobce tím navíc získal skvělý prostor v médiích zdarma. Samsung prostoru dostal také opravdu mnoho, jenže tato reklama je tak negativní, že prodeji rozhodně nepomůže. Když lidé vidí, jak Note 7 zapálil auto, hotelový pokoj, nebo dokonce podpálil celý byt, nikdo takový telefon nebude chtít.

Samsung sice svolává výměnnou akci kus za kus, bohužel je v oběhu údajně již 2,5 milionu telefonů Note 7. V USA je jich pak prý jeden milion, z čehož poslední zprávy říkají, že vyměněno bylo dosud jen 13 procent. Ředitel americké divize ve videu lidi prosí, aby své telefony do výměny vypnuli a nepoužívali. Už to značí, že problém je opravdu závažný. V Jižní Koreji byla vydána aktualizace zamezující nabití telefonu nad 60 procent. To prý může problém dočasně vyřešit.

samsung-galaxy-note-7-recall-fire-explosion-1-840x560 galaxy-note-7-review-failed-explode-7-th-times-suspended-bomb-iphone-7-charging

Nyní ještě trochu statistik. Z toho jednoho milionu Note 7 bylo v USA zatím zpozorováno 92 případů přehřátí a exploze baterie. Z těchto 92 jich 26 způsobilo požár a 55 výraznou škodu na majetku. Shořela třeba auta nebo garáž. Dalších 17 případů je potvrzeno v Koreji, dva v Austrálii a jeden na Tchaj-wanu. Defekt se však údajně týká jednoho zařízení na každých 42 000 kusů. Jenže odhalit ty chybné kousky není nijak možné. Oficiální vyjádření Samsungu k chybě naleznete níže:

Na základě testování jsme došli k závěru, že se jedná o vzácnou výrobní závadu baterie telefonu. Případy přehřátí baterie se vyskytovaly tehdy, pokud anoda a katoda přišly do společného kontaktu. Ačkoliv se jedná o ojedinělý problém s baterií, je pro nás prioritou bezpečnost našich zákazníků, a proto jsme došli k rozhodnutí vyměnit vám vaše stávající Galaxy Note 7 zařízení za nové.

Zkažená pověst

Problém může být také v tom, že zpráva o vybuchujících bateriích se nemusí dostat ke všem a tito lidé tak můžou být ohroženi ještě několik týdnů, ba dokonce i měsíců. Korejský výrobce se může omlouvat, jak chce, ale toto je zkrátka opravdu velký problém. Bohužel tímto problémem Samsung ohrozil nejen prodeje modelu Note 7, ale i řadu S7.

unset

Hořící Jeep podpálený Notem 7, který se v něm nabíjel

Opět zavítáme do USA, kde jedna majitelka obviňuje za shoření automobilu „Samsung 7“. Jedná se s největší pravděpodobností o Note 7, jenže pokud i média píší o Samsungu 7, může si řada lidí chybně myslet, že jde o modely Galaxy S7. Ty jsou však problémem nedotčeny. Vtipné na tomto faktu však je také to, že právě letos byl přeskočen Note 6, aby se číslovkou obě řady srovnaly. Problém však ohrožuje aktuálně pověst prakticky všech Samsung telefonů. Lidé si zkrátka nekoupí telefon od výrobce, kterému některé telefony vybuchují.

Problém i v budoucnu

Současní či budoucí majitelé Note 7 můžou mít problém i do budoucna, například při létání letadlem nebo cestování vlakem. Některé společnosti, například Qantas, Virgin Australia nebo MTA, totiž již nyní zakazují používání těchto telefonů na palubě a vyžadují, aby byly po celou cestu vypnuté a nebyly nabíjeny. Ty jednají většinou na základě nakázání vládních agentur jako FAA (americká agentura ministerstva dopravy, Federální letecká správa) nebo EASA (European Aviation Safety Agency). A jelikož je v oběhu již tolik telefonů, které můžou zůstat nevyměněné dlouho, tento zákaz asi jen tak nezmizí. A dokazujte pak, že máte novou sérii s novou baterií.

Nejen aerolinky zakázaly používání Galaxy Note 7

Nejen pověst se poškodila, celková hodnota firmy také poklesla. Na akciovém trhu v Americe již klesla hodnota akcií o sedm procent. Samotné náklady na výměnu všech vadných kusů se dle analytiků vyšplhají až k jedné miliardě dolarů. To však stále není nějak závratné číslo vzhledem k ziskům celé společnosti, zkažená pověst u zákazníků je problém mnohem větší.

Titulka2

Vadné baterie si přitom vyráběl Samsung sám, respektive vyráběla je dceřiná firma Samsung SDI. Ta vznikla teprve v roce 2014 a v budoucnu měla pokrýt veškeré dodávky baterií pro telefony této značky. Zatímco u modelů S6 a S7 dodávala pouze malé části baterií, u Note 7 to již bylo 70 procent. Zbývajících 30 procent dodává společnost Amperex, jejíž baterie jsou v pořádku. Ne všechny již prodané Note 7 jsou tak nebezpečné. Zmíněné počty v předchozích kapitolách však zohledňují jen modely s vadnou baterií.

screenshot-22

Už nyní se objevují vtípky ohledně rozbalování Galaxy S8 (Twitter)

Samsung tak údajně chystá urychlit představení série Galaxy S8. Momentálně od 21. září bude obnoven v USA prodej již s nezávadnými bateriemi. Do Česka dorazí nejdříve na začátku října, prodej měl původně začít již v září. Celkově je to škoda, že Note 7 postihly takto velké problémy. Jedná se totiž o výborné zařízení, které v recenzích sklízí úspěch. Uvidíme, jaký bude nakonec celkový dopad na prodeje, záleží jen na lidech, zda budou Samsungu dále věřit.

Galaxy Note 7 – jak rozeznat novou sérii od té vadné

Zdroje: bgr.com, androidauthority.com, androidauthority.com, cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ján Valkovič

19. 9. 2016, 16:52

Nove rozmer dava tomu sprava Bloombergu, ze Samsung sa ponahlal s Note 7, aby predbehol a zatienil iPhone 7. Paradoxne podporil predaj iPhone 7. Ocakavam konkurz na CEO Samsung Electronics :-D

Taky jsem ten mobil chtěl ale kvůli tomuhle si asi počkám se svým note 3 až na příští rok na note 8. Při tomhle by ten mobil ani 24K neměl stát ale méně už jenom kvůli tomuhle i po výměně verze s neproblemovou baterií.

Zvláštní na celé kauze je to, že existuje pouze jedno foto ohořelého NOTE7 s logem Samsung. A to je ještě fotka dost nekvalitní. Schválně mi zkuste najít dva ohořelé s logem.Vlajkové lodě od Samsungu jsou nejvíce padělané telefony. A fotka snědé ruky (asi Indie) mi moc nesedí.A pokud si dohledáte ostatní foto k té použité v článku,tak si všiměte přechodky na konci dobíječky. Jestli toto vyrábí Samsung ?
https://www.root.cz/galerie/samsung-galaxy-note-7-hori/#1

Ján Valkovič

20. 9. 2016, 18:14

Samsung dal zvolavackou Note 7 novu moznost kryt poistny podvod, je celkom mozne, ze sa na tom zopar ludi snazilo zarobit :-)
Na niektorych trhoch Samsung svoje logo neuvadza
http://www.androidauthority.com/logo-a-no-go-korean-galaxy-s7-may-go-without-samsung-logo-on-front-675600/

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat