iOS 9 se zaměří na optimalizaci a bezpečnost

iOS 9 se zaměří na optimalizaci a bezpečnost
2015-05-23T12:16:53+02:00
• 23. 5. 2015

Zhruba za dva týdny se dočkáme představení nové verze iOS s číslovkou devět. Již nyní se však na internetu objevují zmínky, co právě tato verze přinese nového. Aktualizace bude především v duchu vylepšení zabezpečení, kde již údajně nemá jít provést jailbreak, a také na optimalizaci. IOS 9 má dokonce dorazit i na iPhone 4s a iPad mini, přičemž nemá dojít ke zpomalení chodu systému.

ios-9-download

Samozřejmě má však nová verze přinést také nějaké ty nové funkce. Pravděpodobně tedy přibude nová aplikace s názvem Home (Domov), která bude využívat vloni představený HomeKit, k ovládání zařízení v domácnosti. Další novinkou má být podpora split-screenu na iPadech, tedy běh dvou aplikací vedle sebe. Má také dojít k výměně písma za font San Francisco z hodinek Apple Watch. Krom toho se Apple Mapy dočkají podpory navigace hromadnou dopravou.

ios9iOS 8 s fontem San Francisco

Ačkoli dle pravidelného cyklu měla být verze iOS 8 poslední, která dorazí na zařízení s procesory Apple A5 (iPhone 4s, iPad mini a iPad 2), údajně se tak nestane. Telefon z roku 2011 tak dostane již pátou majoritní aktualizaci. Změna také nastala při vývoji na tyto starší zařízení. Dříve se nová verze iOS vyvíjela na nejnovějším modelu a pak se teprve osekávala o funkce, které byly příliš náročné na hardware. Nyní se však vyvíjí speciální verze právě pro Apple A5 zařízení, přičemž do té se posléze integrují nové funkce iOS 9. Díky tomu by nemělo dojít k jejich zpomalení.

iphone_4s_ios_7_hero

K dalšímu významnému vylepšení má dojít v oblasti zabezpečení. Devátá verze prý nepůjde prolomit k vytvoření tzv. rootu. Má totiž dojít k výraznému zlepšení zabezpečení již na úrovni kernelu. Díky tomu tak asi nebude komunita kolem jailbreak scény příliš nadšená. Ale třeba si stejně nakonec nějakou cestu k prolomení najde.

Nakonec má být představena druhá verze programovacího jazyku Swift. Ta má rozšířit jeho možnosti. V souvislosti s tímto krokem mají být budoucí aplikace také menší.

iOS 9 bude představen v první den konání vývojářské akce WWDC 2015, která se koná 8.-12. června. O finální podobě nové verze se tak dozvíme za 16 dní. Akci budeme sledovat a určitě vám přineseme informace o novinkách.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat