Chromecast audio – uživatelská recenze

Chromecast audio – uživatelská recenze
2016-01-07T07:46:51+02:00
• 7. 1. 2016
10

Chromecast jsem pořizoval přímo z německého Google Store za pomocí německé proxy a přeposlání balíku ze zahraničí. Po převzetí a otevření krabičky jsem měl konečně možnost spatřit miniaturnost tohoto zařízení. Působí velice minimalisticky a člověk má chuť si s ním hrát. Design ve stylu gramofonové desky tomu přidává svůj půvab.

img

Zapojení

V balení je přibalen klasický microUSB kabel odpovídající délky 1,5 metru. Součástí je potom výrazný zelený propojovací kabel (3,5mm jack). Toto řešení je přijatelné pro většinu smrtelníků, kteří využívají aux vstupu.  Bohužel redukce 3,5 jack na cinch chybí, stejně jako poslední možnost redukce na optický kabel. Ještě si dovolím negativní komentář k celkové logice zapojení. Pakliže zapojíte Chromecast ke klasickým PC reproduktorům, využijete jejich jediného aux vstupu a nepřipojíte se následně přímo k PC. Řešením jsou opět dokoupení rozdvojky na 3,5 jack.

Funkčnost

Nastavení Chromecastu probíhá buďto pomocí zadání url adresy na PC a následné konfigurace, nebo v aplikaci Chromecast v telefonu. Jakmile je zařízení připojeno k vaší wifi, je připraveno k použití. Pro přehrávání zvuku máte v podstatě dvě možnosti. Buďto odešlete požadavek k přehrání dané skladby, nejčastěji pomocí Google Play Music, načež se hudba nepřehrává z telefonu, ale streamuje se z internetu. Nebo lze streamovat veškeré audio z telefonu.

Tato možnost funguje výborně, pokud chcete přehrávat skladby i z youtube, která sama o sobě nepodporuje chromecast audio. U této varianty ale musíte počítat se zpožděním zvuku, které je nicméně z vlastní zkušenosti menší než u streamování skrze bluetooth.

Dalo by se říci, že tato možnost není příliš vhodná při sledování videa, pokud ovšem máte rychlé internetové připojení a chcete už využít bezdrátového streamování zvuku, lze využít možnost, v doplňku Google Cast pro prohlížeč Chrome – odesílání s optimalizací pro zvuk. Výsledné zpoždění je poté přijatelné. Pro přehrání videa v prohlížeči chrome může poté posloužit třeba výborný přehrávač Plex. Desktopové aplikace protokol cast nepodporují.

Pokud se vrátíme k první variantě, zde opět musíte bohužel, ale logicky počítat s určitými omezeními. Jedno z největších je absolutní nemožnost spouštět lokální skladby. Google Play Music nicméně nabízí možnost nahrání vlastních skladeb, takže omezení lze obejít tímto způsobem. Co ovšem musím velice pochválit, z doposud nerozsáhlé nabídky, jsou aplikace Soundcloud a TuneIn. Spotify zklamalo nemožností využít cast v neplacené verzi.

Screenshot_2016-01-06-17-48-57 Screenshot_2016-01-06-18-12-24

Závěr

Chromecast audio není pro každého, ale svůj smysl určitě má, bohužel cena je ve srovnání s klasickým chromecastem stejná a využití je nesrovnatelně menší. Použité technologie v zařízení odpovídají ceně a ve srovnání s bluetooth receivery, jež jsou přímými konkurenty, jasně vede. Jak v samotné kvalitě zvuku (nekomprimuje se při přenosu), tak už v jeho podstatě – samostatnosti.

Výhody

  • Lze zapojit kdekoli s Wi-Fi
  • Jednoduchý zdroj zvuku pro samostatné reproduktory
  • Díky aplikacím zastává více zařízení
  • Připojení více uživatelů
  • Možnost připojení PC, smartphonu, tabletu

Nevýhody

  • Nevyladěnost, občas spadne nebo ho nelze dohledat v síti
  • Nedostatek aplikací a malé povědomí
  • Složitější regulování hlasitosti

Tato recenze byla zaslána čtenářem a vyjadřuje jeho názory a postoje.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Baví mě zkoumat nové atraktivní zařízení. Jsem taky občasný pisálek různě po webu. A vášnivý konzument elektronické hudby.

Komentáře

Martin Váňa

15. 1. 2016, 23:33

Jsem nadšeným fandou tohoto zařízení, které jsem koupil v ČR na konci prosince. Já osobně ho používám takřka výhradně na přehrávání z Google Play Music na „ložnicové věži“, funguje bezchybně a fakt klobouk dolu před tímhle strojkem. Nicméně – a to je můj podotek k problematice chromecast kontra bluetooth – u svého hlavního hudebního aparátu jsem nechal bluetooth DAC miniBlink s aptX od Arcamu, který mi v přímém porovnání prostě zvukově vyhovuje víc. Ale nutno uznat, že je asi třikrát dražší než chromecast.

ja som (ja_som)

7. 1. 2016, 14:18

Aj ja som majiteľom tohto zariadenia, aj Chromecastu 2. Taktiež ich mám z nemeckého Google Store, cena bola stále nižšia ako sa predáva prvá generácia u nás, ale dostupnosť Google Store by samozrejme potešila. S oboma som úplne spokojný, ako už bolo spomenuté, rýchlosť 2ky oproti 1ke je oveľa lepšia.
K článku, nevýhody, ktoré sú uvedené som nepostrehol. Padanie alebo neviditeľnosť v sieti sa u mňa neprejavuje. S regulovaním hlasitosti tiež problém nemám, regulujem ju tlačidlami na tablete/telefóne. Á aplikácií je pre mňa dostatok, stačí mi Spotify :)

Petr Vaněk

7. 1. 2016, 14:57

Hlasitost mi nepřijde unifikovaná. Ve snímcích obrazovky je to dobře vidět, že v některých aplikacích posuvník je v některých ne. HW tlačítka někdy nefungují (ovladá se zvuk upozornění) hlavně sem to pozoroval u Soundcloudu.

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

7. 1. 2016, 14:00

Me se chromecast audio celkem libi, ale vadi mi na nem prakticky stejna cena jako u verze s HDMI, ktery nabizi vice moznosti. Vetsina noveksich audio receiveru si s HDMI umi poradit a pak audio verze postrada smysl, kdyz druha zvladne totez a jeste vic za stejne penize.

Petr Vaněk

7. 1. 2016, 15:00

Potřebujete zapnutou TV. Audio je samostatnější v tomto ohledu. Přijdu domů a bezproblému si pustím hudbu. Jinak máte pravdu

Nechapem preco zo strany google su aj taketo malickosti nedostupne pre CZ/SK trh. Pride mi to smiesne. Chromecast 2 mam doma a je podstatne rychlejsi ako ten stary. Videa sa nacitavaju naozaj rychlejsie, Spotify ako aj ostatne aplikacie funguju ovela rychlejsie. Ak niekto ma stary Chromecast a uvezuje nad novym, tak doporucujem. Uz len kvoli tej rychlosti. Inak v nom nic nove nenajdete. Po pripojeni k TV sa chova prakticky totozne ako ten stary :-)

Petr Vaněk

7. 1. 2016, 14:47

Dle mého názoru ua to může neexiatující distribuční cesta ze strany google store a nesepsané smlouvy s e-shopy. V USA a jinde, se dají tyto zařízení koupit např. ve Walmartu, atp. Jiná je situace s chtomebooky, které se dají koupit i u nás bez omezení, jelikož je u nich i jiná cenová politika zaměřená na chudší země.

Budete objednávať aj chromecast druhej generácie? By ma potešila recenzia. Ďakujem.

Petr Vaněk

7. 1. 2016, 10:31

Děkuji za reakci. Chromecast 2 mám v plánu testovat. Stejně jako Chromebook.

Super, už sa teším.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat