Google hodlá propojit Chrome s Androidem spekulace

Google hodlá propojit Chrome s Androidem [spekulace]
2014-04-07T07:11:33+02:00
• 7. 4. 2014

V minulosti některé aktualizace Androidu přinesly novinky, které toho hodně změnily. Honeycomb přinesl tabletové rozhraní, první Jelly Bean přinesl Project Butter, díky kterému se Android stal plynulejším, a Kitkat zas Project Svelte, který snížil hardwarové nároky.

Poslední zvěsti ukazují, že je na řadě další velká změna – Project Hera. Ta je zřejmě pokusem Googlu o příblížení UX (user experience) Chromu (webu obecně) a Androidu. Podle současných informací toho má docílit pomocí speciálního sestavení Chromia uzpůsobeného pro běh na Androidu, který bude moci provádět akce jak služeb Googlu, tak akce specifikované aplikacemi třetích stran.

hera-nexusae0_wm_gradient

Současný přehled posledních spuštěných aplikací v Androidu zobrazuje pouze nečinné náhledy, což by měl změnit právě Project Hera. Nově by náhledy aplikací nahradily instance Chromia – dá se říct takové malé záložky v prohlížeči, umožňující uživateli interagovat s aplikací bez nutnosti jejího spuštění. Project Hera by mohl chatovacím aplikacím umožnit upozornit na novou zprávu a nechat uživatele odepsat bez nutnosti otevírat samotnou aplikaci.

Gmail by mohl zobrazit tlačítko u emailů od různých služeb, které po uživatelích vyžadují potvrzení kliknutím na odkaz v emailu. Podobná řešení už lze najít i u dnešních aplikacích – mimo jiné u Facebooku u jeho Chat Heads. Rozdíl je však ten, že pro otevření Chat Head je nutné, aby běžela celá Facebook aplikace, zatímco díky Heře by mohl vývojář aplikace přímo do Androidu připojit jednoduché akce, které by toto pomocí webových technologií umožnily bez zatěžování systému běžícími aplikacemi.

Tento projekt by měl být propojen i s vyhledáváním a díky tomu by se podobné rychlé akce mohly generovat podle webů, které uživatel zrovna navštívil, nebo podle dotazů, které vyhledávači pokládal.

Screenshot____

Tato novinka zřejmě souvisí s nedávno uniklou novou verzí aplikace Gmail, ve screenshotu nového rozhraní je totiž u emailu s názvem Present for Amy vidět dvojice odkazů, „good“ a „bad“, které jsou možná právě příkladem těchto rychlých akcí. Jinak se ale jedná o plnohodnotnou aplikaci a ne o příklad HTML5 „pluginů,“ které by se objevovaly v seznamu posledních aplikací a ani neexistují žádné screenshoty. Nad výslednou podobou projektu Hera se můžeme jen dohadovat, nebo vytvářet mockupy (koncepty), jak bude vypadat, čehož se zhostil portál Android Police.

hera-nexusae0_wm_newegg2 hera-nexusae0_wm_map2 hera-nexusae0_wm_gm2f1 hera-nexusae0_wm_gm1f1 hera-nexusae0_wm_cal1

Aktuální informace, které jsou k dispozici, nejsou kompletní a současné předpoklady se mohou ukázat mylnými. Podoba, kterou navrhuje Android Police se zdá být možná až příliš podobná plnohodnotným aplikacím a v některých případech úplně mizí nutnost užívání aplikací samotných a pro mnoho z těchto funkcí by například stačilo zpřístupnit Google Now vývojářům třetích stran. Zatím nejsou dostupné žádné další informace, ale je možné, že Google tuto novinku představí už na letošním Google I/O.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat