Zařízení od Applu lze zaseknout změnou data na 1. 1. 1970

Zařízení od Applu lze zaseknout změnou data na 1. 1. 1970
2016-02-15T09:42:59+02:00
• 15. 2. 2016
1

Vloni internetem proběhla informace, že některá zařízení se mohou potýkat s problémy, pokud je na ně zaslána zpráva se speciálními znaky. Tehdy přestala fungovat aplikace Zprávy a uživatel se ani po restartu nebyl schopen ke zprávě, která problém způsobovala, dostat a například ji smazat. Nyní se na veřejnost dostala informace o další chybě, kterou je možné znovu celkem snadno vyvolat.

iphone-6

Jediné, co je potřeba, je si ve svém iPhonu nastavit datum na 1. 1. 1970 a po restartu svého jablečného miláčka se můžete těšit pouze z bootovací obrazovky, ve které se telefon zasekne. Chyba se ovšem netýká všech zařízení, ale pouze těch, které Apple vybavil 64bitovým čipem a iOS 8 a výše. Konkrétně A7, A8, A8X, A9, a A9X.

Samotný důvod chyby je nutné hledat v daleké minulosti, přesněji na začátku éry unixových systému. Veškerá zařízení (včetně právě iPhonů, iPadů,…), které jsou na unixu založena využívají vlastní metodu počítaní času. I když uživatel vidí klasické zobrazení hodiny, dne měsíce, roku, tak v systému se čas počítá jako počet vteřin právě od roku 1970, kdy unixová éra nastala.

Vteřiny jsou samozřejmě počítány v binární soustavě. A tady se dostáváme k samotnému problému. Pakliže dojde k nastavení data na 1.1.1970, tak vnitřní hodiny se nastaví na nulu, což by ještě nebyl problém, ovšem tehdy dané číslo vezme nějaká jiná komponenta systému (není známo, která) a ta od čísla 0 odečte jiné číslo, čímž se dostane do záporné hodnoty. Vzhledem k tomu, že zápis záporné hodnoty, zde není správně ošetřen, dochází k zaseknutí a restartování ve smyčce.

iPhone-trio1

Na zmíněnou chybu nepomáhá obnova továrního nastavení, ani obnova přes DFU mód. Zatím jediným řešením, které se zdá být účinné, je nechat telefon zcela vybít. Rozhodně nedoporučujeme danou chybu zkoušet na vašem zařízení.

Apple se k problému zatím nevyjádřil. Zároveň někteří uživatele Redditu nadnesli varování, že pokud by byl hacknut server, ze kterého si zařízení Applu zjišťují datum a čas, bylo by fakticky možné na dálku zničit miliony zařízení. Nakonec přikládáme video, na kterém je ukázán postup i důsledky chyby.

Zdroj: arstechnica.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Čollák

Student Střední průmyslové školy. Rád cestuje, hlavně vlakem.

Komentáře

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

15. 2. 2016, 16:39

Problem s casem a reseni kompletnim vybitim je bohuzel nestastne. Li-ion a Li-pol zaprve nemaji rady uplne vybiti a za druhe vetsinou neni mozne vybit baterii tak, ze se odpoji i RTC, jelikoz i kdyz baterka reportuje 0 tak stale drzi dost aby udrzela RTC obvody v chodu. Jedine reseni je tak fyzicke odpojeni baterie, coz ale moc nedoporucuju mene zdatnym s telefonem v zaruce.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat