Sphero BB-8 – zajímavá hračka pro fanoušky Star Wars recenze

Sphero BB-8 – zajímavá hračka pro fanoušky Star Wars [recenze]
2015-12-01T21:05:00+02:00
• 16. 11. 2015
5

V dnešní recenzi se podíváme na trochu méně obvyklý objekt testování. Nebude telefon, ani tablet, ani hodinky, nýbrž droid. Konkrétně se podíváme na BB-8 ze Star Wars od společnosti Sphero. Právě tato společnost již v minulosti vyrobila „chytré kuličky“ a právě tuto technologii použila i u dnes recenzovaného produktu. Pojďme se na něj podívat zblízka.

IMG_3090

Konstrukce

BB-8 je servisní droid z nového filmu Star Wars The Force Awakens (Síla se probouzí). Hlavní rozdíl mezi ním a jinými klasickými droidy, jako je R2-D2, je to, že se celé jeho tělo koulí a hlava zůstává na vrchu. Další podrobnosti se dozvíte, až uvidíte film.

Design BB-8 je podle mého velmi povedený. Přesně do detailu kopíruje a vystihuje svou předlohu droida ze Star Wars. Stejně jako ostatní produkty od Sphero je i tento velmi dobře a příkladně zpracovaný po materiální stránce. Jedná se o pevný, hůře poškrabatelný plast a barva také dobře drží. Jediné, o co mám strach, jsou anténky, které jsou sice pružné, ale odolným dojmem nepůsobí.

IMG_3027 IMG_3030

Ještě za zmínku by stál nabíjecí dock, který skvěle ladí k samotnému droidovi. Vypadá dobře a robot v něm skvěle drží. Takže když si s ním zrovna nehrajete, vypadá jako vkusný doplněk do obýváku nebo na noční stolek. Nabíjení je poměrně rychlé a robot při tom krásně svítí. Zde je také zajímavá použitá technologie. Základna totiž nabíjí BB8 bezdrátově díky indukčnímu přenosu. Dock pak připojíte standardně přes microUSB kabel do nabíječky. Celková doba nabíjení zabere tři hodiny.

IMG_3074 IMG_3084

Rozměry kuličky činí 7,3 cm na šířku a výška i s hlavičkou 11,4 cm. Hmotnost je 200 gramů. Co se samotného balení týče, tak zde bych měl menší výtku k samotnému návodu, který není příliš ideálně popsán. Trvalo mi nějakou chvilku, než jsem pochopil, jak vlastně BB8 zapnout. Chybí také jakékoliv indikace, zda je droid nabitý, či ne.

 IMG_3086 IMG_3083

Co to umí

Krom toho, že to hezky vypadá, tak to také něco samozřejmě umí. V první řadě to umí jezdit. Jelikož za tímto zařízením, jak již z názvu vyplývá, stojí také společnost Sphero,  jedná se prakticky o stejnou technologii, která byla použita již u jejich předchozích „jezdících koulí“.

Uvnitř plastového obalu je integrován jakýsi motůrek s kolečky, která se dle potřeby otáčí. Trochu by se to dalo pak přirovnat ke křečkovi běžícím v kolotoči. Dále je vně umístěna další pokročilá technologii s řadou gyroskopů a akcelerometrů, a to ve finále moc hezky funguje. Maximální rychlost činí 2,2 m/s, což je asi 8 km/h. V praxi rychlost jízdy hodně záleží na materiálu, na zcela hladkém jezdí opravdu rychle. Na koberci má pak problém se pomalu rozjet. Výdrž baterie činí zhruba kolem jedné hodiny.

howbb8works

Rozhodně zajímavá je také neustále připojená hlavička. Tedy ta bohužel není připevněna nestále, velmi jednoduše se totiž urazí. Stačí trochu větší náraz a nebo droid pod něčím podjede, a hlavička je ztracena. Rozhodně by mohla být pevněji připevněna. Na druhou stranu je vůbec s podivem, že tam drží. Když BB-8 lehce narazí, mimochodem také udělá vtipný zvuk.

Krom toho, že tedy umí jezdit dle vašeho ovládání, je k dispozici řada triků. Nic světoborného to ale není, jsou to jen velmi jednoduché naprogramované pohyby jako například provedení osmičky či kolečka po ploše. Pro jejich uskutečnění ale potřebuje aspoň 2m^2, aby nenarážel, a když narazí, už úkol nedodělá.

IMG_3040

Menší neplechu může droid udělat, pokud máte doma psa. Tam je totiž menší nebezpečí, že ho nějak poškodí, je velký zhruba jako tenisák, a co hůř, pes by mohl i omylem spolknout hlavičku BB8.

Dále také umí droid určitou holografickou projekci. To však není nic jiného než jen určitá rozšířená realita skrz fotoaparát telefonu. Tam můžete nahrát určitou zprávu a pak ji poslat. To se mi však nepovedlo, nahrál jsem ji, ale pak aplikace spadla. Po  pěti pokusech jsem to vzdal, jestli se to někomu povedlo, nevím.

DDV2001f_28Takto to má vypadat…

Ovládání a aplikace

Ovládání samotného droida není zpočátku úplně přívětivé. Chvíli vám bude trvat, než se to naučíte, pak s tím ale není již problém. V dodávané aplikaci máte jeden joystick a na pravé straně pak otáčíte orientací. Mimo to je v aplikaci integrován také mód, kdy bude jezdit droid náhodně sám po okolí.

Připojení s telefonem je zprostředkováno přes Bluetooth Smart neboli Bluetooth 4.0. Díky tomu je dosah stanoven na hodnotu 30 metrů. Ačkoli se jedná o spojení přes Bluetooth, je stejně potřeba telefon zcela přiložit k droidovi, jinak se zařízení nespárují. Většinou je to pak otázka pár vteřin, párkrát se mi ale stalo, že to zabralo i dvě minuty.

IMG_3050 IMG_3055

Aplikace je dostupná jak na Android, tak i na iOS a její velikost se pohybuje kolem 130 MB. Celkově však některé problémy zmíněné zde, jako dlouhé párování či nefunkčnost posílání zpráv můžou být již opraveny v nové verzi.

Zajímavostí je také možnost droida hlasově ovládat. Příkazy jsou jednoduché a fungují relativně spolehlivě. Droid pak také dokáže vydávat zvuky, ty ale tedy vychází z reproduktoru telefonu. Bylo by to rozhodně autentičtější, kdyby vycházely přímo z něho.

IMG_3058 IMG_3057

IMG_3060 IMG_3056

logo-app BB-8™ App Enabled Droid Powered by Sphero Developer Zdarma iOS

logo-app BB-8™ App Enabled Droid Sphero Zdarma ANDROID

Zhodnocení

Droid BB8 je velmi zajímavá hračka. To, co umí, tedy primárně jezdit, umí vcelku dobře, ačkoli ovládání chce trochu cviku. Jenže nyní se dostáváme ke kritickému bodu celého zařízením, a tím je jeho cena. Ta se pohybuje kolem 4 800 Kč, což je opravdu mnoho. Na druhou stranu takto originální zařízení s licencí Star Wars prostě něco stojí. Abyste si tedy toto zařízení koupili, musíte být opravdu nadšenec do Star Wars nebo nemít hluboko do kapsy. A nebo vlastně obojí.

IMG_3065 IMG_3063

Za zapůjčení zařízení Sphero BB8 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Petr Boháček

15. 7. 2022, 12:55

Mě úplně štve že ta aplikace už snad neexistuje, nelze nikde najít-stáhnout. To je masakr tolik peněz a můžeš to jen ovládat⏩⏪⏫⏬ bez hlasu, bez předkreslené trasy….neví někdo co s tím prosím Star wars bb8

Petr Boháček

15. 7. 2022, 12:54

Mě úplně štve že ta aplikace už snad neexistuje, nelze nikde najít-stáhnout. To je masakr tolik peněz a můžeš to jen ovládat⏩⏪⏫⏬ bez hlasu, bez předkreslené trasy….neví někdo co s tím prosím Star wars bb8

Miroslav Veselý

16. 11. 2015, 17:10

tak snad R2D2 respektive BB8 tuto vlastnost jednou bude mit..pak by cenovka odpovidala

Miroslav Veselý

16. 11. 2015, 14:25

ta cena je skutecne premrstena, vypada dost obstojne, jeste ho naucit vysavat a kdyby umel vytvorit hologram,nebo aspon videoprojekci s promitanim filmu star wars, tak zacnu uvazovat o koupi :)

Výbornej nápad, dát do něj projekci filmu!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat