Spotify čelí žalobě o výši 150 milionů dolarů

Spotify čelí žalobě o výši 150 milionů dolarů
2015-12-31T10:32:18+02:00
• 31. 12. 2015
1

Největší streamovací hudební služba současnosti čelí nově žalobě za porušování licencí. Žalobce, David Lowery, požaduje po Spotify za toto porušení zaplacení pokuty ve výši až 150 milionů dolarů. Žaloba byla na streamovací službu podána 28. prosince k federálnímu soudu v Kalifornii.

David Lowery je frontman skupin Cracker a Camper Van Beethoven. V tomto konkrétním případě se ale více než o jeho hudebních schopnostech bude hovořit o jeho právnických schopnostech. Lowery totiž nalezl celou řadu případů, kde Spotify pochybilo v otázce tzv. „mechanických práv“. Jedná se totiž o výlučná práva autorů hudebních děl udělovat svolení k přenesení těchto děl na nástroje, které slouží k mechanickému přednesu a k veřejnému přednesu těchto děl. A do této skupiny tedy spadá v současnosti i streamování hudby uživatelům – a tedy i služby jako je Spotify musí za tato práva platit.

david-lowery_3101

David Lowery

K žalobě se v současnosti může přidat jakýkoliv umělec, který si myslí, že Spotify tento poplatek nezaplatilo nebo porušilo jakákoliv jiná práva. Za porušení práv je u každé skladby požadována pokuta v rozmezí od 750 dolarů do 30 000 dolarů. Po Spotify je navíc požadováno zaplacení u každé špatně licencované skladby pokuty 150 000 dolarů za úmyslné porušení platby těchto poplatků. V celkové výši se tak jedná o částku dosahující hodnoty až 150 milionů dolarů.

Zástupci streamovací služby se již k tomuto případu vyjádřili. Dle nich jsou nuceni zaplatit autorům každý cent. Ve Spojených státech amerických podle jejich vyjádření ale často dochází k situacím, kdy u skladby není zcela jasně uvedeno, kdo je jejím vlastníkem. V případě, že vlastník přímo znám není, Spotify si vyhradí určitou částku z rozpočtu, aby do budoucna za tyto poplatky mohla společnost zaplatit. Tedy v případě, že se skutečně vlastník skladby nalezne. Spotify navíc úzce spolupracuje asociací vydavatelů hudby, aby k situacím, kdy vlastník skladby není znám docházelo co nejméně často.

spotify-logo-primary-horizontal-dark-background-rgb

Na konečné rozhodnutí si budeme muset zcela jistě počkat. Bude také zajímavé sledovat, zda se k žalobě Davida Loweryho někdo z umělců ještě přidá. A je především otázkou, zda Spotify skutečně zákon a pravidla porušilo.

Zdroje: billboard.com, fortune.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Attila Szabó

31. 12. 2015, 17:37

Lowery by skôr mal skladať hudbu pre ktorú by boli ochotní fanúšikovia zaplatiť. A na propagáciu využiť práve Spotify.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat