WISP – mobilní „počítač“ bez baterie

WISP – mobilní „počítač“ bez baterie
2016-04-30T10:15:15+02:00
• 30. 4. 2016

Možná jste zaznamenali, že se v poslední době hodně hovoří o nové kategorii produktů označovaných jako IoT – Internet of Things (Internet Věcí). V podstatě sem zapadají malé mikropočítače, jejichž úkolem je například zaznamenávání dat a jejich odesílání do centrály, případně do jiného počítače. Například můžete mít IoT ve studni, přičemž bude reportovat aktuální hladinu vody. Výhodou těchto IoT zařízení je malá spotřeba energie. Avšak WISP by mohl přinést potřebnou evoluci.

3059141-poster-p-1-powering-the-internet-of-things-with-a-wireless-battery-free-computer

Většina IoT zařízení potřebuje baterii, ale i tak dokáží při jednoduchých činnost vydržet jen měsíce. Bohužel poté je potřeba doplnit energii. Změnu může přinést WISP (Wireless Identification and Sensing Platform) počítač, který je vyvíjen ve spolupráci University of Washington a Intel Research Seattle.

Hlavní předností je absence baterie a jakéhokoliv kabelového připojení k elektrickému zdroji. Zařízení bylo vyvinuto tak, aby si získávalo energii z rádiových vln. Svůj základ má v RFID technologii, ale v tomto případě je ve WIPS obsažen i 16bitový mikrokontrolér a dodatečné senzory.

Ve specifikacích také najdeme 32KB prostor pro program a 8 KB na data. Svá data dokáže vysílat až do vzdálenosti 3 metrů a přenosová rychlost je podobná jako u Bluetooth Low Energy, což postačuje na odesílání základních dat. Svým výkonem se blíží zařízení Fitbit.

WISP4

WISP je sice ve fázi vývoje, ale již nyní se začíná zvažovat nejen komunikace se smartphony a jinými počítači. Například by mohl být WISP obsažen přímo v mobilním telefonu a při úplném vybití baterie by mohl zajistit nouzový signál v případě potřeby záchrany. Navíc by se mohl využít kdekoliv v budovách pro monitorování jakýchkoliv dat, přičemž byste se nikdy nemuseli starat o přímou dodávku energie nebo nabíjení baterií.

Bylo by tak možné jej doslova zazdít, ale asi si říkáte, že by se jednalo o jednoúčelové zařízení. Naštěstí se i na toto myslelo a výzkumníci zakomponovali možnost programování i přes bezdrátovou technologii.

Zdroj: geek.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat