Speciální hodinky jako pomocník pro nevidomé

Speciální hodinky jako pomocník pro nevidomé
2014-12-04T14:30:07+02:00
• 4. 12. 2014

Lidé s poškozením zraku mají často problém s orientací, proto je často vidíme se slepeckou holí nebo s asistenčním psem, který je pro jejich potřeby speciálně vycvičen. Studenti z univerzity Wake Forest se zamysleli, jak by se jim mohlo ještě více pomoct za pomoci moderních technologií. Svou inspiraci si vzali u netopýrů, kteří se nespoléhají převážně na svůj zrak, ale na své uši. Pomocí takzvané echolokace se netopýři orientují s velkou přesností během letu.

sonar-watch

Echolokace je způsob, jakým se dají odhadnout vzdálenosti i velikosti objektů za pomoci zvuků. Netopýři vydávají vysokofrekvenční zvuk a poslouchají, za jakou dobu se jim vrátí jeho odraz, takto dostanou obrázek objektů před nimi. Studenti se rozhodli vypůjčit si tento systém a přizpůsobit jej v co největší míře lidem. Vynalezli proto velmi bizarní „hodinky“. Ty jsou opatřeny rovnou několika zvukovými senzory a vysokofrekvenčními vysílači. Na základě vracejících se ozvěn počítají vzdálenost předmětů před vámi. Podle vzdálenosti poté vibrují různými frekvencemi, které jejich nositel cítí.

20141103sonar3755-460x260

Toto nositelné zařízení již otestoval jeden ze studentů, který běžně využívá služeb svého věrného psa. První testy vypadají pozitivně, ale na tomto systému zbývá ještě mnoho práce. Třeba se v budoucnu dočkáme sériové výroby a následnému zlepšení života zrakově postižených.

Zdroj: ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Pöschl

Vysokoškolák obor IT, nadšenec nových technologií a nejen mobilních, začínající audiofil... Kontakt viz FB.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat