Aktualizace aplikace Google přináší (nejen) skryté novinky

Aktualizace aplikace Google přináší (nejen) skryté novinky
2015-01-09T07:20:33+02:00
• 9. 1. 2015

Nedávno vyšla nová verze aplikaci Google, která má mimo jiné na starosti Google Now. Verze je nyní 4.1 a přináší jednu viditelnou a dalších několik skrytých novinek, které ale možná nikdy nespatří světlo světa. Pro připomenutí tyto zatím nevydané funkce je možné odhalit rozbalením APK balíčku aplikace a přečtením obsahu souborů v něm.

Začněme tou, které si může všimnout běžný uživatel. Původně, pokud měl uživatel zapnutou detekci fráze „Ok, Google“ v celém systému, se po vyslovení této formulky spustila aplikace Google posílajíc doposud spuštěnou aplikaci na pozadí na pospas žravé správě paměti systému Android. Jedinou výjimkou byl Google Now Launcher. To se s touto verzí mění a Google Now se zobrazí pouze jako okénko překrývající stávající aplikaci, což může uživatelům hlasových povelů znatelně zpříjemnit život.

nexus2cee_2015-01-08-00.36.27 nexus2cee_2015-01-08-00.39.00 nexus2cee_2015-01-08-12.19.22

Na příkazu pro odeslání zprávy si můžete všimnout změny. Vpravo je původní verze, dva obrázky nalevo pak novou verzi.

Google Now na zamykací obrazovce

Jednou z těch skrytých novinek, které běžný uživatel neodhalí, dokud nebudou představeny, jsou zmínky o nadcházející možnosti využívat hlasové povely i na zamykací obrazovce. Jak to bude se zabezpečením a jak se to bude lišit od již existující detekce „Ok, Google“ na zabezpečené zamykací obrazovce, můžeme jen hádat.

Toho se týká i další tajemná novinka a sice hands-free odemknutí. Jak přesně to bude fungovat, nelze s jistotou říct, ale zřejmě bude možné odemknout telefon hlasovým příkazem. Zajímavé je, že to bude fungovat jak s Bluetooth, tak s kabelovými headsety.

Předčítání notifikací

Další náznaky jsou tentokrát poměrně jednoznačné a zmiňují možnost nechat si přečíst notifikace. To by mohlo být občas nepohodlné, popřípadě nevhodné, takže součástí bude i volitelná limitace pouze na Bluetooth nebo kabelová sluchátka.

To může být velice příjemné například pro řidiče, kteří nebudou sváděni k tomu podívat se na telefon, popřípadě na své chytré hodinky, za jízdy. To není nic nového, Google podle mnohých zvěstí na co nejefektivnějším „eyes-free“ ovládání pracuje už nějakou dobu, ale každý krok blíž se počítá.

Phonelink – posílání dat z počítače na telefon

Už několik měsíců jsou v XML souborech aplikace Google indicie naznačující funkci odesílání poznámek z počítače do telefonu a dnes přibylo indícií ještě víc. Podobnou funkci dnes v Androidu zastupují aplikace třetích stran, například Pushbullet. Text přijde na telefon v podobě notifikace s tlačítky pro kopírování a uložení (uložení pravděpodobně do Google Keep nebo do Google Now Reminders). Není však nic, co by naznačovalo, že by Phonelink na rozdíl od Pushbullet byl schopný z počítače do telefonu odesílat i obrázky a další větší soubory.

Project Hera

Před nějakou dobou jsme vás informovali o poměrně revolučním projektu Googlu – Hera, který má smazat co nejvíce rozdílů mezi Androidem a webem. Nikdo v té době nevěděl, jak je to vlastně myšleno. Všechno byly jen nepodložené dohady. Inu, nepodloženými dohady projekt Hera zůstává, ale objevuje se nový maličký důkaz o tom, že se Hera, ať už v jakékoliv podobě, do Androidu přeci jen dostane. Tím důkazem je kousek kódu (nový layout, abych byl konkrétní) s názvem „hera_to_gsa_transition“ vložený do stávajícího vyhledávacího políčka Google.

Otevření Google Now vývojářům třetích stran?

To stále není vše, podle informací vytažených z verze 4.1 se Google Now možná otevře vývojářům třetích stran, kteří budou moci přidávat ať už nové karty nebo povely obsluhované aplikacemi třetích stran. Na první pohled jsem si nemohl nevzpomenout na staré a v té době celkem šílené spekulace o hlasovém ovládání Androidu. Důležité je ale slůvko „možná“, protože z jednoho layoutu nazvaného „third_party_welcome“ a jednoho obrázku, navíc poměrně nicneříkajícího, si nedovolím ani hádat, jestli vůbec Google nějaké otevření plánuje, nebo jestli se nebude jednat jen o spolupráci s ověřenými partnery.

nexus2cee_bg_3p_cards

Nové ikonky, které zatím nikdo neuvidí

Na Google Glass velice důležitá funkce – sdílení na sociální sítě pomocí hlasových povelů, se možná objeví i na Androidu na telefonech a tabletech. Jediným důkazem je nový set obrázků sociálních sítí. Doposud se zde nacházela pouze ikonka Google+, ale teď k ní přibyly i ikonky dalších sítí, všechny s názvem „ic_post_<jméno sítě>“

nexus2cee_icons

Kromě ikon sociálních sítí jsou zde i další ikonky, jakou ale budou mít v budoucnu funkci, je spíše záhadou a zatím není nutné se jimi zabývat.

nexus2cee_icons2

Přepínače

Rozbory APK souborů Google aplikací často obsahují texty a ikony reprezentující texty a ikony z jiných aplikací, popřípadě ze systému samotného. Občas se objevují, občas mizí. Tentokrát se však v té samé verzi objevily jak texty, tak ikony, které zdánlivě patří k přepínačům WiFi, Bluetooth a svítilny. To není obvyklé a je tu určitá šance, že se nějaké možnosti přepínání objeví v Google Now. Ať už v chytrých kartách nebo hlasových povelech.

nexus2cee_togglesnexus2cee_ic_wifi_action_card_material1

A co z toho?

Z těchto novinek je poměrně dobře znatelný směr, kterým se Google už nějakou dobu ubírá. Je pravděpodobné, že se můžeme těšit na další rozšiřování funkcí a možností Google Now. Google hodně sází na ovládání hlasem a jeho cílem je zřejmě zpřístupnění všech základních funkcí Androidu hlasem. Rozhodně nás čeká poměrně velká nálož změn. Možná až na Google I/O, možná dříve.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat