YiSpecter – další malware čekající na uživatele iOS

YiSpecter – další malware čekající na uživatele iOS
2015-10-10T11:18:36+02:00
• 8. 10. 2015

O malwaru s názvem Xcode jsme vás již informovali dříve. Ten však nebyl tak škodlivý jako nedávno nalezený YiSpecter. Malware se poprvé objevil v Asii, konkrétně skrze aplikaci QVOD, bohužel jeho možnosti a funkce jsou natolik rozsáhlé, že již nepostihuje jen iOS zařízení s jailbreakem.

yi-specter

Jak se takový vir vlastně dostane do telefonu? Velmi jednoduše. Ačkoliv v Číně jsou stránky s obsahem pro dospělé zakázány, očividně jim však návštěvnost neklesá a nepatřičný obsah, se spolu s virem, vesele šíří dál. Nově objevený malware je nazván YiSpecter a je jedním z těch závažnějších, jenž byly doposud objeveny.

Zmínil jsem, že YiSpecter nově nenapadá jen „odemknutá“ iOS zařízení. Už to samotné předznamenává jeho určité vlastnosti. Vir může uživateli téměř libovolně procházet systémem, prakticky se jedná o podobný koncept, jako kdybyste na svém androidím zařízení měli root a jedna z aplikací měla absolutní přístup všude.

Pro uživatele to tedy znamená, že všechna osobní data mohou být v nebezpečí. Vir se také pokouší odhalit hesla, která používáte. To vše je samozřejmě následně uloženo a poté odesláno hackerům. Postižených aplikací začíná přibývat a začíná taktéž nová kontrola App Storu, která by měla odhalit napadené aplikace.

Opět, naneštěstí pro uživatele, infikované aplikace se neptají na další oprávnění, jež jim umožní žádaný přístup. Apple se vyjádřil velmi stroze – v nové verzi iOS 9 je chyba, díky niž je vir tak úspěšný, opravena. Zbytek uživatelů může využít pomocníků online, kteří jim pomohou – avšak pouze udržet zařízení „čisté“, zabezpečení se tak možná řeší mezi vývojáři v Applu.

Zdroje: geek.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat