Podíl na trhu zařízení s Androidem bude klesat, tvrdí analytici

Podíl na trhu zařízení s Androidem bude klesat, tvrdí analytici
2014-11-04T08:45:46+02:00
• 4. 11. 2014

Google již dlouhou dobu ovládá trh s chytrými telefony. Nad svou konkurencí má v podílu na trhu ohromný náskok. Ten je dán především tím, že většina výrobců chytrých zařízení instaluje do svých telefonů právě tento systém, zatímco konkurence spoléhá na minimum svých modelů.

183884-androidlollipopdevices2

V porovnání trojice nejúspěšnějších systémů Android v letošním roce dosáhl 85 % v celosvětovém podílu na trhu. iOS na druhém místě dosahoval 12 % a třetí Windows Phone zaujal zbylá 3 %. Ve třetí čtvrtině tohoto roku ale dochází u Androidu k poklesu o jeden procentní bod. Tento trend dle analytiků bude pokračovat a operační systém Googlu by se přes hranici 85 % již dostat neměl. Výraznější změna podle nich může nastat jen v případě, že by úplně zkolaboval trh s iPhony. To je ale velmi nepravděpodobné, už jen kvůli tomu, že zákazníci Applu jsou velmi loajální vůči své značce.

Analytici však poukazují i na další fakta, proč bude podíl na trhu u Androidu klesat. V první řadě za to může Samsung, který jakožto největší výrobce zařízení s tímto systémem zaznamenal ve 3. kvartálu letošního roku pokles na 25 % tržního podílu. Pro srovnání v loňském roce tento výrobce dosahoval 35 % podílu na trhu. Tato výrazná změna nastává z mnoha důvodů. Jedním takovým je to, že do popředí se pomalu dostávají výrobci z Číny, jako je například Xiaomi, které dokáže velkým výrobcům silně zatápět. Postupný růst zaznamenává také Motorola.

Dále je třeba zmínit, že jsou zde i výrobci, kteří sice využívají operačního systému Android, ale do těchto zařízení neinstalují Google služby. Proto takové modely nejsou započítávané do oficiálních čísel. Google také udává jednotlivé podmínky výrobcům. S příchodem systému Android 5.0 Lollipop bude mít tato americká společnost ještě větší kontrolu nad tímto prostředím.

Došlo také k přehodnocení programu Nexus. Zařízení s tímto názvem již nejsou přístroji určenými především pro vývojáře, jak tomu mělo být původně. Značka Nexus se dnes stává stále větším konkurentem třeba pro Samsung a další výrobce. Kromě toho Google díky Android One rozšiřuje nové modely i do chudších zemí. Otázkou tak zůstává, zda tyto důvody  nesníží stále často zmiňovanou rozvětvenost Androidu a podíl na trhu se díky tomu nezlepší.

Android_One_Trio_HD_Wide

Je třeba podotknout, že pro Android se nejedná o žádnou velkou změnu. Stále si před svými konkurenty drží v oblasti tržního podílu obrovský náskok a jistě tomu bude i v nejbližší budoucnosti. Svého vrcholu však tento ooperační systém dost možná již dosáhl. Změnit by se tak muselo skutečně hodně věcí, aby tomu bylo naopak.

Zdroje: androidheadlines.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat